O eclipsa totala de Luna, vizibila de pe tot teritoriul tarii noastre (si de pe jumatate de glob pamantesc) se va produce in noaptea de 15 spre 16 iunie, miercuri spre joi. Eclipsa va fi totala adica Luna va intra complet in umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste 5 ore.

Eclipsa de Luna din 15/16 iunie 2011Foto: astro-urseanu.ro

Eclipsa incepe la ora 20:24 cand Luna se afla sub orizont. Va rasari la 20:51 iar numai dupa 30 de minute (la ora 21:22) va incepe sa intre in umbra Pamantului, anunta site-ul Observatorului Astronomic "Amiral vasile Urseanu".

Stralucirea ei va scadea, in timp ce partea stanga a discului va incepe sa fie acoperita de umbra. Timp de o ora umbra va acoperi discul Lunii iar eclipsa totala (faza cand Luna este acoperita complet de umbra) va incepe la ora 22:22.

Atunci Luna se va afla numai 10° deasupra orizontului sud-estic, destul de jos ca cei care observa dintre blocuri sa nu o poata vedea. Este o eclipsa „joasa” dar frumoasa pentru ca se poate fotografia Luna eclipsata impreuna cu peisaje de noapte.

Maximul eclipsei se va produce la ora 23:12 cand Luna ar trebui sa aiba o culoare portocalie-caramizie, cu o parte mai deschisa. Culoarea Lunii in timpul eclipsei totale ne indica gradul de plouare al atmosferei.

Remarcati diferenta dintre cerul din timpul totalitatii si cel dinainte sau dupa eclipsa. In timpul eclipsei, pentru ca luminozitatea Lunii a scazut, cerul este mai negru decat dupa sau inainte.