Lansarea navetei Endeavour a fost amanata sambata dupa ce rampa de la Cape Canaveral a fost lovita de fulgere, in timpul unei furtuni produse vineri noaptea, au anuntat oficiali NASA, citati de BBC. In iunie au avut loc alte doua tentative de lansare, anulate dupa producerea unor scurgeri de hidrogen.

Lansarea de sambata a fost amanata pentru 24 de ore, pentru a permite mecanicilor sa evalueze efectele fulgerelor asupra rampei de lansare.

Echipajul navetei americane urmeaza sa instaleze ultimele componente ale unui laborator spatial japonez, Kibo. Primele doua module presurizate ale laboratorului au fost amplasate in 2008, la bordul ISS, alaturi de laboratorul european Columbus.

Echipajul, care este format din sase americani si un canadian, Julie Payette, are programate cinci iesiri in spatiu pentru a fixa ultima parte a laboratorului.

In plus, Endeavour va lasa pe ISS un membru de-al sau (Tim Kopra) si-l va aduce pe pamant pe japonezul Koichi Wakata, care a stat pe Statia Spatiala Internationala mai mult de trei luni.

Acesta este cel de-al 127-lea zbor facut de Endeavour in spatiu si al 29-lea catre ISS. Naveta va mai efectua inca sapte zboruri spre Statia Internationala, urmand sa fie retrasa in 2010.