Prima platforma spatiala construita in Romania, nanosatelitul de tip Cubesat denumit Goliat a fost amanat inca o data la lansaredin cauza problemelor de natura tehnica de la spaceportul european din Guiana Franceza, acolo unde divizia ArianeSpace isi desfasoara activitatea, anunta SpaceAlialiance. Astfel s-a decis inca o data amanarea intrarii in operare a lansatorului Vega cel care va avea la bord si micul satelit romanesc.

GoliatFoto: SpaceAlliance

La momentul actual nu exista o data oficiala de lansare, dar conform surselor interne, se spera ca Vega va fi gata undeva la mijlocul lunii decembrie 2011. Luand in calcul insa agenda incarcata a inginerilor de la ArianeSpace- ocupati pe 3 planuri cu cele trei rachete ale diviziei : Ariane 5, Soyuz si Vega, cat si experienta anilor trecuti cand decembrie nu a fost cea mai productiva luna a anului, nu ar fi o surpriza majora sa vedem ca acest zbor va fi decalat pentru inceputul lui 2012.

Agenda Vega este pentru foarte multa lume o dezamagire pentru ca racheta trebuia sa fie gata de mult timp, dar abia acum in 2011 a trecut in faza de testare finala. In aceste conditii o mica intarziere este mai putin importanta atata timp cat zborul in sine va fi un succes (cu atat mai mult cu cat satelitii incarcati la bord nu au o mare valoare economica deci nu exista o presiune financiara ci au mai degraba o valoare simbolica cum este cazul platformei coordonate de Rosa care doreste sa marcheze debutul Romaniei in spatiu).

Mai multe articole si detalii despre proiect pe Space Aliance

I.B.