Grupul industrial britanic Rolls-Royce a anunţat vineri că a primit o finanţare de 2,9 milioane de lire sterline (3,3 milioane de euro) din partea Agenţiei spaţiale britanice pentru dezvoltarea unor mici reactoare nucleare destinate viitoarelor baze lunare, transmit AFP și CNBC, potrivit Agerpres.

Rolls RoyceFoto: Maxshoto / Alamy / Profimedia Images

„Cercetătorii şi inginerii de la Rolls-Royce lucrează la programul de micro-reactoare pentru dezvoltarea unei tehnologii care va furniza energia necesară oamenilor pentru a trăi şi munci pe Lună”, se arată într-un comunicat al companiei.

Grupul prevede ca primul astfel de reactor, ce va avea dimensiunile unui autoturism, va fi gata pentru a fi trimis pe Lună până în anul 2029.

La 50 de ani după ultima dintre misiunile programului spaţial Apollo, revenirea oamenilor pe Lună se concretizează: NASA a anunţat la începutul acestei luni că misiunea spaţială Artemis 2 va transporta astronauţi pe o orbită în jurul satelitului Terrei în noiembrie 2024.

Se intensifică pregătirile pentru revenirea pe Lună

Misiunea Artemis 3, care va trebui să transporte astronauţi până la suprafaţa Lunii, este prevăzută oficial pentru anul 2025. NASA şi compania Axiom Space au prezentat miercuri, la Houston, Texas, un prototip pentru un nou costum spaţial destinat explorărilor selenare.

„Energia nucleară are potenţialul de a mări considerabil durata viitoarelor misiuni selenare şi valoarea lor ştiinţifică”, afirmă Rolls-Royce, care colaborează în acest proiect cu câteva universităţi britanice, printre care şi Oxford.

Finanţarea anunţată vineri se adaugă sumei de 249.000 de lire sterline vărsată în conturile Rolls-Royce de Agenţia spaţială britanică în 2022.

Această nouă tranşă îi va permite companiei să realizeze o primă demonstraţie a funcţionării unui reactor nuclear modular selenar. Rolls-Royce a construit, de altfel, mici reactoare nucleare pentru producţia de energie în cadrul proiectului britanic de a accelera construcţia de noi centrale nucleare pe teritoriul său.