Coreea de Sud a anulat lansarea primului sau satelit de pe teritoriul tarii cu doar sapte minute inainte de momentul in care era programat sa decoleze, punand aceasta decizie pe seama unor probleme tehnice, scrie The New York Times .

Oficialii sudcoreeni de la Centrul Spatial Naro au declarat ca au anulat lansarea din cauza unei erori aparute in timpul secventei de lansare automata, provocata probabil de o defectiune la rezervorul sub presiune. A ramas totusi neclar de ce aceasta problema a fost descoperita cu doar cateva minute inainte de lansare.

Anularea lansarii are loc in contextul in care tensiunile dintre Nord si Sud s-au ameliorat, dupa ce Coreea de Nord a eliberat doua jurnaliste americane si un muncitor sudcoreean si si-a anuntat intentia de a redeschide granitele pentru turisti si de a relua legaturile economice cu Coreea de Sud. Cu toate acestea, este posibil ca tensiunile sa se reaprinda in momentul in care Sudul va lansa primul sau satelit.

Intr-un comunicat al agentiei de stiri controlate de stat, Coreea de Nord a anuntat ca "va urmari indeaproape" lansarea satelitului din Coreea de Sud pentru a vedea daca va atrage aceleasi sanctiuni venite din partea Consiliului de Securitate ONU, pe care le-a primit Nordul in momentul in care a lansat un presupus satelit si o racheta balistica intercontinentala.

Un purtator e cuvant al Departamentului de Stat american a declarat ca programul spatial al Coreei de Sud a fost elaborat intr-un mod transparent si in concordanta cu acordurile internationale, in contrast cu programul Nordului, care nu a respectat aceste acorduri.

Potrivit Ministerului Educatiei, Stiintei si Tehnologiei, de la inceputul anilor 1990 si pana in prezent, Coreea de Sud a lansat 11 sateliti, insa nici unul dintre acestia nu a fost lansat de pe teritoriul propriu.