Forma actuala a Lunii se datoreaza ciocnirii cu o alta luna mai mica - studiu
Studiul sugereaza ca Luna era umbrita de un alt satelit avand o treime din masa sa, ambele orbitand in jurul Pamantului in urma cu peste 4 miliarde de ani.
Pe masura ce lunile evoluau si se indepartau de Pamant, venind sub influenta fortei gravitationale a Soarelui, stabilitatea lor a fost afectata si au intrat pe un traseu de coliziune, potrivit unui cercetator planetar de la Universitatea din California.
Dupa circa 100 milioane de ani coabitare, luna mai mica s-a ciocnit de cea mai mare. Impactul ar fi durat cateva ore si a rezultat in contopirea celor doua corpuri ceresti.
Coliziunea a avut loc la numai 128.000 de kilometri de Pamant, o treime din actuala distanta, de aproximativ 400.000 de km, de Luna.
Cercetatorii au concluzionat ca ciocnirea, dura dar lenta, explica diferentele intre partea cu relief muntos si suprafata neteda de pe partea vizibila noaptea de pe Pamant.
In locul formarii unui crater gigantic, o coliziune cu acceleratie redusa precum cea teoretizata in studiu ar fi dus la adunarea de material intr-un strat gros si crestat. Scoarta lunii este, de fapt, cu 50 de kilometri mai groasa pe partea indepartata decat cea vazuta de pe Terra.
Coliziunea explica si asimetria lunii, mai "bombata" pe partea care nu se observa de pe Pamant, lucru greu de explicat numai prin fortele de maree de pe Terra.
Dovezile ciocnirii se regasesc si in compozitia scoartei lunii, care, in partea apropiata, este mai bogata in potasiu, elemente rare si fosfor.
Aceste elemente ar fi fost concentrate in materialul topit aflat in proces de racire sub suprafata lunii si au fost imprastiate in partea cealalta de forta impactului.
Studiul aduce noi argumente pentru teoria deja acceptata pe scara larga potrivit careia luna s-a nascut in urma unui impact de proportii uriase. Potrivit acesteia, luna a fost creata din materialele reziduale rezultate in urma unei serii de coliziuni intre Pamantul primordial si circa 10 protoplanete de marimea planetei Marte, in timpul formarii sistemului solar.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
la fel, "ciocnire dura dar lenta" nu insemna nimic pe romaneste, hard trebuie tradus aici prin puternic, nu "dur"!
Engleza mea e ciobita, OK, dar articolul este prost tradus in limba ROMANA!
si idee nu era ca a gresit un "d", ci SENSUL frazei traduse, pur si simplu nu are sens asa!
Adica luna se invirte in jurul axei sale cu aceeasi viteza cu care se invirte in jurul pamantului, avand permanent aceeasi fata indreptata catre pamant
Asta probabil deoarece centru de greutate al lunii nu este in centru sferei, ci mult mai aproape o suprafata, ceea ce impiedica o rotatie a corpului ceresc. Fiind prinsa in forta de gravitatie a pamantului, si fiind dezechilibrata, nu se poate roti.
1. Disparitia dinozaurilor si in general a reptilelor de dimensiuni uriase, a caror greutate in trecut era compensata centrifugal de viteza de rotatia mult mai rapida a pamantului (ziua de 4 ore)
2. Disparitia insectelor de mari dimensiuni care în mediul gravitational de acum nu ar mai putea zbura (ca de altfel nici pterodactilii http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/3352699/Pterodactyls-were-too-heavy-to-fly-scientist-claims.html ) nici respira prin difuzie.
3. Aparitia inclinatiei axiale (tilt) si a anotimpurilor, regresul angiospermelor şi evolutia gimnospermelor.
4. Conservarea momentului angular al sistemului lună pământ.
Sigur ca o astfel de viteza de rotatie are efecte, cel putin la Ecuator. Mi-ar place si mie sa fie g mai mic de 9,81 m/sec2, sa pot sa dau din aripi si sa zbor! Dar ce facem cu atmosfera? O viteza de rotataie asa mare tinde sa arunce aerul in spatiul cosmic ...