Spatiul este vazut in mod traditional drept un loc foarte linistit. Astronomii NASA au descoperit un ciudat sunet cosmic care rasuna de sase ori mai puternic decat s-ar fi asteptat, scrie space.com. S-a demonstrat ca vuietul vine din zone indepartate ale cosmosului, dar sursa ramane deocamdata necunoscuta.

Desigur, undele sonore nu pot strabate vidul (ceea ce spatiul este in cea mai mare parte), sau cel putin nu in mod eficient, au explicat specialistii NASA. Insa undele radio sunt capabile de o astfel de performanta, prin proprietatea lor de unde electromagnetice situate la capatul frecventei joase a spectrului luminii.

Numeroase elemente ale universului emit unde radio, inclusiv stelele sau quasarii. Calea Lactee emite un “suier” static, detectat prima data de fizicianul Karl Jansky in 1931. Si alte galaxii transmit in spatiu un astfel de “suier”.

Totusi, ultimele sunete detectate sunt cu mult mai puternice decat se asteptau astronomii. In cadrul celei de a 213 reuniuni a Societatii Americane de Astronomie, fenomenul a fost prezentat drept “ceva nou si interesant ce se petrece in Univers” de catre dr. Alan Kogut, specialist NASA si conducator al echipei de cercetare. Semnalul a fost detectat cu ajutorul unui balon-sonda denumit “ARCADE - Absolute Radiometer for Cosmology, Astrophysics, and Diffuse Emission”, lansat in 2006 din Texas.

Misiunea ARCADE a constat in cautarea de semne slabe de caldura din prima generatie de stele; a fost descoperit in schimb acest vuiet din indepartate zone ale Universului. Analizele detaliate efectuate au scos din discutie stelele primordiale sau alte surse radio, inclusiv gazele din haloul ce inconjoara galaxia noastra.

Alte galaxii ce emit unde radio nu ar fi capabile sa emita astfel de sunete – sunt prea putine, precizeaza astronomii: “Galaxiile s-ar inghesui in Univers precum sardinele ca sa emita asa ceva”, spune Dale Fixsen, membru al echipei de cercetare. Semnalul este de sase ori mai puternic decat emisiile tuturor surselor radio din Univers.