Sase voluntari, inchisi de pe 31 martie intr-o capsula spatiala plasata in Moscova, dar fara niciun contact cu exteriorul, au ajuns la finalul experimentului Marte 500. Proiectul a avut ca scop simularea conditiilor unui zbor cu oameni la bord spre planeta Marte, scrie AFP.

O calatorie la care oamenii de stiinta viseaza demult, dar care nu poate fi realizata fara o analiza asupra comportamentului uman in conditii de claustrare completa, pe termen lung. Portile navei virtuale au fost redeschise marti, dupa 105 zile in care echipajul nu a avut niciun mijloc de comunicare cu exteriorul, senzori electronici de monitorizare le-au fost atasati pe corp, iar hrana a constat in alimente congelate pentru copii. "La bord" s-au aflat patru rusi, un francez si un german.

Marti, lacatul si sigiliul de la intrare au fost indepartate, iar cei sase barbati au iesit cu zambetul pe buze si intr-o forma buna. Cel putin aparent. Intampinati de zeci de oameni si de un banner pe care era scris "Salut, pionierilor!", participantii la experiment s-au lasat fotografiati, inainte de a incepe o vizita medicala. Scopul experimentului a fost sa cerceteze efectele psihologice si fiziologice ale unei izolari indelungate, stresul acumulat, schimbarile hormonale, imunitatea, calitatea somnului si atmosfera creata intre membrii echipajului.

Etapa urmatoare, planificata pentru sfarsitul anului, prevede izolarea a sase persoane in acelasi container, dar pentru 520 de zile, atat cat este estimata durata totala a unei misiuni catre Marte. In cel mai bun caz, o calatorie dus-intors Pamant-Marte, pe care Agentia Spatiala Europeana spera sa o poata realiza in jurul anului 2030, va dura 520 de zile: 250 pentru dus, 30 pentru oprirea pe Marte si 240 pentru intoarcere.

Francezul Cyrille Fournier, de 40 de ani, pilot de linie la Air France, si germanul Oliver Knickel, inginer militar in varsta de 28 de ani, au fost alesi de Agentia Spatiala Europeana pentru acest proiect din 5.650 de candidati. Doi dintre colegii lor rusi sunt cosmonauti, unul este medic si unul specialist in fizica. La bord, echipajul a trebuit sa imparta "un volum" de 500 de metri cubi, format din cinci module, dintre care unul prevazut cu bucatarie, cabine individuale si o unitate medicala. Experimenul a avut loc la Institutul rus pentru probleme biomedicale, la Moscova.