​După succesul aselenizării în zona polului sud lunar, agenția spațială a Indiei a lansat sâmbătă o rachetă pentru a studia soarele în prima sa misiune solară de acest fel, relatează Reuters și AFP.

India a lansat o rachetă pentru a studia soareleFoto: Seshadri Sukumar/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Racheta a lăsat o dâră de fum și foc în timp ce oamenii de știință au aplaudat, a arătat o transmisie în direct pe site-ul web al Organizației Indiane de Cercetare Spațială (ISRO).

Agenția spațială a Indiei a scris ulterior, pe platforma de socializare X, fosta Twitter, că satelitul este acum pe orbită.

Sonda Aditya-L1, denumită după cuvântul hindus atribuit Soarelui, a fost lansată la ora locală 11:50 (06:20 GMT) de la principalul centru spaţial al ţării, situat în Sriharikota.

"Lansarea a fost un succes, totul decurge normal", a anunţat un oficial al Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (ISRO) de la centrul de control al misiunii, în timp ce vehiculul spaţial se îndrepta spre partea superioară a atmosferei terestre, relatează Agerpres.

Misiunea transportă instrumente ştiinţifice pentru a observa straturile exterioare ale Soarelui în timpul unei călătorii de patru luni.

Statele Unite şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au plasat deja pe orbită vehicule spaţiale pentru a studia Soarele, începând cu programul Pioneer al NASA din anii 1960, însă aceasta va fi o premieră pentru India.

Atât Japonia, cât şi China şi-au lansat propriile misiuni de observare a Soarelui de pe orbita Pământului.

Premieră pentru India

Cu toate acestea, dacă va avea succes, cea mai recentă misiune a ISRO va fi prima plasată pe orbită în jurul Soarelui de către o naţiune asiatică.

"Aceasta este o misiune ambiţioasă pentru India", a declarat vineri astrofizicianul Somak Raychaudhury pentru NDTV.

Raychaudhury a declarat că sonda va studia ejecţiile de masă coronală, un fenomen periodic care implică descărcări enorme de plasmă şi energie magnetică din atmosfera Soarelui. Acestea sunt atât de puternice încât pot ajunge pe Pământ şi perturba funcţionarea sateliţilor.

Aditya va ajuta la prezicerea acestor fenomene "şi va alerta pe toată lumea, astfel încât sateliţii să îşi poată întrerupe alimentarea", a adăugat astrofizicianul.

Aditya va parcurge 1,5 milioane de kilometri pentru a ajunge la destinaţie, ceea ce reprezintă totuşi doar un procent din imensa distanţă dintre Pământ şi Soare.

Citește și: Ce face pe Lună roverul indian Pragyan și cât de mult ar trebui să se „plimbe” pe solul selenar