HotScience

Inelele lui Saturn: ramasitele unui cataclism cosmic

de Dana Jalobeanu     HotNews.ro
Sâmbătă, 18 octombrie 2008, 20:06 Science - Spatiul


Saturn
Foto: Wikipedia
Inelele planetei Saturn sunt de multa vreme unul dintre cele mai explorate mistere legate de formarea Sistemului Solar. Cum s-au format ele? Cand au aparut? Din ce sunt facute? Ce are planeta Saturn atat de special, fata de celelalte planete gigant ale Sistemului Solar? Un studiu recent propune ca explicatie un cataclism cosmic. Inelele lui Saturn ar fi ramasitele unei luni care a explodat.

Saturn este una dintre cele mai studiate planete din Sistemul Solar. Atat de pe pamant, cat si din spatiu. Misiunea Cassini-Huygens a adus in ultimii ani o serie de date noi privind compozitia chimica, dinamica satelitilor lui Saturn sau distributia materiei in interiorul inelelor. Pe aceste date, astronomii s-au reapucat de lucru.

Mirel Barlan, de la Observatorul astronomic din Paris este unul dintre astronomii specializati in problemele legate de formarea si evolutia Sistemului Solar. L-am intrebat pe Mirel Barlan care au fost, pana acum, explicatiile oferite pentru aparitia si structura inelelor lui Saturn.

Mirel Barlan
Foto: Hotnews
“Trei ipoteze importante sunt luate in considerare de cercetatori atunci cand fac referire la originea inelelor lui Saturn:
 • ciocnirea unei comete cu unul din satelitii deja existenti ai planetei urmata de etalarea materiei rezultata ca urmare a distrugerii complete a acestora
 • captura unui obiect masiv din sistemul solar extern care ulterior a fost distrus de fortele mareice induse de planeta Saturn
 • inelul este o ramasita din norul primorial de praf si gaz in care s-a format planeta Saturn.”
Noutatile aduse de sonda Cassini in ultimii ani i-au incurajat, insa, pe cercetatori, sa formuleze noi ipoteze privitoare la formarea inelelor lui Saturn. Recent, un grup de cercetatori compus din Sebastian Charnoz, Alessandro Morbidelli, Luke Dones si Julien Salmon au propus un model de evolutie dinamica a inelelor ce pare sa sustina primele doua ipoteze.

Cu alte, cuvinte, ei propun sa ne imaginam formarea inelelor ca urmare a unui cataclism cosmic: fie ciocnirea unei comete de unul dintre satelitii mai vechi ai planetei, fie un scenariu in care Saturn a capturat un satelit ce a fost apoi distrus pe orbita.

Scenarii catastrofice si formarea Sistemului Solar

Recentul model porneste de la un scenariu global privind formarea Sistemului Solar. Se numeste modelul NISA.

Mirel Barlan: “Modelul NISA (Nisa Mode, Nice Model) este legat de observatorul din Nice, Franta, unde o echipa de cercetatori condusa de Alessandro Morbidelli a pus la punct un program de studiu al formarii si evolutiei Sistemului Solar. Modelul NISA este un model de Sistem Solar in care toate planetele gigantice – Jupiter, Uranus, Neptun – sunt deja formate si influenteaza evolutia intregului sistem solar.

Modelul NISA explica, printre altele, aparitia numeroaselor cratere de pe Luna, in marea lor majoritate vechi de cel putin 3.8 miliarde ani. Ele s-au produs cu ocazia unui eveniment la care astronomii se refera cu numele de “bombardament masiv tardiv”.

Cauza lui, spun astronomii, ar fi fost instabilitatea gravitationala a Sistemului Solar, instabilitate creata chiar de prezenta planetelor gigante. Ce s-a intamplat de fapt a fost un bombardament de dimensiuni cosmice, ciocniri intre corpurile ceresti existente, expulzarea unor corpuri masive in afara Sistemului Solar, sau schimbari de orbite.

Inele vechi de 3,8 miliarde de ani

Saturn
Foto:
Ce s-a intamplat insa cu Saturn in timpul acestui cataclism? Ne putem imagina ca intr-un astfel de context, probabilitatea ca un corp ceresc sa ajunga in sistemul lui Saturn si sa ciocneasca unul dintre sateliti este foarte mare.

Mirel Barlan:  “Intr-un astfel de scenariu catastrofa, ne putem imagina o ciocnire urmata de distrugerea celor doua obiecte chiar limita de stabilitate a orbitelor satelitare. Urmarea acestei ciocniri, micile fragmente au fost ulterior etalate de catre fortele mareice exercitate de masiva planeta aflata in apropiere. Aceste forte mareice au modelat materia rezultata ca urmare a ciocnirii, in inelul actual ce inconjoara ecuatorul lui Saturn. In acest scenariu, varsta inelelor lui Saturn este estimata la aproximativ 3,8 miliarde ani, adica aproximativ 700 milioane ani dupa formarea planetei Saturn.

