O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Manchester au descoperit o metoda de a utiliza grafenul, cel mai subtire material din lume, cu o grosime de doar un atom, pentru a transmite date printr-un sistem optic la viteze de zeci de ori mai mari decat in prezent.

Grafenul este format dintr-un aranjament bidimensional de atomi de carbon, dispusi intr-o retea hexagonala. Materialul este, la ora actuala, cel mai bun conducator de electricitate si caldura cunoscut omului si este de 100 de ori mai rezistent decat otelul.

Echipa de cercetatori, din care fac parte si laureatii Premiului Nobel pentru Fizica de anul trecut, Andre Geim si Kostya Novoselov, descoperitorii materialului-minune, au inventat o metoda de a folosi grafenul in componente care convertesc lumina in electricitate, cu aplicatii in tehnologiile de comunicatii prin fibra optica si in dezvoltarea panourilor solare.

Grafenul, care de unul singur absoarbe doar 3% din lumina care il atinge, a fost combinat cu o serie de micro-structuri metalice, care i-au marit puterea de absorbtie considerabil, facandu-l nu doar viabil, ci ultra-eficient in captarea si convertirii luminii. Cercetatorii au declarat pentru Reuters ca noua descoperire va avea aplicatii comerciale in viitor, odata cu dezvoltarea unor noi tehnologii de fabricare la scara larga a grafenului.