După ce a survolat la mică distanţă Luna, capsula Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific, ultima etapă a misiunii Artemis 1, cu o miză uriaşă pentru agenţia spaţială americană.

Capsula Orion a amerizat în Oceanul PacificFoto: Captura YouTube

19:41 Capsula Orion a NASA a străbătut atmosfera Pământului și amerizat duminică în Oceanul Pacific, a confirmat agenția spațială americană, încheind o călătorie de 25 de zile în jurul Lunii și înapoi, ca parte a primei misiuni Artemis a NASA. Capsula a amerizat la 19.40 în largul coastei peninsulei Baja California din Mexic, după ce parașutele s-au deschis perfect pentru a-i încetini căderea.

„Cel mai greu test, în afară de lansare, este reintrarea în atmosferă, pentru că trebuie să știm dacă scutul termic funcționează”, spunea recent Bill Nelson, administratorul-șef al NASA.

Reintrarea în atmosferă se face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic trebuie să reziste la temperaturi de 2.800 C.

Cele 11 parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean.

Viteza de 40.000 km/h va fi atinsă la 130 km deasupra Terri și capsula va trebui să încetinească până la 30 km/h, înainte să cadă în ocean.

Practic, capsula va atinge viteze de peste 30 de ori mai mari decât viteza sunetului, iar temperatura la care scutul termic va trebui să reziste va fi jumătate din temperatura de la suprafața Soarelui.

Capsula Orion nu este nouă și a mai zburat în 2014, dar scutul termic, de 5 metri diametru, este instalat de curând și va trebui să reziste cu brio la aceste temperaturi foarte ridicate.

Punctul de impact estimat este la 480 km sud de locul calculat inițial, la începutul misiunii. A fost nevoie de o schimbare de ultim moment, fiindcă prognoza meteo indica vreme nefavorabilă în nord.

O navă a Marinei SUA, USS Portland, a fost pre-poziţionată pentru operaţiunile de recuperare a capsulei. De asemenea, vor fi desfăşurate elicoptere şi bărci pneumatice.

Ulterior, scafandri vor ataşa cabluri de capsulă pentru a o remorca în interiorul navei, al cărei spate va fi parţial scufundat. Apa va fi apoi pompată, permiţând depunerea lentă a capsulei pe un suport prevăzut special în acest scop.

Operaţiunile sunt de aşteptat să dureze între patru şi şase ore de la momentul amerizării. Nava va lua apoi drumul spre San Diego, pe coasta de vest a SUA, unde capsula va fi debarcată câteva zile mai târziu.

Reamintim că Orion NU are oameni la bord. O misiune cu echipaj uman ar trebui lansată în 2024.

Succesul misiunii, care va dura în total puţin peste 25 de zile, este crucial pentru NASA, care a investit zeci de miliarde de dolari în programul american de întoarcere pe Lună, Artemis, care are drept scop pregătirea unei viitoare călătorii spre Marte, respectiv de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta pe viitor echipaje umane.

Momentele cheie ale misiunii Artemis 1

  • 16 noiembrie: Racheta SLS a fost lansată cu succes, după ce încercările anterioare au fost marcate de probleme.
  • 21 noiembrie: După o călătorie de aproximativ 400.000 km, Orion a ajuns la Lună, atingând un punct situat la 130 km de suprafața selenară.
  • 25 noiembrie: Orion a intrat pe DRO, orbita alungită în jurul Lunii
  • 26 noiembrie: Orion a ajuns la peste 400.000 km de Terra, depășind un record stabilit de naveta Apollo 13 în 1970, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni.
  • 28 noiembrie: A fost atinsă distanța maximă de Terra în misiunea Artemis 1: 430.000 km.
  • 3 decembrie: Orion a reintrat în sfera de influență a Lunii, ceea ce însemna că Luna, și nu Pământul, exercita forța gravitațională dominantă asupra capsulei.
  • 5 decembrie: Capsula a ajuns la mai puțin de 128 km de suprafața Lunii, cea mai mică distanță în misiunea Artemis 1. Imediat după acel moment, motoarele au pornit timp de 3 minute și 27 de secunde, pentru ca Orion să intre pe traiectoria precisă către Pământ.
  • 11 decembrie: Este programată revenirea pe Terra.