Primii turiști spațiali transportați de compania americană Virgin Galactic au ajuns joi în spațiu, a anunțat compania fondată de miliardarul Richard Branson, îndeplinind astfel o promisiune făcută în urmă cu două decenii, potrivit AFP.

Virgin GalacticFoto: Steve Mann | Dreamstime.com

Cei trei pasageri - Jon Goodwin, în vârstă de 80 de ani, Keisha Schahaff, în vârstă de 46 de ani, și fiica acesteia, Anastatia Mayers, în vârstă de 18 ani - au petrecut câteva minute în spațiu, admirând curbura Pământului și plutind pentru scurt timp în imponderabilitate, potrivit transmisiunii video a companiei.

Ei au fost însoțiți în VSS Unity de un angajat al Virgin Galactic însărcinat cu supravegherea lor și de doi piloți.

Această misiune, denumită Galactic 02, este al doilea zbor comercial al companiei, după un prim zbor la sfârșitul lunii iunie.

Acel zbor a transportat ofițeri superiori ai forțelor aeriene italiene, care au efectuat o serie de experimente la bord, și nu civili care călătoreau doar de plăcere.

Înainte de aceasta, compania a efectuat mai multe zboruri de testare, inclusiv unul cu Richard Branson însuși, în iulie 2021. În total, joi a fost a șaptea oară când nava spațială a călătorit în spațiu.

Un imens avion jumbo a decolat mai întâi de pe o pistă convențională din New Mexico, apoi, după o perioadă de ascensiune, a eliberat nava, care seamănă cu un avion privat de mari dimensiuni.

Nava spațială și-a aprins apoi motorul și a accelerat pe verticală până când a depășit o altitudine de 80 km - limita care, potrivit armatei americane, marchează începutul spațiului. Nava spațială a atins o altitudine de 88 km la apogeu, a anunțat un comentator în timpul transmisiunii video în direct.

Apoi și-a început rapid coborârea prin planare, înainte de a ateriza pe aceeași pistă.

800 de clienți aflați pe lista de așteptare

Keisha Schahaff și fiica ei, Anastatia Mayers, provin amândouă din Antigua și Barbuda, în Caraibe, și și-au câștigat biletul participând la un eveniment de strângere de fonduri organizat de Virgin Galactic.

Vestea fericită i-a fost anunțată Keishei Schahaff de însuși Richard Branson, care a surprins-o venind la ea acasă pentru a-i oferi costumul de astronaut.

Cel de-al treilea pasager, britanicul Jon Goodwin, a participat la Jocurile Olimpice din 1972.

Diagnosticat cu boala Parkinson în 2014, el va fi a doua persoană cu această afecțiune care va merge în spațiu. La 80 de ani, însă, nu va fi cel mai în vârstă - acest record este deținut de William Shatner, la 90 de ani.

Mai puțin de 700 de persoane au fost în spațiu până în prezent, potrivit Virgin Galactic, care promite acum un zbor spațial pe lună.

Aproximativ 800 de clienți și-au cumpărat biletele - inițial pentru sume cuprinse între 200.000 și 250.000 de dolari per pasager, sumă care a fost majorată ulterior la 450.000 de dolari.

Programul spațial al Virgin Galactic a fost întârziat cu mai mulți ani din cauza unui accident din 2014 soldat cu moartea unui pilot.

Virgin Galactic concurează cu compania Blue Origin a miliardarului Jeff Bezos, care oferă de asemenea zboruri suborbitale scurte și care a trimis deja 31 de persoane în spațiu.

Însă, de la un accident produs în septembrie 2022 în timpul unui zbor fără pilot, racheta sa a fost oprită la sol. Blue Origin a promis în martie că își va relua „în curând” zborurile spațiale. (foto: Steve Mann | Dreamstime.com)