​Una dintre cele mai bizare întâmplări de la bordul Stației Spațiale Internaționale a avut loc în august 2018, când presiunea din interiorul stației a început să scadă brusc. Din fericire, s-a găsit repede cauza: o gaură de 2 mm în peretele capsulei Soiuz MS-09, andocată la stația spațială. Gaura a fost găsită de astronautul european Alexander Gerst care a acoperit-o inițial cu degetul, pentru a opri scurgerea aerului în afara stației, până s-a găsit o soluție mai bună și mai comodă pentru Gerst.

soiuzFoto: PJF / Alamy / Alamy / Profimedia

Nici până astăzi nu a fost elucidat misterul: nu știm cine a cauzat gaura sau dacă acest lucru s-a întâmplat pe Pământ sau în spațiu. Unele zvonuri spuneau că de vină a fost astronauta americană Serena Auñón-Chancellor, care, în urma unei căderi nervoase, ar fi vrut să grăbească revenirea sa pe Pământ.

NASA neagă vehement aceste zvonuri, însă Serena Auñón-Chancellor a dispărut aproape complet din spațiu public după revenirea pe Pământ. Mie îmi este greu să cred că nu există înregistrări video de la bordul ISS din momentele premergătoare scăderii presiunii, dar dacă există, acestea nu au apărut în spațiul public, așa că incidentul rămâne învăluit în mister și zvonuri.

Doar două luni mai târziu, Alexei Ovchinin și Nick Hague se aflau în capsula Soiuz MS-10, pe rampa de lansare de la Baikonur, și se pregăteau să fie lansați spre orbită, în ceea ce părea un zbor de rutină. În timpul lansării, unul din boosterele rachetei Soiuz-FG avea să lovească, imediat după desprinderea sa, corpul central al rachetei și că cauzeze imediat dezintegrarea rachetei.

Din fericire, sistemul de anulare al lansării și-a făcut treaba și capsula cu cei doi a fost îndepărtată rapid de resturile rachetei. În loc să ajungă în spațiu, cei doi au ajuns înapoi pe Pământ, la peste 400 km de rampa de lansare, din fericire în siguranță și fără să fie răniți. A fost pentru a doua oară în istorie când sistemul de anulare al lansării a fost folosit și pentru prima dată când acesta a fost activat după desprinderea rachetei de rampa de lansare.

În 21 iulie 2021, după 14 ani de amânări, modulul Nauka era în sfârșit lansat de o rachetă Proton-M, de la cosmodromul Baikonur și se pregătea să se întâlnească cu Stația Spațială Internațională, pentru andocare. Doar că imediat după lansare, centrul de control de la Moscova a pierdut telemetria modulului, iar după restabilirea comunicațiilor au fost detectate probleme cu sistemul de propulsie al acestuia.

Până la urmă, folosind un sistem de propulsie auxiliar, Nauka a ajuns în vecinătatea ISS și în 29 iulie are loc joncțiunea dintre acest modul și stația spațială. Doar că la câteva ore după acest moment, în timp ce echipajul se pregătea să deschidă sasul dintre Nauka și modulul Zvezda, propulsoarele atașate la Nauka s-au activat neașteptat și nu au mai putut fi oprite până când nu s-a consumat tot combustibilul de la bord.

Acest lucru a dus la rotirea neașteptată a Stației Spațiale Internaționale în jurul centrului de masă, o manevră neplanificată și riscantă care însă nu a avut urmări neplăcute, decât o sperietură zdravănă a echipajului și a celor de la sol care monitorizau stația.

În 15 decembrie 2022, în timp ce cosmonauții Serghei Prokopiev și Dimitri Petelin se pregăteau pentru o activitate extrevehiculară, camerele care monitorizau exteriorul stației spațiale au detectat o jerbă de lichid pulverizat din capsula Soiuz MS-22, cuplată al modulul Rassvet al ISS. Activitatea extravehiculară a fost imediat anulată, pentru a fi investigată avaria capsulei Soiuz MS-22: aceasta a pierdut întregul lichid de răcire.

Ca urmare, folosirea capsulei pentru revenirea în siguranță a astronauților pe Pământ a fost pusă sub semnul întrebării, așa că s-a luat decizia lansării următoarei capsule Soiuz fără echipaj, pentru a înlocui capsula avariată. Cât despre cauze, o comisie Roscosmos a concluzionat că pierderea lichidului de răcire a fost cauzată de un impact nefericit cu un micrometeoroid (deși nici NASA, nici Roscosmos nu au publicat imagini cu locul presupusului impact).

Aproape că am crezut ipoteza meteoroidului, însă ieri, 10 februarie, nava cargo Progress MS-21, andocată la modulul rusesc Poisk al ISS, suferă și ea o pierdere totală a lichidului de răcire. Evenimentul s-a întâmplat la câteva ore după andoarea unei noi nave cargo rusești, Progress MS-22. Progress MS-21 urma să se decupleze de ISS în 18 februarie, pentru a face loc viitoarei capsule Soiuz MS-23. Îmi este imposibil să cred că doi meteoroizi au lovit două nave rusești exact în același loc, navele fiind andocate la module diferite ale stației.

Nu avem imagini de această dată, doar comunicate oficiale ale NASA și Roscosmos și se pare că lansarea Soiuz MS-23, programată pentru 20 februarie, nu va fi amânată. Având în vedere că incidentul cu Progress MS-21 este unul în desfășurare, probabil va mai dura câteva zile până când vom avea o imagine mai clară a situației, însă un lucru este cert: trecem printr-o perioadă în care viața la bordul Stației Spațiale Internaționale nu este deloc plictisitoare.

Pentru mai multe informații din lumea științei ne găsiți și pe noua noastră pagină de Facebook HotNews.ro Science. Suntem la doar un click distanță.

Sursa foto: profimediaimages.ro