Agenţia spaţială a Rusiei a anunţat sâmbătă o pierdere inexplicabilă a presiunii într-o navă de marfă andocată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar a spus că nu există nicio ameninţare pentru echipaj, transmite duminică agenția Reuters, citată de News.ro.

stația spațială internaționalăFoto: Dimazzzel | Dreamstime.com

Roscosmos a spus că specialiştii în controlul misiunii au detectat o depresurizare în sistemul de răcire al navei de marfă Progress MS-21, care urmează să se decupleze de pe ISS pe 18 februarie.

Nava a fost etanşată de restul staţiei şi motivul a fost investigat.

„Regimul de temperatură şi presiunea de la bordul ISS sunt normale, nimic nu ameninţă viaţa şi sănătatea echipajului şi se simt bine”, a spus Roscosmos.

Aceasta este cea mai recentă eroare care a afectat ISS, după o scurgere de lichid de răcire produsă în decembrie la o navă spaţială Soiuz MS-22 andocată la staţie.

NASA a spus că specialiştii săi îi ajută pe omologii ruşi în depanarea celei mai recente scurgeri.

„Oficialii monitorizează toate sistemele Staţiei Spaţiale Internaţionale şi nu urmăresc alte probleme”, se spune într-o postare pe blog.

Navele Soiuz sunt folosite pentru a transporta echipajul către şi de la staţie, în timp ce navele Progress livrează echipamente şi provizii.

O altă navă Progress, MS-22, s-a andocat cu succes la ISS mai devreme sâmbătă.

Problema cu Soiuz i-a forţat pe trei dintre membrii actualului echipaj de pe staţie, ruşii Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi astronautul NASA Frank Rubio, să-şi extindă misiunea. Ei se vor întoarce acum pe Pământ cu o o navă Soiuz înlocuitoare, pe care Rusia urmează să o lanseze pe 20 februarie.

Rusia şi Statele Unite colaborează încă strâns la ISS, în ciuda prejudiciului grav adus relaţiilor lor din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. În acest moment, la bord sunt şapte membri ai echipajului - trei americani, trei ruşi şi un japonez.

_______

(Foto articol: © Dimazzzel | Dreamstime.com)