NASA şi SpaceX au trimis sâmbătă patru astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul capsulei Dragon a SpaceX, după ce o primă încercare a fost anulată cu o zi înainte, relatează AFP.

Capsula spațială Dragon, dezvoltată de compania SpaceXFoto: Shutterstock

Capsula Dragon, transportată de o rachetă Falcon 9, a decolat la ora 03:27 (07:27 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, având la bord echipa misiunii numită 'Crew-7', în faţa a aproximativ 10.000 de oameni.

Misiunea a fost comandată de americanca Jasmin Moghbeli şi îi include pe danezul Andreas Mogensen, japonezul Satoshi Furukawa şi rusul Konstantin Borissov.

„Am decolat", a anunţat NASA pe X (ex-Twitter), iar uralele au putut fi auzite apoi din camera de control când capsula s-a desprins de rachetă.

„Poate că suntem din patru ţări diferite, dar formăm o echipă unită cu o misiune comună", a spus Jasmin Moghbeli după separare.

Decolarea a fost iniţial programată pentru vineri, dar a fost mutată pentru a examina o componentă a capsulei Dragon.

Aceasta este prima călătorie în spaţiu pentru Konstantin Borissov şi Jasmin Moghbeli.

„Ceea ce aştept cu nerăbdare este să privesc planeta noastră de sus", a declarat absolventa de MIT, de origine iraniană, într-o conferinţă de presă luna trecută. "Toţi cei cu care am vorbit şi care au zburat vreodată au spus că este o perspectivă care îţi schimbă viaţa", a adăugat ea.

Zborul în spaţiu „este ceva ce mi-am dorit să fac de când mă ştiu", a mai spus acest pilot de încercare al Marinei SUA.

Konstantin Borissov a declarat, în ceea ce îl priveşte, că aşteaptă cu nerăbdare „această aventură" după un „antrenament foarte intens".

A șaptea misiune operată de SpaceX

Aceasta este cea de-a şaptea misiune regulată de rotaţie a echipajului operată de SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, pentru NASA.

NASA plăteşte SpaceX pentru acest serviciu, care a redus dependenţa de Rusia pentru a transporta echipaje spre Staţia Spaţială Internaţională, de când naveta spaţială americană a oprit zborurile în 2011.

NASA a contractat, de asemenea, Boeing pentru a dezvolta un al doilea mijloc de transport american către ISS. Dar programul Boeing a suferit nenumărate întârzieri, iar primul zbor de testare cu echipaj uman nu este programat decât după martie 2024.

Konstantin Borissov va fi al treilea rus care va călători la bordul unei capsule SpaceX Dragon, alimentată de o rachetă Falcon 9.

În ciuda tensiunilor diplomatice sporite dintre Washington şi Moscova de la începutul războiului din Ucraina, colaborarea dintre agenţiile spaţiale americană şi rusă continuă pe ISS - unul dintre puţinele subiecte de cooperare încă în desfăşurare între cele două ţări.

După o călătorie de aproximativ o zi, echipajul va ajunge la Staţia Spaţială Internaţională. El va sta aproximativ şase luni la bordul acestui laborator zburător, unde va efectua mai multe experimente ştiinţifice.

În special, vor colecta probe din exteriorul capsulei pentru a vedea dacă aceasta eliberează microorganisme în spaţiu prin sistemul său de aerare şi dacă acestea pot supravieţui şi se pot reproduce în spaţiu.

La câteva zile după sosirea Crew-7, echipajul misiunii Crew-6 va părăsi staţia pentru a se întoarce pe Pământ.

Staţia a început să fie construită în 1998 şi este locuită fără întrerupere de un echipaj internaţional din 2001.

Este de aşteptat să continue să funcţioneze până cel puţin în 2030, după care va fi programat să se întoarcă pe Pământ şi să se prăbuşească în ocean. Mai multe companii private lucrează în prezent la proiecte de staţii spaţiale comerciale pentru a o înlocui. (Agerpres)