O inscriptie in araba scrisa in urma cu 800 de ani de cruciati si regasita in apropiere de Tel-Aviv a fost, pentru prima oara, descifrata, a declarat miercuri un profesor israelian de arheologie, citat de AFP.

Este vorba de "o descoperire fara precedent, deoarece nicio alta inscriptie in araba scrisa de cruciati nu fost pana in prezent descoperita in intreg Orientul Apropiat", a spus profesorul Moshe Sharon, de la Universitatea ebraica din Ierusalim.

"Am reusit recent sa descifrez cuvintele 'Frederic al II-lea, Rege al Ierusalimului, (anul) 1229 de la Nasterea Domnului nostru Iisus Mesia' scrise in araba si gravate pe un bloc de marmura gri al unui edificiu din regiunea Tel-Aviv", a explicat acesta.

"Edificiul unde aceasta inscriptie de 60 cm pe 50 cm a fost regasita se afla initial in incinta anticului port Jaffa, pe care imparatul germanic Frederic al II-lea l-a fortificat", a precizat el.

Aceasta inscriptie mentioneaza numele tuturor provinciilor controlate de imparatul Frederic al II-lea, a adaugat profesorul.

In ciuda interdictiei Papei Grigore al IX-lea - ceea ce i-a atras si excomunicarea - imparatul Frederic al II-lea a organizat si condus a sasea cruciada (1228-1229) pentru a cuceri teritorile pierdute ale regatului Ierusalimului, dupa cucerirea sa de catre Saladin.

Dar, dupa ce a fortificat Jaffa, el a preferat, in loc sa recurga la arme, sa negocieze cu al-Kamil, sultanul Egiptului, un acord in urma caruia francii au preluat controlul asupra oraselor Ierusalim, Nazareth, Bethleem si imprejurimile lor.

"Prieten al musulmanilor si admirator al civilizatiei islamice, Frederic al II-lea este singurul cruciat care si-a atins obiectivele fara sa verse o singura picatura de sange", a subliniat profesorul Sharon.