O fata in varsta de 14 ani din New York a descoperit o supernova intr-o galaxie apropiata, informeaza ScienceDaily.com. Caroline Moore a devenit in acest fel cea mai tanara persoana din istorie care a facut o asemenea descoperire.

Oamenii de stiinta au denumit supernova SN 2008ha, afirmand ca este vorba despre un nou tip de explozie stelara, printre cele mai "slabe" de acest fel observate pana in prezent.

SN 2008ha se afla la 70 de milioane de ani lumina distanta de Pamant si, desi apare extrem de estompata, este de 25 de milioane de ori mai luminoasa decat soarele.

Caroline a descoperit supernova folosind un telescop de dimenisuni reduse, insa astronomii au determinat natura exploziei cu ajutorul unor aparate extrem de performante.

Alex Filippenko, care conduce "grupul supernova" de la Universitatea californiana Berkeley, a declarat ca SN2008ha ar fi putut fi o stea masiva care a explodat pe neasteptate, formand o gaura neagra.

"Printr-o coincidenta, cea mai tanara persoana din istorie care a descoperit o supernova a gasit una dintre cele mai stranii si interesante supernove", a remarcat Filippenko, adaugand ca "acest lucru ne demonstreza ca, indiferent de varsta, oricine poate aduce o contribuitie semnificativa la intelegerea Universului".