​Un echipaj format din 4 astronauți a decolat în această dimineață de pe rampa LC-39A a centrului spațial Kennedy din Statele Unite, la bordul unei capsule Crew Dragon, și în acest moment se află pe orbita Pământului, urmând ca mâine dimineață, după ora 08:00 ora României, să facă joncțiunea cu modulul Harmony al Stației Spațiale Internaționale.

crew dragonFoto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Lansarea trebuia să aibă loc luni, 27 februarie, însă a fost amânată din cauza unei probleme cu subsistemul responsabil de aprinderea motoarelor Merlin ale rachetei Falcon 9 (TEA-TEB): se pare că un filtru colmatat a împiedicat curgerea unor substanțe chimice necesare în primele momente ale pornirii motoarelor, așa că lansarea a fost amânată până în această dimineață.

A fost pentru prima dată când o lansare a unei rachete Falcon 9 cu echipaj la bord a fost amânată din cauza unor probleme tehnice, însă până la urmă totul a decurs perfect: racheta a părăsit rampa de lansare LC-39B din Florida la ora 07:34 ora României și în aproximativ 8 minute a ajuns pe orbită.

Inițial, pentru această misiune SpaceX a plănuit folosirea unei trepte primare reutilizate, dar până la urmă s-a luat decizia înlocuirii acesteia cu o treaptă primară nouă (lucru pe care îl vedem din ce în ce mai rar, având în vedere că SpaceX recuperează toate treptele primare lansate). După această lansare, treapta primară B1078 a fost recuperată pe barja Just Read the Instructions, aflată în Oceanul Atlantic, la aproximativ 550 km în largul coastei Floridei.

La bordul capsulei Dragon Endeavour se află 4 astronauți: americanii Stephen Bowen (un astronaut veteran, care în trecut a zburat de trei ori cu naveta spațială) și Warren Hoburg (aflat la primul său zbor spațial), rusul Andrei Fediaev (aflat de asemenea pentru prima dată în spațiu) și al doilea astronaut din Emiratele Arabe Unite, Sultan Al Neyadi.

Dacă Andrei Fediaev este parte a unui program de schimb amical de locuri între NASA și Roscosmos în vehiculele Dragon și Soiuz, prezența lui Sultan Al Neyadi în capsula Dragon este rezultatul unei colaborări dintre Emiratele Arabe Unite, NASA și compania Axiom Space, care a intermediat această colaborare, făcând astfel posibilă prezența astronautului arab într-o misiune de lungă durată (6 luni) la bordul Stației Spațiale Internaționale.

După andocarea de sâmbătă, la bordul Stației Spațiale Internaționale se vor afla 11 astronauți, însă 4 dintre ei, membri echipajului Crew-5 (americanii Nicole Mann și Josh Cassada, niponul Koichi Wakata și rusoaica Anna Kikina) se pregătesc să revină pe Pământ în perioada următoare.

Având în vedere că în 24 februarie capsula Soiuz MS-23 a fost lansată fără echipaj la bord, pentru a înlocui capsula Soiuz MS-22 avariată în urma pierderii spectaculoase a lichidului de răcire în 15 decembrie 2022, următoarea lansare cu echipaj spre Stația Spațială Internațională este planificată pentru luna septembrie, atunci când la bordul capsulei Soiuz MS-24 vor fi lansați în spațiu rușii Oleg Kononenko, Nikolai Chub și astronauta americană Loral O'Hara.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro