Resturile unui satelit american, care cantareste sase tone, ar putea cadea pe Terra la 17 septembrie, scrie Kommersant. Potrivit departamentului american de supraveghere a spatiului cosmic (NORAD), aparatul orbiteaza in stare necontrolata, cu o inclinatie de 57 de grade. Peste doua saptamani, resturile lui ar putea atinge suprafata terestra intr-un perimetru cuprins intre 57 de grade latitudine nordica pana la 57 de grade latitudine sudica. Moscova, care se afla la 55 de grade si 44 de minute latitudine nordica, intra in posibila zona de impact.

Totusi, posibilitatea ca ele sa cada exact in perimetrul dat este destul de mica: ajungand in straturile dense ale atmosferi ele se vor dezintegra, dupa toate probabilitatile.

Satelitul UARS (Upper atmosphere research satellite) a fost lansat in 1991 de la bordul navetei Discovery si a functionat pe orbita circumterestra la o inaltime de aproximativ 600 km si o inclinatie de 57 de grade. Principala lui misiune a fost studierea straturilor superioare ale atmosferei, in special a cauzelor aparitiei gaurilor de ozon.

Ulterior, NASA a hotarat sa renunte la exploatarea aparatului. In pofida faptului ca bugetul NASA este cel mai mare din lume, principalul motiv al deciziei a fost reducerea cheltuielilor: anual, programul UASR inghite peste 10 mil.$, Specialistii NASA, scrie publicatia citata, s-au gandit, initial, sa scoata satelitul de pe orbita cu ajutorul uneia dintre navete, dar ideea nu a fost niciodata realizata in practica. Mai ales ca satelitul a fost deteriorat in urma unei ciocniri cu un obiect necunoscut.

Cercetarile ulterioare au condus la concluzia ca misteriosul obiect a fost, de fapt, un fragment al satelitului sovietic Kosmos-1275, care, la randul lui a fost scos din functiune ca urmare a unei coliziune cu "gunoiul" cosmic inca din 1981.