Astronautul Sultan al-Neyadi din Emiratele Arabe Unite (EAU) a părăsit vineri Stația Spațială Internațională (ISS), devenind primul cetățean arab care a pășit în spațiu, un moment pe care Emiratele Arabe Unite l-au numit "istoric", potrivit AFP.

Stația Spațială InternaționalăFoto: NASA / Sciencephoto / Profimedia

Al-Neyadi, în vârstă de 41 de ani, este al patrulea astronaut dintr-o țară arabă și al doilea din Emirate care merge în spațiu, dar primul care a ieșit de pe ISS, timp de aproximativ șase ore și 30 de minute.

Purtând un costum spațial purtând steagul Emiratelor Arabe Unite, el a efectuat "prima ieșire în spațiu din istoria unui astronaut arab", a precizat Centrul spațial Mohamed bin Rashid din Emiratele Arabe Unite (MBRSC) pe site-ul său, calificând evenimentul drept "o altă piatră de hotar istorică".

Alături de americanul Stephen Bowen, misiunea sa include "pregătirea instalării panourilor solare", a explicat astronautul pe Twitter.

Supranumit "Sultanul spațiului", el este, de asemenea, primul arab care se îmbarcă într-o misiune spațială de lungă durată. El a zburat spre ISS la începutul lunii martie la bordul unei rachete Space X Falcon 9.

Bogata națiune din Golf, Emiratele Arabe Unite, a intrat în cursa spațială în 2019, trimițându-l pe Hazzaa al-Mansoori în spațiu într-o misiune de opt zile către ISS. Însă acesta nu a efectuat o ieșire în spațiu.

În 1985, Arabia Saudită a trimis primul astronaut arab și musulman din istorie pe ISS, în cadrul unui zbor spațial lansat din SUA.

Miercuri, un rover lunar construit de Emiratele Arabe Unite a fost pierdut în timpul unei misiuni pe Lună.

În 2021, țara din Golf a trimis o sondă orbitală pe Marte, misiune soldată cu eșec.

Prim-ministrul EAU, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, a ordonat rapid MBRSC să înceapă să lucreze la un al doilea rover, denumit Rashid 2.