În 2015 președintele Obama spunea că își dorește ca primii oameni să pună piciorul pe suprafața marțiană în 2033, dar așa ceva nu are cum să se întâmple, iar un termen mai realist ar fi spre 2040. Declarația a fost făcută de șeful NASA, în conferința de după revenirea capsulei Orion.

Peisaj de pe MarteFoto: NASA

„Obiectivul de a ajunge pe Marte în 2033 a fost anunțat de președintele Obama, dar deja au trecut ceva ani de atunci. În prezent, un obiectiv mai realist ar fi finalul acelui deceniu, dar totul va depinde de dezvoltarea noilor tehnologii și de posibilitatea de a-i ține în formă pe oameni, într-o călătorie atât de lungă. Va fi important și cât de repede am putea duce echipajul pe Marte”, spune Bill Nelson, administratorul șef al NASA.

El speră că va fi important să existe sprijin financiar din partea Congresului SUA, pentru a dezvolta noi modalități de propulsie care să scurteze timpul necesar pentru a duce un echipaj uman pe Marte.

Drumul către Marte, fiind extrem de lung, va dura 7-9 luni, conform estimărilor actuale.

Marea problemă a unei misiuni cu oameni pe Marte ține de costuri, diversele estimări vorbind de sume între 210 și 450 miliarde dolari pentru următoarele trei decenii. Companii precum SpaceX pot reduce costurile, dar nu cu foarte mult.

La începutul anilor '60, la doar câteva luni de la înființare, în cadrul NASA se discuta despre rachetele nucleare cu care oamenii să fie trimiși pe Marte. S-au făcut teste la sol, dar nu s-a mers mai departe, fiindcă era extrem de periculoasă ideea de a trimite mult uraniu în spațiu.

În 1969 mulți spuneau că ar trebui ca oamenii să ajungă pe Marte în anii '80, dar apetitul publicului pentru spațiu scăzuse, costurile unei misiuni cu echipaj uman pe Marte ar fi fost uriașe, iar pericolul ca oamenii să moară în timpul misiunii era foarte ridicat.

În 1989 președintele George Bush prezenta planul prin care, în cel mai bun caz, oamenii aveau să ajungă pe Marte în 2011 și în cel mai rău caz în 2019, iar revenirea pe Lună avea să fie în 2001, pentru ca în 2002 să se construiască o stație spațială pe Lună.