"O cantitate semnificativa" de apa inghetata a fost descoperita pe Luna, a anuntat vineri NASA, transmite AFP. Descoperirea ar putea spori sansele celor care doresc instalarea unei baze lunare permanente.

Agentia spatiala americana a afirmat ca date preliminare rezultate din cercetarea unor probe recoltate de pe Luna "indica faptul ca misiunea a reusit sa descopere apa intr-un crater lunar".

"Descoperirea deschide un nou capitol in ceea ce priveste intelegerea Lunii", se spune intr-un comunicat al NASA. "Descuiem misterele celui mai apropiat dintre vecinii nostri si, prin extensie, ale sistemului solar", a declarat Michael Wargo, seful echipei de cercetatori NASA care studiaza Luna.

Datele au fost stranse dupa ce, luna trecuta, NASA a prabusit pe suprafata Lunii sonda LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) si racheta Centaur.

Agentia Spatiala a anuntat atunci ca spera ca impactul rachetei sa ridice un nor de praf suficient de mare pentru a ajuta sonda LCROSS sa detecteze prezenta apei in solul Lunii. Sonda LCROSS a trecut prin praful ridicat de impact, colectand si trimitand date centrului de comanda de pe Pamant, inainte de a se prabusi in craterului Cabeus, care se afla aproape de polul sud al Lunii.

AFP precizeaza ca oamenii de stiinta au afirmat pana acum ca Luna este complet uscata, iar gheata n-ar putea exista decat la baza craterelor.

Descoperirea ar putea spori sansele celor doresc instalarea unei baze lunare permanente. Pana in prezent, doar 12 astronauti, toti americani, au ajuns pe Luna. Oamenii n-au mai pus piciorul pe Luna din 1972, la sfarsitul misiunilor Apollo.

Planurile celor de la NASA de a trimite oameni pe Luna pana in 2020, pentru a stabili o baza permanenta care se ajute la explorarea ulterioara a planetei Marte, se afla in prezent sub semnul intrebarii, din cauza fondurilor insuficiente.