Agentia Spatiala Indiana si-a abandonat misiunea lunara, la o zi dupa ce expertii au pierdut contactul cu primul satelit spatial indian ce orbita in jurul Lunii, Chandrayaan-1. "Nu avem contact... si a trebuit sa incheiem", a declarat directorul Organizatiei de Cercetare Spatiala Indiana (ISRO), citat de BBC.

Modulul lunar fara echipaj uman la bord a fost lansat in luna octombrie a anului trecut, intr-o misiune de explorare prevazuta a se desfasura de-a lungul a doi ani. Lansarea a fost vazuta ca un pas major pentru India, care vrea sa ajunga din urma celelate tari asiatice care au lansat misiuni in spatiu.

In ciuda finalizarii inainte de termen a misiunii, directorul ISRO, Madhavan Nair, a declarat ca proiectul este un mare succes si 95% dintre obiectivele sale au fost realizate. "Am putut colecta un volum imens de date, inclusiv 70.000 de imagini de pe Luna", a precizat el.

Cercetatorii de la ISRO au anuntat ca agentia era in negocieri cu SUA si Rusia pentru a urmari nava spatiala, care orbita la 200 de kilometri de suprafata Lunii. Luna trecuta, insa, specialistii au anuntat o serie de probleme tehnice la satelit. Un purtator de cuvant al Organizatiei de Cercetare Spatiala Indiana preciza atunci ca informatii folositoare au fost deja adunate, desi calitatea imaginilor culese a fost afectata de probleme tehnice.

Potrivit estimarilor, misiunea costa aproximativ 78 de milioane de dolari, mult mai putin decat sondele japoneze si chineze trimise pe Luna anul trecut.