​În Australia au început lucrările la unul dintre cele mai importante proiecte de astronomie ale acestui secol: radiotelescopul Square Kilometre Array (SKA) care va deveni cel mai mare astfel de observator de pe Terra. Vor fi instalate mii de antene în Australia și Africa de Sud și SKA va fi de peste 50 de ori mai puternic decât ce există acum pe Terra.

Observatorul SKA - ilustratieFoto: skatelescope.org

De 30 de ani este pregătit acest proiect: în primii zece s-a lucrat la dezvoltarea conceptelor și ideilor generale, alți 10 ani s-a lucrat la dezvoltarea tehnologiilor și un alt deceniu au durat proiectarea, negocierile, obținerea terenurilor și, mai ales, a finanțării.

SKA va fi cel mai puternic radiotelescop construit vreodată și mii de antene vor fi instalate în Australia și Africa de Sud, antene ce vor fi legate printr-o rețea de fibre optice în bandă largă.

Instalarea primelor antene începe în regiunea Wajarri din Australia și vor demara lucrările și în regiunea Karoo din Africa de Sud. Până în prezent investițiile se ridică la 500 milioane euro și bugetul este de 2 miliarde euro, până în 2028. Foarte probabil că bugetul va fi depășit și că telescopul va fi complet funcțional mai târziu decât se prognozează. Important este însă că se construiește.

Primul moment de referință ar trebui să fie în 2024, când patru antene parabolice din Australia vor putea intra în legătură cu șase antene în Africa de Sud, pentru a forma un observator astronomic incipient care va fi apoi dezvoltat mai departe.

Un astronom citat de The Guardian a dat un exemplu despre cât de puternic va fi noul observator: ar fi capabil să detecteze un telefon mobil din buzunarul unui astronaut care s-ar afla pe Marte, la 225 milioane km de Terra.

SKA va putea detecta semnale radio din trecutul foarte îndepărtat al Universului, inclusiv de acum mai bine de 13 miliarde de ani, în primele sute de milioane de ani de după Big Bang.

Per total vor fi instalate aproximativ 200 de antene parabolice și peste 131.000 de antene mici, de dimensiunea unor brazi de Crăciun.

Opt state sunt parte a proiectului: Australia, Africa de Sud, Marea Britanie, China, Italia, Olanda, Portugalia și Elveția. Alte trei sunt pe cale să intre: Franța, Spania și Germania.

Surse: Guardian, BBC