​Elon Musk spune că o nouă rachetă Starship ar putea fi gata de lansare în 6-8 săptămâni, dar asta nu înseamnă că o încercare va putea fi făcută așa de curând, fiindcă alte chestiuni complicate trebuie rezolvate și o autorizație esențială trebuie primită.

Sistemul Starship al SpaceXFoto: THOM BAUR / UPI / Profimedia

SpaceX construiește mai multe boostere Super Heavy și mai multe trepte Starship, așa că vor putea fi făcute multe teste în 2023 și 2024.

Pe 20 aprilie, racheta s-a desprins de sol, dar a zburat în total mai puțin de 4 minute, problemele clare apărând la 27 de secunde de la lansare, devenind apoi critice la 85 de secunde de la lansare.

La prima încercare cu sistemul Starship în formulă completă a fost o problemă cu sistemul pirotehnic de auto-distrugere, cel care a trebuit activat, fiindcă racheta a avut probleme și putea pune în pericol oamenii de la sol. Acest sistem a declanșat explozia la abia 40 de secunde după ce a fost dată comanda de la sol.

Pentru un al doilea test, SpaceX va avea nevoie de undă verde de la autoritatea FAA care a deschis o anchetă după cele întâmplate pe 20 aprilie.

SpaceX va trebui să facă și o serie de amenajări în zona rampei de lansare, complicată fiind instalarea unor noi sisteme de stingere a incendiilor și o uriașă placă de oțel.

Dacă este să fim realiști, în cel mai bun caz o nouă încercare ar putea avea loc în august sau septembrie.

A fost pentru foarte multă lume ciudat faptul că, deși sistemul Starship a explodat la primul său test în formulă completă, angajații SpaceX s-au bucurat precum la o victorie și au fost numeroase mesaje de felicitare.

S-a insistat mult pe partea bună: racheta a putut fi lansată, a zburat aproape patru minute și „tone” de date pot fi analizate, pentru ca viitoarele prototipuri să fie mai bune și să zboare mai mult timp.

S-a spus și că un mare plus este faptul că nu a fost distrusă rampa de lansare, dar aici lucrurile nu au stat chiar așa de grozav, iar forța lansării a afectat rampa și a scos la iveală faptul că o serie de sisteme foarte utile lipsesc.