Capsula Orion este în drum către Terra, iar luni va mai „bifa” un moment important: va fi pentru scurt timp la doar 127,4 km de suprafața Lunii, mai aproape decât a fost în a șasea zi a misiunii. Atunci, pe 21 noiembrie, s-a găsit la 130,3 km de suprafața Lunii.

Orion, Terra si LunaFoto: NASA

Orion a reintrat pe 3 decembrie în sfera de influență a Lunii și va ieși din ea pe 6 decembrie, când va mai avea cinci zile până la revenirea pe Terra.

Pe 4 decembrie, la ora 18.43, Orion a mai făcut o corecție de traiectorie și a crescut ușor viteza.

Ultima manevră importantă a misiunii va fi pe 5 decembrie, la ora 18.43, manevră ce va schimba cu 1.000 km/h viteza lui Orion. După această manevră, care va dura 3 minute și 27 de secunde, vor urma doar corecții minore ale traiectoriei în următoarele zile.

Luni, Orion va ajunge la mai puțin de 128 km de suprafața Lunii, după ce câteva zile a orbitat la zeci de mii de km. Misiunea are aproape 26 de zile și suntem în ziua 20.

Cei de la NASA spun că au apărut mici probleme tehnice la un sistem denumit PCDU, dar aceste probleme nu au afectat parcursul lui Orion sau funcționarea unor sisteme esențiale ale capsulei.

11 decembrie este ziua revenirii pe Terra, și va fi cu emoții pentru cei de la NASA: reintrarea în atmosferă se va face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic va trebui să reziste la 2.700 C. Parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean.