NASA a publicat o serie de imagini care surprind un fenomen cosmic unic: o gaura neagra masiva care "inghite" o stea, relateaza miercuri revista britanica Nature, citata de AFP. Satelitul Swift a detectat o serie de explozii extrem de luminoase de raze gamma venite din afara galaxiei noastre, care au inceput pe 25 martie si au durat aproximativ doua zile. Oamenii de stiinta au detectat explozii de raze gamma si in trecut, dar acest proces a fost complet diferit.

Detaliile acestui fenomen au fost publicate in ultima editie a revistei Nature. "Incredibil, aceasta sursa inca produce radiatii X si poate ramane luminoasa inca un an de zile, timp in care satelitul o poate detecta", a spus David Burrows, profesor de astronomie de la Pennsylvania State University.

Astronomii au asistat la "trezirea unei gauri negre gigant", un monstru cosmic, surprins in timp ce a dislocat si a inghitit o stea care se afla in apriopierea sa.

Un flux de raze gamma captate de satelitul Swift a tradat "festinul" acestui monstru cosmic, cu dimensiunea unui milion de stele similare Soarelui - asemanatoare celei din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Majoritatea galaxiilor contin in centrul lor o gaura neagra care poate avea masa a milioane sau chiar miliarde de stele asemanatoare Soarelui.

Imagine surprinsa de satelitul Swift

Imagine surprinsa de satelitul Swift

Foto: NASA

Aceste gauri negre supermasive pot capta stele in interiorul campului lor de gravitatie. Acea parte a stelei cea mai apropiata de gaura neagra este supusa unei forte de gravitatie mai mare decat partea cea mai indepartata de gaura neagra. Astfel, steaua este alungita si sfarseste prin a se destrama.

Resturile nu intra insa direct in gaura neagra. Inainte de a fi inghitite, ele orbiteaza in spirala la viteza mare in jurul gaurii negre, care emite semnale luminoase puternice. Emisiile reziduale ce rezulta din acest proces pot fi detectate in galaxii indepartate.

Semnalele primite de catre satelitul Swift pe 25 martie au alertat astronomii. Satelitul a localizat sursa acestei explozii, denumita Swift J1644 57, in constelatia Dragonului, in centrul unei galaxii situate la 3,9 miliarde de ani lumina de Pamant.

Avand in vedere caracteristicile radiatiei si evolutia sa, oamenii de stiinta cred ca au asistat pentru prima data la destramarea unei stele si la nasterea unei radiatii puternice care rezulta din acumularea materiei stelare in jurul unei gauri neagre masive.

"Inceputul unui astfel de eveniment (...) nu au putut fi observat pana acum", a spus David Burrows. care a analizat alaturi de o echipa de cercetatori radiatiile X emise in timpul acestui fenomen.

Acestea s-au dovedit a fi de 10.000 de ori mai luminoase decat prevedea teoria, a explicat Davide Lazzati, de la Universitatea de Stat din Carolina de Sud (SUA), ceea ce a reprezentat "o mare surpriza" pentru astronomi.

Jetul de particule asociate acestor radiatii se propaga cu viteze apropiate de cea a luminii. Emisia unui astfel de jet "nu a fost prevazuta in aceasta situatie", au spus cercetatorii, care estimeaza totusi ca dislocarea gravitationala a unei stele "explica natural" proprietatile radiatiei observate.