​China își propune să câștige rapid cursa spațială ● Cum va fi alimentată viitoarea bază lunară cu combustibil? ● Velele solare ar putea fi metoda de propulsie cosmică în viitorul apropiat

Se pare că vom avea coloniști lunari în viitorul nu prea îndepărtatFoto: GORODENKOFF PRODUCTIONS / Sciencephoto / Profimedia

China își propune să câștige rapid cursa spațială

Cursa spațială pentru construirea primei baze lunare permanente devine din ce în ce mai acerbă. Iar China pare decisă să o câștige, indiferent de costuri și de eforturile care trebuie depuse. Astfel, peste 100 de cercetători chinezi s-au întrunit recent la o conferință organizată în orașul Wuhan, pentru a stabili modul în care va fi construită viitoarea infrastructură de pe Lună, anunță Reuters.

O echipă de specialiști deja se ocupă de proiectarea unui robot care să creeze cărămizi din solul lunar. Robotul va ajunge pe suprafața Lunii în anul 2028, la doar trei ani după ce China va obține și prima mostră de sol de pe partea întunecată a satelitului natural al Terrei.

Oficialii chinezi au anunțat deja că baza pe care o au în plan va fi una permanentă, iar taikonauții care vor fi trimiși acolo vor locui pe Lună pe termen lung. Deși rolul Rusiei în acest proiect de anvergură nu a fost menționat, ambele țări au anunțat că demersurile vor fi unele comune. Recent, Venezuela a fost invitată să se alăture Rusiei și Chinei în proiectul bazei lunare.

China nu a făcut niciodată un secret din faptul că își dorește ca țările membre BRICS, alături de țări din America Latină, să fie partenere în cursa spațială. Oficial, Bolivia și-a declarat interesul pentru a se alătura proiectului bazei lunare, în timp ce Brazilia se află deja în discuții cu oficialii chinezi.

Cum va fi alimentată viitoarea bază lunară cu combustibil?

Așa cum am menționat în știrea anterioară, baza lunară, fie ea americană, fie chineză, va fi una permanentă, iar astronauții trimiși acolo o vor folosi pe termen îndelungat. Există însă o problemă de ordin economic. Mai exact, care este cea mai fezabilă variantă pentru a alimenta baza cu combustibil? Să fie adus combustibilul de pe Terra, sau să fie produs loco, direct pe Lună?

În acest scop, o echipă de cercetători italieni de la Universitatea Bocconi din Milan a publicat recent un studiu în revista Acta Astronautica, studiu în care calculează fezabilitatea unui viitor depozit de combustibil care să alimenteze navele spațiale care vor călători către Marte sau chiar mai departe.

Specialiștii italieni au luat în calcul două scenarii și au calculat cât de fezabile sunt acestea din punct de vedere economic, în viitoarele expediții cosmice. Primul scenariu a luat în calcul realimentarea navelor cu combustibil adus direct de pe Terra. Al doilea are în vedere producerea combustibilului pe Lună, folosind în acest scop depozitele de apă înghețată de acolo.

În ambele cazuri, a fost luat în calcul un depozit spațial de combustibil, care să orbiteze în punctul Lagrange L1, aflat la circa trei sferturi din distanța de la Terra la Lună. Un depozit pe care cercetătorii amintiți îl consideră indispensabil în viitoarele misiuni spațiale, el urmând să fie folosit pentru realimentarea rachetelor. Din calculele matematice efectuate de specialiștii italieni, oricum le-ai întoarce pe toate părțile, reiese că e mult mai fezabil ca depozitul să fie alimentat direct de pe Lună, decât de pe Terra.

Practic, susțin italienii, acesta este un alt pas imperios necesar pe care concurenții implicați în cursa spațială trebuie să îl ia în calcul, dacă vor ca misiunile lor să nu fie niște poveri pentru banul public sau privat. Dar, cel mai probabil, atât China, cât și SUA, și-au făcut deja calculele necesare.

Velele solare ar putea fi metoda de propulsie cosmică în viitorul apropiat

Apropo de calcule, dacă tot am pomenit azi numai știri legate de cursa spațială, trebuie musai să amintim un studiu, chiar dacă aflat în faza pre-print, publicat deocamdată doar pe platforma Arxiv. Semnat de un număr considerabil de astronomi de la Institutul Tehnologic din California, studiul aduce în discuție o idee mai veche, dar încă sub lupa cercetătorilor, privind viitoarele metode de propulsie în spațiul cosmic. Mai exact, velele solare.

Cum spuneam, ideea nu este una nouă. Velele solare au tot fost aduse în discuție de-a lungul timpului, însă nu au fost privite ca o variantă viabilă. Cel mult, una interesantă, de ținut minte, în caz că evoluează tehnologia. Pe scurt, propulsia este data de forța pe care fotonii o exercită asupra velelor cu pricina. Problema este că, dat fiind avansul tehnologic, velele ar fi trebuit să fie imense, ceea ce făcea dificilă deplasarea prin spațiu, folosind o astfel de abordare. Nu mai vorbim de problemele care ar fi apărut la depărtarea de soare sau de obiectele care plutesc prin spațiul cosmic și care ar putea distruge velele respective.

Cu ce vin autorii studiului în plus față de ceea ce se știa deja este tocmai avansul tehnologic. Ei susțin că există deja materiale foarte ușoare, cu o putere reflectorizantă considerabilă, dar și că avem tehnologia necesară pentru a reduce velele la dimensiuni acceptabile. Pe baza acestor date, fezabilitatea velelor solare intră din nou în discuție.

În opinia cercetătorilor menționați, nu doar că avem tehnologia necesară pentru a crea un sistem de propulsie inovator, ba o vom putea face și la costuri mult reduse față de cele actuale, care implică atât combustibili grei, cât și necesitatea unor motoare voluminoase. Mai mult, spun ei, dacă NASA ar finanța un astfel de proiect, în doar câțiva ani ar avea o flotă de nave propulsate cu vele solare care să străbată tot sistemul nostru solar. Nici nu mai vorbim de cursa spațială.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro