La 50 de ani de la primul zbor al unui om in spatiu, presedintele rus se arata nu doar mandru ca tara sa a realizat aceasta premiera acum jumatate de secol, ci si optimist ca oamenii vor ajunge pe alte planete in viitor. "Vom ajunge sa cucerim alte planete si alte sisteme solare", spune Dmitri Medvedev intr-o zi in care zborul lui Iuri Gagarin este sarbatorit cu discursuri pline de mandrie pe tot teritoriul Federatiei Ruse.

Exponate legate de Gagarin, intr-un muzeu moscovitFoto: Reuters

Medvedev spune ca viziunea idealista legata de spatiul cosmic aproape a disparut, iar acum eforturile de cercetare au devenit mult mai pragmatice si se fac experimente legate de utilizarea diverselor tehnologii carora li se va gasi utilitate in viitor, scrie Russia Today.

Presedintele crede ca pe viitor programele spatiale vor putea imbina visul idealist de a ajunge pe alte planeta cu abordarea pragmatica ce-si propune gasirea de tehnologii utile.

"Intr-un moment din viitor vom fi capabili sa cucerim alte planete, poate chiar si alte sisteme solare. Nu stiu cat de curand vom putea face asta, dar sunt convins ca omenirea va fi capabila sa urmeze simultan abordarea idealista si cea pragmatica", spune presedintele rus, convins ca explorarea spatiului va aduce si beneficii pentru viata de zi cu zi.

Medvedev spune ca zborul de acum 50 de ani realizat de Gagarin este un eveniment istoric si adauga ca este mandru de faptul ca primul om care a ajuns in spatiul cosmic este rus. In toata Rusia s-au organizat evenimente care sa marcheze aniversarea, iar discursurile pompoase nu lipsesc.