​NASA a anunțat numele celor patru astronauți care vor zbura în jurul Lunii cel devreme la final de 2024 - fără a aseleniza - și vor fi primii oameni care vor ajunge așa de departe în ultimii 50 de ani. Trei americani și un canadian vor zbura timp de zece zile în capsula Orion.

Cei patru astronauti ai misiunii Artemis IIFoto: NASA

Cine sunt cei patru astronauți ai misiunii Artemis II

Cei patru sunt Victor Glover, Christina Koch și Reid Wiseman (americani) și Jeremy Hansen (canadian). Printre cei patru se află și un astronaut de culoare, dar și o femeie, fiind vorba despre premiere pentru o misiune către Lună. Tot în premieră a fost selectat și un cetățean canadian.

  • Christina Koch are 44 de ani și este inginer de sisteme electronice. Deține recordul pentru cel mai lung interval de timp petrecut în spațiu de o femeie (328 de zile). În octombrie 2019 a făcut, alături de colega sa Jessica Meir, un „spacewalk” (o ieșire extravehiculară în spațiu), fiind prima oară când o astfel de ieșire este făcută exclusiv de un echipaj feminin).
  • Reid Wiseman are 47 de ani, a fost pilot US Navy și a fost în misiune pe Stația Spațială Internațională în 2015.
  • Victor Glover are 46 de ani, a fost pilot de teste la US Navy, a avut prima misiune spațială în 2020 și este primul astronaut de culoare care a stat pe Stația Spațială Internațională într-o misiune lungă, de șase luni.
  • Jeremy Hanson are 47 de ani și, înainte de a se alătura Canadian Space Agency, a fost pilot pe avioane de luptă la Royal Canadian Air Force. Nu a mai efectuat misiuni spațiale.

Despre misiunea Artemis II

Misiunea Artemis II ar trebui să fie lansată în noiembrie 2024, dar amânările pot apărea ușor, dată fiind complexitatea. Misiunea ar trebui să dureze zece zile, iar cel mai îndepărtat punct de Terra va fi la 370.000 km.

Capsula Orion, fără echipaj la bord, a ajuns la aproximativ 400.000 km de Terra în toamna lui 2022, ca parte a misiunii Artemis I. Stația Spațială Internațională orbitează la 420 km de Terra.

Cei patru astronauți au fost aleși dintr-un total de 41 eligibili pentru misiune.

Artemis, în mitologia greacă, este sora geamănă a lui Apollo și o zeiță asociată cu Luna.

Obiectivul NASA este de a stabili pe termen lung o prezență durabilă pe Lună, prin construirea unei baze pe suprafața acesteia și a unei stații spațiale pe orbita ei.

Abia misiunea Artemis 3 va duce oamenii pe suprafața Lunii, pentru prima dată după 1972. Artemis III va fi lansată la cel puțin 12 luni distanță de Artemis II, cel mai probabil va fi anul 2026.

Programul Artemis III urmează să trimită pe Lună prima femeie și prima persoană de culoare, în timp ce programul Apollo a dus pe Lună 12 bărbați, toți albi.