Cu alte cuvinte, noul scenariu propus de astronomi tinde sa explice formarea inelelor lui Saturn ca urmare a unei ciocniri intre un satelit “nou captat” de planeta si un obiect masiv extern, in cadrul “bombardamentului masiv tardiv” care afecta intregul Sistem Solar. Ca urmare a ciocnirii s-a produs o explozie; materia rezultata a fost apoi redistribuita uniform, sub forma de inele, in jurul lui Saturn.

In ce masura se sutine insa acest model teoretic? Este el confirmat de datele pe care le avem pana in prezent? Mirel Barlan este de parere ca cea mai mare parte a observatiilor efectuate de sonda spatiala Cassini par sa confirme scenariul propus: “Imaginile si informatiile stiintifice obtinute pentru satelitii Iapetus si Enceladus pot fi explicate in cadrul acestui scenariu. Satelitii pitici, similari satelitului Mimas, par a fi doar aglomerari de materie, acretata ulterior. Scenariul nu poate explica insa importanta cantitate de apa (supraabundenta) detectata in materia ce compune inelele.
 • Profil: Mirel Barlan (Observatorul astronomic din Paris) este absolvent al Facultatii de Fizica, Universitatea Bucuresti. A obtinut titlurile de doctor in astronomie la Obsevatorul din Paris, in 1997, si de doctor in fizica, la Universitatea Bucuresti, 1998. Este specialist in studiul dinamicii si fizicii obiectelor din Sistemul Solar. Mirel Barlan isi desfasoara cercetarile la Institutul de Mecanica Cereasca si de Calcul  al Efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris si este astronom asociat la Institutul Astronomic al Academiei Romane. Din 2001, asteroidul cu numarul 10034 poarta numele Barlan.   


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12180 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Bravo (Sâmbătă, 18 octombrie 2008, 22:58)

  Bogdan [anonim]

  Bravo baieti! Mai aduceti in fata si romanii "necunoscuti" nu numai manelisti si fotbalisti.Mai sunt si romani care fac cinste tarii. Continuati va rog cu interviuri cu oameni care merita cu adevarat!
 • +7 (7 voturi)    
  Inca un articol foarte bun (Sâmbătă, 18 octombrie 2008, 23:41)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Inca un articol foarte bun la Hotnews. Felicitari!
 • -1 (3 voturi)    
  CE NU SE SPUNE IN ARTICOL (Duminică, 19 octombrie 2008, 9:09)

  Hercolubus [anonim]

  1) Science et Vie - februarie 2003 - Alessandro Morbidelli, conducatorul acestei echipe de cercetatori din Franta, vorbeste despre o planeta suplimentara, orbita prezentata fiind identica (eliptica) cu aceea a Planetei X/ Nibiru, prezentata de Zecharia Sitchin, in lucrarea A Douasprezecea Planeta:
  http://www.sitchin.com/frenchastron.htm
  2) Descrierile antice ale Genezei sistemului solar, confirmate de stiinta:
  http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=69068
  3) Modern Science and the Ancient Writings on the Genesis of the Solar System: http://www.ufodigest.com/news/0907/modernscience.htm
  *** Revenirea Planetei X/ Nibiru nu ii preocupa doar pe astronomi. Detalii:
  a) Secret UN Meetings on ET Life Continue: Threats Used to Prevent Diplomatic Leaks:
  http://www.americanchronicle.com/articles/77377
  b) BBC: Secret Files on UFO Sightings Have Been Made Available for the First Time by the Ministry of Defence:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7398108.stm
  c) BBC: Scientists Meet for Alien Summit:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/edinburgh_and_east/7658797.stm
  d) The Return of Planet X - International Conference - Roma 2009:
  http://www.segnidalcielo.it/PlanetXConference.html
  e) NASA and Planet X:
  http://www.australia.to/story/0,25197,23040466-937,00,00.html
  f) Vatican and Planet X:
  http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/esp_sociopol_secretumomega01.htm
  g) http://www.antet.ro/search.php?search=planeta+eris
 • +4 (4 voturi)    
  bravo (Duminică, 19 octombrie 2008, 12:50)

  zuzu [anonim]

  Frumos, mai scrieti asa.
 • +2 (2 voturi)    
  bravo.. (Duminică, 19 octombrie 2008, 17:25)

  gogu [anonim]

  .. ca ma saturasem de aventurile lui Sumudica si de rezultatele lui Gaz Metan.

  Dar cu tab-ul ala special, se aude ceva?
 • 0 (0 voturi)    
  tema (Duminică, 19 octombrie 2008, 20:50)

  atreus [anonim]

  tema de casa pentru jurnalistii hotnews: Gasiti un cercetator roman de succes care sa fie activ in ROMANIA!
  Ok, nu o luati asa agresiv, este o sugestie, nu o tema... dar mi se pare interesant. Oare toti trebuie sa fie in alta tara ca sa poata face cercetare?
 • 0 (0 voturi)    
  Apa in inele (Luni, 20 octombrie 2008, 9:31)

  Frangu Adrian [anonim]

  "Scenariul nu poate explica insa importanta cantitate de apa (supraabundenta) detectata in materia ce compune inelele.”

