Cercetatorii de la CERN au facut inca un pas important in cautarea asa-numitei particule a lui Dumnezeu, bosonul Higgs care ar schimba modul in care intelegem legile fizicii. Ei spun ca ciocnirile realizate in imensul accelerator de particule LHC au dat semne ca aceasta particula exista si are o masa proprie, insa testele facute pana acum nu sunt concludente si probabil peste un an se va sti cu certitudine. Echipa care a pus la punct proiectul in valoare de cateva miliarde de dolari spune ca s-a mai facut un pas crucial spre descoperirea celebrului boson a lui Higgs si spre recrearea conditiilor care au existat acum 13 miliarde de ani, imediat dupa momentul Big Bang.

S-a mai facut un pas important in cautarea bosonului HiggsFoto: Reuters

"Detectoarele ATLAS si CMS au depasit un moment cheie in cautarea particulei Higgs, dar nu avem date suficiente pana acum incat sa anuntam cu certitudine o descoperire. Sunt insa foarte incantat de calitatea rezultatelor obtinute de LHC", spune Stephan Söldner-Rembold, seful catedrei de fizica particulelor la universitatea Manchester, citat de The Guardian.

"Particula Higgs pare sa fi capatat masa, ceea ce complica lucrurile pentru noi fizicienii. Totul indica o masa in intervalul 115-140 GeV si ne concentram cu cercetarile noastre in aceasta zona", mai spune el.

"Rezultatele arata ca suntem la jumatatea drumului si intr-un an vom sti cu certitudine daca bosonul Higgs exista sau nu (...) Descoperirea particulei va fi o realizare mareata, insa ar fi o descoperire si mai mare daca l-am gasi intr-un loc in care teoria nu a prezis ca se va afla.", mai spune profesorul de la Manchester.

"Cred ca ar fi dragut din partea bosonului Higgs sa se gaseasca acolo. Insa este prea devreme pentru a trage concluziile finale. Avem nevoie de mai multe studii si mai multe date. Urmatoarele luni vor fi foarte interesante...nu stiu care vor fi concluziile", spune Fabiola Gianotti, cercetatorul care conduce experimentul ATLAS la CERN.

Au aparut dovezi promitatoare, insa nu pe deplin convingatoare

Au aparut dovezi promitatoare, insa nu pe deplin convingatoare

Foto: Reuters

"Bosonii Higgs, daca exista, apar pentru foarte scurt timp si se pot dezintegra in foarte multe moduri (...) In acest moment nu putem insa afirma nici ca exista, nici ca nu exista", spun cei de la CERN in comunicatul oficial. Ei adauga insa ca se vor face in continuare teste detaliate, iar la conferintele de fizica a particulelor din martie vor fi prezentate noi concluzii. Cei de la CERN spun ca anuntul de acum merita facut deoarece s-au gasit dovezi "promitatoare", dar nu destul de solide pentru a putea vorbi de o descoperire.

Obiectivul LHC, inelul cu o circumferinta de 27 de km situat la 100 de metri sub pamant, este sa inteleaga mai bine formarea universului recreand conditiile imediat urmatoare Big Bang-ului.

Prin ciocnirea protonilor, oamenii de stiinta incearca sa descopere un element neobservat pana in prezent in structura fundamentala a materiei, care confera masa celorlalte particule, celebrul boson al lui Higgs, supranumit "particula lui Dumnezeu".