​China exagerează de multe ori când promite lucruri și nu tot ce promite devine realitate. Dar China are un program complex când este vorba despre explorarea Lunii și vrea să testeze construirea unor „cărămizi” din solul lunar și apoi să ajungă să ridice construcții pe suprafața Lunii, cu ajutorul unor imprimante 3D și a unor roboți.

Roverul trimis de China pe LunaFoto: Alejandro Miranda / Alamy / Alamy / Profimedia

China, Luna și ambiții mari

China comunică tot mai mult pe tema planurilor sale pentru Lună, iar publicația China Daily a scris recent că vor fi testate tehnologii de printare 3D pentru a se vedea dacă ele pot fi utilizate la construirea unei viitoare baze pe Lună, după 2030.

Misiunea Chang'e 8, care va fi lansată cel devreme în 2028, va investiga compoziția minerală a solului selenar și va încerca să dea un verdict la întrebarea: o super-imprimantă 3D ar putea construi baza lunară?

China promite și că această misiune va testa și un robot a cărui sarcină va fi să încerce să facă un fel de cărămizi din regolit, adică din solul lunar.

China ar vrea să ducă și taikonauți pe suprafața Lunii, până în 2030.

Viitoarele misiuni ale Chinei către Lună

  • Chang'e 6 va încerca în 2025 să aducă pe Terra mostre de sol și rocă de pe fața ascunsă a Lunii.
  • Chang'e 7 va fi o misiune complexă pentru zona polului sudic lunar și vor fi trimise mai multe vehicule: sondă orbitală, sondă de aterizare, rover, satelit de comunicații și un detector care va putea studia gheața din craterele lunare. Ar trebui să fie lansată în 2026.
  • Chang'e 8 ar trebui să fie lansată cel devreme în 2028 și să testeze pe Lună tehnologii precum printarea 3D, dar și altele, în vederea utilizării resurselor locale.

​China are aproape o obsesie cu Luna, atunci când este vorba despre programul său spațial. În pași mici a reușit lucruri tot mai importante și scopul suprem, după o nouă serie de misiuni, este să dezvolte pe Lună o bază locuită și tot pe Lună să fie extrase minerale valoroase.

Este clar o chestiune de prestigiu pentru China, iar spre deosebire de Rusia, banii nu vor fi o problemă pentru dezvoltarea programului spațial.

China are planuri foarte îndrăznețe cu Luna, după ce deja a avut câteva reușite, ducând în 2019 un modul pe fața ascunsă a Lunii, iar în 2020 a reușit să aducă mostre de sol lunar pe Terra. Chang'e 5 s-a numit acea misiune de care chinezii sunt super-mândri.

Clar că va fi nevoie de miliarde de dolari pentru o serie lungă de misiuni, iar pentru China este o chestiune de prestigiu și un mod de a arăta faptul că țara este o super-forță și în domeniul spațial. China s-a poziționat clar ca fiind acolo, alături de URSS (și apoi Rusia) și de SUA, în rândul puterilor spațiale.

Un moment de mare mândrie pentru chinezi a fost cel în care au reușit să pună un rover pe suprafața planetei Marte, iar acel rover a funcționat și a trimis date și fotografii. Doar SUA a reușit să pună rovere pe Marte. Un alt demers ce arată cât de departe a ajuns China este cel legat de construcția stației spațiale orbitale, care a fost definitivată în 2022.

Chinezii privesc pe termen foarte lung și cred că vor ajunge să extragă metale și minerale pe Lună. Chinezii știu clar că luna este bogată în resurse, cum ar fi „pământurile rare”, iar acele resurse vor putea fi folosite în momentul în care tehnologia va permite exploatarea lor. Ei vor să ajungă la acel moment, dar câțiva pași grei vor trebui depășiți.

Asiaticii vor să testeze pe Lună și o serie de tehnologii și spun că Luna este importantă și din punct de vedere științific. Fiind atât de aproape de Terra, este mult mai ușor de studiat decât asteroizii sau planetele, iar misiunile către Lună costă totuși mult mai puțin decât cele spre Marte sau Mercur.

Pe Lună pot fi testate și tehnologii super-avansate de minerit spațial care să permită, nu mai repede de 15-20 de ani, forajul pe asteroizi, știut fiind faptul că asteroizii sunt bogați în minerale foarte scumpe.

Surse: space.com, Reuters, BBC