NASA a dat publicitatii fotografiiale urmelor lasate pe Luna de echipajele misiunilor Apollo, care au realizat cele sase aselenizari, a informat National Aeronautics and Space Administration. Imaginile, realizate din spatiu, arata echipamentele lasate pe suprafata lunara de misiunile Apollo, dar si urmele pasilor astronautilor care au umblat pe Luna.

Fotografiile au fost date publicitatii vineri, in contextul aniversarii celor 40 de ani care au trecut de la prima aselenizare, realizata de echipajul misiunii Apollo 11 la 20 iulie 1969.

Imaginile provin de la Lunar Reconnaissance Orbiter, care a fost lansat luna trecuta si in prezent orbiteaza Luna in cautarea unor locuri de aterizare pentru misiunile viitoare. NASA a plasat pe fotografii sageti prin care indica locurile de aselenizare.

Intr-una dintre fotografii, poate fi observat modulul Eagle, folosit de astronautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin. "A fost extraordinar sa vedem echipamentul aflat pe suprafata Lunii, asteptandu-ne pe noi sa ne intoarcem", a declarat Mark Robinson, de la Arizona State University, care monitorizeaza imaginile luate de camerele de pe Orbiter. "Poti vedea de fapt modulul aflat pe suprafata lunara", a spus Robinson.

NASA vrea sa trimita echipaje umane pe Luna pana in 2020

NASA a aselenizat de sase ori pe suprafata Lunii, insa camerele au fotografiat doar cinci dintre locurile de aselenizare. Conform specialistilor, imaginile cu locul de aselenizare al misiunii Apollo 14 sunt cele mai bune dintre toate, aratand urmele lasate pe Luna de Alan Shepard Jr. si Edgar Mitchell, dar si cele facute de un carucior folosit de astronautii pentru a transporta echipamentul.

Urmele lasate de Apollo 14
Urmele lasate de Apollo 14
Foto: NASA
Fotografia care arata modulul Eagle este neclara, insa locul aselenizarii poate fi observat langa un crater.

Imaginile difera in ceea ce priveste calitatea din cauza distantei de la care au fost realizate, a precizat NASA. Astfel, fotografiile cu locul de aselenizare al misiunii Apollo 11 au fost facute din spatiu de la 112 km distanta, in timp ce, in cazul Apollo 14, Lunar Reconnaissance Orbiter se afla la 102 km.

Robinson a spus ca, in urmatoarele luni, calitatea pozelor va fi mai buna, pe masura ce satelitul se va apropia de suprafata Lunii, pentru a cauta locurile viitoarelor aselenizari. NASA intentioneaza sa trimita echipaje umane pe Luna pana in 2020.

NASA a precizat ca alte misiuni, lansate de Japonia si India, au cautat si ele semne ale aselenizarilor, insa camerele de luat vederi folosite nu au fost suficient de puternice.

Vezi mai multe poze si citeste despre aselenizari pe site-ul NASA.gov.