Una din cometele Sistemului Solar ar putea fi un «intrus» venit din alte parti ale Caii Lactee. Este vorba despre cometa Machholz, despre care astronomii sustin ca nu este ca alte comete. Si ca ar putea proveni din sistemele planetare invecinate. Despre ce este vorba? Cum se poate stabili acest lucru? Cum se determina compozitia cometelor? Si de ce este acest lucru important? Am incercat sa raspundem la aceste intrebari cu ajutorul lui Mirel Barlan, de la Observatorul astronomic din Paris.

Stiinta cometelor

Cometa Machholz nu este ca alte comete. Autorii studiului publicat in Astronomical Jurnal au investigat compozitia a peste 150 de comete din Sistemul Solar pentru a putea spune acest lucru. Cum se poate insa face acest lucru?

Mirel Barlan (Observatorul din Paris): "Este vorba in principal de doua metode.

Mirel Barlan
Foto: Hotnews

Una dintre ele este investigarea productiei de praf emis in procesul de sublimare a elementelor volatile, cu ajutorul observatiilor in vizibil si infrarosu. O alta metoda urmareste sa calculeze abundenta gazelor detectate. Pentru asta se fac analize spectroscopice in ultraviolet, vizibil si infrarosu apropiat. Se numeste «calculul abundentelor» si se realizeaza relativ la o anumita molecula considerata drept referinta.

Autorii articolului de care vorbim au facut aceste investigatii pentru radicalul OH."

Fiecare cometa este unica in felul ei. David Scheicher, de la Flagstaff Observatory, Arizona, a determinat in acest fel compozitia chimica a peste 150 de comete. Si a gasit tot felul de particularitati interesante pentru cometa Machholtz. Particularitatile chimice vin sa se adauge insa unei intregi serii de particularitati fizice, spune Mirel Barlan.

Mirel Barlan: Cometa Machholz este particulara, deoarece are o orbita eliptica ce se apropie foarte tare de soare - la doar 0,13 unitati astronomice (aprox 19 milioane kilometri, deci foarte aproape). Are are o perioada de revolutie de aproximativ 5 ani. Orbita cometei este inclinata la 60 de grade fata de planul in care Pamantul se misca in jurul Soarelui. Acest gen de orbita este imposibil de explicat pe termen lung (de ordinul miliardelor de ani). Cu alte cuvinte, Machholz este probabil un fragment dintr-un obiect ceva mai mare, inserat acum cateva mii de ani pe orbita actuala in urma interactiei gravitationale cu planeta Jupiter.

Masuratorile spectroscopice au demonstrat in plus, ca Machholz are o componenta foarte saraca in cianide in comparatie cu alte comete. Mai precis, abundenta radicalului CN este foarte scazuta. Ce inseamna acest lucru ?

Mirel Barlan: CN (cianidele in general) este una din componentele chimice care se preteaza a fi studiate pentru comete. Aceasta quasi-lipsa de CN este dificil explicabila, ceea ce duce la emiterea unor ipoteze de lucru privind originea cometei Machholz. Datorita inclinarii orbitei obiectului, cometa poate proveni din sistemul solar extern, din asa-numitul nor cometar al lui Oort, si a fost inclusa pe o orbita apropiata de soare ca urmare a unui "biliard" gravitational intre diverse planete si soare.

O ipoteza si mai interesanta este cea dupa care Machholz nu provine din Sistemul Solar ci este un corp ceresc provenind din alte sisteme planetare. Autorul articolului favorizeaza cea de-a doua ipoteza, deoarece cometa este unica dintr-un esantion de 250 comete.

Cometele si teoria panspermiei

In principiu, astronomii considera ca migrarea unei comete dintr-un sistem planetar in altul este posibila, insa pana acum nu s-a gasit nici o dovada in acest sens. Daca aceste prime rezultate se confirma, ar fi vorba despre o descoperire extrem de interesanta si cu multe implicatii pentru viitor.

Cometele sunt candidatii preferati ai teoriei panspermiei, adica a acelei teorii care incearca sa explice aparitia vietii ca pe o «contaminare» cu elemente provenind din alte zone ale Universului. Pe de alta parte, cometa Machholz nu este singurul candidat suspectat a veni din alte sisteme planetare. Mai exista si un meteorit, Meteoritul Allende, cu suficiente anomalii de compozitie chimica pentru a-i indemna pe unii cercetatori sa sustina ca ar putea fi vorba despre explozia unei supernove.

Articolul original: Astronomical Journal, vol 136, p 2204

Video: Cometa Machholz trecand pe langa soare

http://de.youtube.com/watch?v=Vt2o-QQQYbU

PROFIL

Mirel Bârlan (Observatorul astronomic din Paris) este absolvent al Facultăţii de Fizică, Universitatea Bucureşti. A obţinut titlurile de doctor în astronomie la Obsevatorul din Paris, în 1997, şi de doctor în fizică, la Universitatea Bucureşti, 1998. Este specialist în studiul dinamicii şi fizicii obiectelor din Sistemul Solar. Mirel Bârlan îşi desfăşoară cercetarile la Institutul de Mecanica Cereasca si de Calcul al Efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris si este astronom asociat la Institutul Astronomic al Academiei Romane. Din 2001, asteroidul cu numarul 10034 poarta numele Birlan.