​În noaptea de sâmbătă spre duminică se va putea vedea și din România o eclipsă parțială de Lună care va începe după ora 21.00. La ce oră va fi maximul? De ce se produc eclipse de Lună? Când va fi vizibilă din România o eclipsă totală de Lună?

Eclipsa partiala de LunaFoto: David Hajnal, Dreamstime.com

Eclipsa parțială se va produce în noaptea de 28 spre 29 octombrie, sâmbătă spre duminică, când Luna se va afla în constelația Aries, fiind însoțită de planeta Jupiter, care se va afla la stânga ei, scrie site-ul astro-urseanu.ro.

Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21:02, la două ore după răsăritul Lunii. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.

În apropierea maximului, însă, începând cu ora 22, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus.

Maximul se va produce la ora 23:14, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est. Ieșirea din umbră se va produce la ora 23.53, iar sfârșitul eclipsei este la ora 1.27.

Cea mai recentă eclipsă totală care s-a văzut din România a fost pe 16 mai 2022, iar viitoarea va fi în dimineața zilei de 14 martie 2025. Viitoarea eclipsă parțială de Lună vizibilă de la noi va fi în dimineața zile de 18 septembrie 2024.

Eclipsele de Lună sunt mult mai puțin spectaculoase decât cele de Soare. Se produc noaptea, când este Lună plină și când Pământul se află între Soare și Lună, iar Luna intră în conul de umbră al Pământului, moment în care Luna capătă o culoare roșiatică pe care nu o are de obicei. Eclipsele de Lună sunt mult mai dese decât cele de Soare și durează mai mult. Ele nu au o mică „bandă de totalitate”, cum este la cele de Soare, ci pot fi văzute de toți cei care au Luna deasupra orizontului.

O eclipsă parțială de Lună apare atunci când numai o porțiune din Lună intră în umbra Pământului. Când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului asistăm la o eclipsă totală de Lună.

Sursa foto: Dreamstime.com