NASA a anuntat luni ca planeta Jupiter a fost lovita de un obiect, cel mai probabil o cometa sau un asteroid. Imagini publicate de agentia spatiala americana arata "o urma" in atmosfera de langa polul sudic al planetei.

Imaginile au fost luate de un telescop aflat la Infrared Telescope Facility in Mauna Kea(Hawaii) si au fost facute in aceeasi zi in care s-au implinit 15 ani de cand Jupiter a fost lovita de o cometa. In 1994, Jupiter a fost bombardata cu fragmente provenite din cometa Shoemaker-Levy 9.

NASA a anuntat ca a reusit sa realizeze noile imagini dupa ce a fost anuntata de un astronom amator din Australia, Anthony Wesley. Acesta a sesizat aparitia unei "urme intunecate" in atmosfera de la polul sudic al planetei.

Oamenii de stiinta de la Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, care apartine NASA, au folosit telescopul din Hawaii pentru a fotografia "punctul de impact", inconjurat de particule stralucitoare.

"Am fost foarte norocosi sa observam Jupiter exact la momentul potrivit, la ora exacta, in regiunea exacta a planetei, pentru a fi martorii evenimentului, Nu am fi putut sa o planificam mai bine", a declarat Glenn Orton, care lucreaza la JPL. "Poate fi impactul unei comete, insa deocamdata nu stim cu siguranta", a spus Orton, a carui echipa lucreaza in prezent pentru a interpreta datele stranse in ultimele ore.

Potrivit Reuters, obiectul care a lovit Jupiter ar fi putut fi o cometa de mari dimensiuni sau un asteroid, iar locul impactului are dimensiunea Pamantului.

Noile imagini au venit in aceeasi zi in care se marcau 15 ani de cand Jupiter a fost lovita de cometa Shoemaker-Levy 9 si 40 de ani de la prima aselenizare.

Citeste mai multe despre acest subiect pe site-ul Nasa.gov.