Urmatoarea generatie de astronauti ar putea sa plece in misiune de expolare a spatiului fara sa se mai intoarca pe pamant. Afirmatia ii apartine lui John Olson, unul dintre directorii NASA. Oficialul Agentiei Spatiale Americane considera ca asemnea misiuni vor fi necesare deorece energia necesara pentru transportarea unui echipaj pana in sistemul solar cel mai apropiat, care este Alfa Centauri aflat la o distanta de 4.37 ani lumina de sistemul nostru solar, nu ar putea fi stocata in nicio nava spatiala.

Olson se arata increzator in ceea ce priveste gasirea unor voluntari pentru asemnea expeditii: "Nu cred ca vor lipsi doritorii care sa participe la asemnea misiuni. In definitiv nu este nicio diferenta intre explorarea spatiului pe toata durata vietii si spiritul de aventura care i-a determinat pe oameni sa strabata oceanele sau America fara intentia de a se intorce acasa".

In prezent, americanii sunt obligati printr-un decret emis de presedintele Kennedy sa ii aduca inapoi pe Pamant pe astronautii de la NASA. In ultimii 40 de ani, agentia spatiala americana a pierdut 17 astronauti, relateaza The Guardian.