​Roverul Perseverance al NASA va lăsa pe suprafața marțiană mici tuburi de titan care conțin felurite mostre de sol și roci de pe Planeta Roție, acestea urmând să fie recuperate de o misiune care va ajunge peste un deceniu.

Fotografie facute de Perseverance pe MarrteFoto: NASA

Roverul va lăsa în următoarele 30 de zile zece tuburi din titan ce conțin mostre, într-o zonă mai plată a craterului Jezero, numită Three Forks.

Perseverance a forat de mai multe ori la suprafața marțiană în ultimele 16 luni și a colectat mai multe tipuri de roci și praf marțian în câteva zeci de mici tuburi din titan, perfect sigilate, tuburi pe care le va lăsa pe solul marțian, începând cu ziua de luni. Unul dintre tuburi conține și o mostră de aer marțian.

Aceste tuburi ar trebui să fie culese peste câțiva ani de o altă misiune care, într-o serie de pași dificili, să le aducă pe Terra unde să fie analizate în cele mai bune laboratoare. Misiunea aceasta are mai multe etape și rocile vor ajunge după 2030 pe Terra.

Craterul Jezero adăpostea un lac și probabil o deltă acum câteva miliarde de ani, fiind un loc de unde oamenii de știință speră să obțină dovezi că la începuturile sale, Marte putea găzdui forme simple de viață.

Perseverance a colectat 18 tuburi cu mostre.

Roverul Perseverance caută urme de viață de Marte, iar Jezero Crater este un loc extrem de atrăgător fiindcă se crede că acolo au fost un lac și o deltă cu apă lichidă, acum peste trei miliarde de ani.

Diferențele dintre Marte și Pământ

  • Marte are jumătate din diametrul Pământului
  • Atmosfera este foarte rarefiată, iar presiunea atmosferică este sub 1% din cea terestră
  • Marte primește o cantitate de peste 70 de ori mai mare de radiații cosmice.
  • Marte nu are un câmp magnetic global, ci unul foarte slab ce nu protejează planeta de radiația cosmică
  • Pe Marte nu există oceane, fluvii sau lacuri, iar apa se găsește doar sub formă de gheață, fie la calotele de la poli, fie îngropată sub suprafață
  • Marte nu are o tectonică a plăcilor.
  • Pe Planeta Roșie rar temperaturile trec de +20 de grade, iar asta la ecuator, în timp ce la poli pot fi -120 de grade.