  Dar apa nu poate fi explicata ca ramasita a cometei cu care satelitul s-a ciocnit? Cometele au in componenta o mare cantitate de apa, iar pentru a avea acest rezultat dezastruos de dezintegrare a satelitului, cometa trebuia sa fie destul de mare, in concluzie o cantitate mai mare de apa. Parerea mea...
  • 0 (0 voturi)    
   H2O in abundenta (Vineri, 14 noiembrie 2008, 23:50)

   mirel birlan [anonim] i-a raspuns lui Frangu Adrian

   La aceasta distanta de Soare, elementele preponderente sunt cele legate de carbon (CH4, CO2, ...). O cometa, asa cum o concepem noi, are un nucleu intre 1 si 20 m diametru. Ceea ce ne face sa spunem ca ea este compusa din apa in majoritate este semnatura radicalilor OH si H3O care sunt eliberati cand se apropie de soare. Insa nu sunt singurele elemente care le elibereaza nucleul cometar. Si mai e ceva: nu stim de cate ori a trecut in istoria ei, acea cometa pe langa soare. Molecule ca CH4, CO2, C2H2,... sunt mult mai volatile si sublimeaza mult mai repede ca apa.

   "Cometa" de care este vorba este in fapt un obiect din centrura Kuiper de dimensiuni mult mai importante.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari pt. HOTNEWS !.... (Luni, 20 octombrie 2008, 11:46)

  Cetentereseaza [anonim]

  .... si multzumiri pentru acest f.interesant articol !!!
 • +1 (1 vot)    
  Inelele, secretul lui Saturn (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:49)

  Roxana Danieliuc, astronom [anonim]

  Dar ce-i mai important despre Saturn, nu se spune in articol...Anume, care-i cauza pt care inelele arata astfel ? Este un caz cu totul si cu totul aparte, impropriu unei planete comune, normale..
  Dar Saturn nu este o planeta normala, este cu totul altceva.. Orice corp extern ei este adus si stabilizat in acel plan ecuatorial. Oace care sunt cauzele ? ..
  Un grup interdisciplinar de astronomi, matematicieni si fizicieni din Romania au propus ca Saturn este de fapt un model dual-planetar, singurul care ar putea justifica aceasta forma de gravitatie plan-ecuatoriala.
  Concluzia noastra a romanilor, Saturn este de fapt ...in interior format din doua planete opuse, care nu si-au putut contopi si miezurile opuse. Se stie ca miezul plasmatic este cel ce genereaza campul magnetic, dar modeleaza putin si pe cel gravitational, cu cat are o temperatura mai mare.
  Avem si o justificare, forma galaxiilor cu doua brate, spirale, care respecta aceeasi forma plan-ecuatoriala. Cele doua brate nu sunt perfect aliniate in planul ecuatorial, existand in acel plan o asa zisa zona intunecata, fiind plina cu diverse mici corpuri ceresti. In acea zona de confluenta a doua campuri magnetice galactice au loc frecvent enorme descarcari electrice..Este exact ca in cazul inelelor ui Saturn, si in aceste inele observandu-se acele fulgere lungi de sute de km..
  Nu este totul sa avem la dispozitie aparatura si sonde spatiale, trebuie sa mai si gandim, sa intuim cum lucreaza materia cosmica. Legile fizicii deja cunoscute sunt pretutindeni in cosmos la fel de valabile..Nu trebuie sa cheltuim atata pt a concluziona ca in Saturn sunt doua nuclee opuse, ce se rotesc invers.
  Putina fizica corecta si completa a plasmei nu strica, stimati colegi cosmologi..Fizica plasmei este prea neglijata. Numai descifrarea si cunoasterea ei va rezolva multe din misterele cosmosului. De exemplu toate etapele de evolutie a unei stele. Se observa, dar nu se dau explicatii de ce se intampla asa.
  • 0 (0 voturi)    
   fizica (Joi, 19 februarie 2009, 18:21)

   mirel [anonim] i-a raspuns lui Roxana Danieliuc, astronom

   Draga Roxana,
   E interesant ce spui tu. Unde ati publicat rezultatele? Despre ce grup este vorba? Imi pare rau, dar imi sunt straine rezultatele voastre si ma bucur sa invat in continuare de la ceilalti.

   Saturn nu este singura planeta din sistemul solar care are inele. In fapt toate planetele gazoase (Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun) prezinta inele de materie. Iar campul magnetic al lui Jupiter este mult mai intens decat cel al lui Saturn. Poti sa-mi scrii pe adresa proprie daca vrei, putem discuta.
   • 0 (0 voturi)    
    INELE SATURN--FORMARE (Marţi, 30 noiembrie 2010, 14:54)

    MESCO IVAN [anonim] i-a raspuns lui mirel

    Exista un scenariu clar pentru formarea inelelor la planetele gazoase ( Saturn de ex. ? )


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by