Dupa mai bine de un 10 ani de constructie costisitoare, Statia Spatiala Internationala (ISS) se apropie de finalizarea procesului de asamblare, in 2010. Dar se pare ca NASA nu planuieste sa o utilizeze prea mult timp. Conform unui articol publicat in The Washigton Post, directorul programului ISS de la NASA, Michael T. Suffredini a declarat : "In primul trimestru din 2016 vom pregati statia spatiala si o vom da jos de pe orbita".

Cu alte cuvinte, Statia Spatiala Intenrationala, un proiect ce a costat aproximativ 100 de miliarde de dolari, va reintra in atmosfera si se va dezintegra partial, resturile urmand sa cada in oceanul Pacific. Restrangerile de buget si lipsa navetelor spatiale, ce urmeaza sa fie retrase din serviciu in 2010, ar fi determinat NASA sa inchida programul ISS, mentioneaza sursa citata.

Deocamdata nu exista niciun lobby oficial in sprijinul continuarii programului, dar planurile NASA au starnit mai multe reactii de dezaprobare din partea unor politicieni. "Am cheltuit peste 100 de miliarde de dolari. Nu cred ca ne dorim s-o dam jos in 2015", a declarat senatorul Bill Nelson, intr-un discurs adresat unei comisii din cadrul administratiei Obama ce revizuieste intregul program spatial american.

"In opinia mea ar fi o mare greseala sa dam statia jos... Daca vom scapa de ea in 2015, atunci vom ceda locul fruntas pe care il ocupam in explorarea spatiului", a continuat senatorul Nelson.

Statia Spatiala Internationala - cea mai mare constructie realizata de om in spatiu

Statia Spatiala Internationala, cea mai mare structura construita vreodata in spatiu, este un proiect de cooperare internationala care a succedat statiei spatiale rusesti Mir, dezmembrata in spatiu, in martie 2001, dupa 15 ani de activitate, din cauza uzurii fizice si morale a tehnologiei prezente la bordul ei.

Proiectul ISS a debutat pe 20 noiembrie 1998, odata cu lansarea pe orbita a primului modul Zaria, construit de rusi si finantat de catre americani. Costul total al ISS este estimat la suma de 100 de miliarde de dolari, iar SUA contribuie cu cea mai mare suma la finantarea acestui proiect spatial.

ISS reprezinta cel mai mare proiect de cooperare internationala realizat vreodata, in termeni de durata, costuri si numar de tari participante. Un total de 16 state participa, in afara de SUA, la construirea ISS, printre acestea numarindu-se Rusia, Japonia, Canada, Brazilia si 11 state europene.