Capsula spaţială Soiuz MS-22 defectă se va desprinde de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi va fi trimisă înapoi pe Terra la sfârşitul lunii martie, a declarat luni Vladimir Soloviov, directorul de zbor pentru segmentul rusesc al ISS, relatează agențiile DPA și Agerpres.

Scurgerea de lichid detectată în exteriorul capsulei spaţiale Soiuz MS-22, cauzată de o gaură mai mică de un milimetruFoto: - / Sputnik / Profimedia

El nu a oferit o dată exactă în acest sens, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Agenţia spaţială rusă Roskosmos intenţionează să desprindă capsula, fără echipaj, cu o încărcătură de 200 până la 250 de kilograme la bord, şi să o trimită înapoi pe Terra. Aceasta va ateriza cu ajutorul paraşutelor într-o zonă de stepă din Kazahstan.

Două vehicule spaţiale ruse ataşate de structura ISS au prezentat scurgeri în ultimele săptămâni. Vehiculul cargo Progress MS-21 a fost distrus duminică printr-o prăbuşire controlată, resturile sale căzând în Oceanul Pacific.

În decembrie, a fost descoperită o scurgere la bordul capsulei Soiuz MS-22, concepută pentru zboruri cu echipaj uman.

Eroarea tehnică a întârziat revenirea pe Terra a cosmonauţilor ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi a astronautului de la NASA, Frank Rubio. Echipajul va fi readus la sol vineri cu ajutorul capsulei succesoare, Soiuz MS-23.

Citește și: