VIDEO Discovery si Ministerul Educatiei au lansat un program de educatie stiintifica pentru elevi. Caror copii li se adreseaza programul si cum poti sa vezi emisiunile

de Corina Ionel, Raluca Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 8 ianuarie 2012, 16:59 Science - Stiinte fundamentale


Lansarea proiectului "Scoala Discovery"
Foto: Scoala.discovery.ro
Ministerul Educatiei si Discovery Networks au lansat duminica, 8 ianuarie, proiectul "Scoala Discovery". Este vorba despre o initiativa conceputa pentru a sustine educatia stiintifica in Romania, care incurajeaza elevii si profesorii sa utilizeze resurse new media la orele de curs. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca, incepand cu data de 16 ianuarie, Discovery Channel va prezenta de la ora 14:00 o ora de programe educationale pe parcursul careia nu va exista publicitate.

Luni va fi Matematica, Marti - Chimie, Miercuri - Biologie, Joi - Fizica, Vineri - Alte stiinte. Programele sunt adaptate pentru clasele V-XII, iar continuturile sunt special gandite pentru Romania. Cu aceasta ocazie a fost lansat si site-ul scoala.discovery.ro unde se vor gasi toate materialele complementare fiecarei emisiuni, pentru profesori, elevi, dar si pentru parinti.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:
 • Fiind eu insumi un om de stiinta, stiu foarte bine din experienta predarii si prezentarilor stiintifice din universitati si institute de inalt nivel din Franta, SUA, Japonia, Germania, unde am activat, stiu cat de important este sa prezinti intr-un mod atractiv lucruri care puse pe tabla pot sa para foarte aride. Sustin in mod evident un astfel de program. Stim toti ca Discovery a reusit sa ne starneasca curiozitatea si sa ne explice intr-un mod deosebit lucruri despre lumea si tehnologia din jurul nostru.
 • Scopul parteneriatului pe care il anuntam astazi este diversificarea resurselor de invatare pentru profesori si elevi. Subliniez ca aceasta diversificare a resurselor de invatare este menita sa intareasca efectul mijloacelor traditionale ale invatarii si nicidecum sa se substituie lor. Prin forta imaginilor si calitatea deosebita a continuturilor dezvoltare de Discovery ii sprijinim pe elevi sa invete mai bine, sa-si faca lectiile mai usor.
 • Cu acest program venim in completarea resurselor de invatare utilizand calculatorul care astazi se afla in toate liceele din Romania. Acest proiect pe calculator care este implementat prin SEI, proiectul AEL, este un alt program major al Ministerului care este subsumat aceluiasi obiectiv de diversificare a resurselor invatarii.


 • Astazi este prima data cand Ministerul Educatiei din Romania intra in parteneriat cu o retea de televiziune dispusa sa isi ofere resursele pentru atingerea unui obiectiv comun: sustinerea educatiei stiintifice si utilizarea resurselor de tip nou in scoli.    
 • Acest parteneriat nu implica niciun cost pentru Ministerul Educatiei.
 • Practic, incepand cu data de 16 ianuarie Discovery Channel va prezenta de la ora 14:00 o ora de programe educationale pe parcursul careia nu va exista publicitate.
 • Luni va fi Matematica, Marti - Chimie, Miercuri - Biologie, Joi - Fizica, Vineri - Alte stiinte.
 • Fiecare program va fi reluat a doua zi la ora 8:00, precum si sambata si duminica de la ora 8:00.
 • Se va specifica foarte clar pentru fiecare program pentru ce clasa este adaptata fiecare emisiune. Programele sunt adaptate pentru clasele V-XII.
 • Continuturile sunt special gandite pentru Romania, astfel incat sa existe congruenta intre ce exista la scoala, intre lectiile propriu-zise si ceea ce vor vedea pe ecran. De asemenea va exista un site - scoala.discovery.ro - unde se vor gasi toate materialele complementare fiecarei emisiuni, pentru profesori, elevi, dar si pentru parinti.
 • Exista 110 scoli din Romania, din toate judetele si care cuprind elevi care au toate profilurile sociale, in care intr-o prima faza profesorii vor fi formati pentru utilizarea resurselor de pe site-ul scoala.discovery.ro si metodele de predare aferente. 
 • In cele 110 scoli vom monitoriza cresterea rezultatelor elevilor la stiinte in urma aplicarii programului Scoala Discovery
 • La intalnirea cu inspectorii scolari din luna decembrie au fost propuse aceste 110 scoli si am instruit inspectorii scolari generali in tot ceea ce au de facut in implementarea programului intr-un numar cat mai mare de scoli.
 • Subliniez ca utilizarea la clasa a programului Scoala Discovery este optionala pentru profesori si elevi, dar Ministerul le recomanda directorilor de scoli si profesorilor sa beneficieze de aceasta diversificare a resurselor, iar Ministerul va aloca tot sprijinul sau pentru cei care vor alege sa adopte aceste metode moderne de predare.
 • Lectiile prezentate in programele Scoala Discovery pot fi vizionate acasa sau la scoala, in functie de modul in care fiecare scoala se organizeaza. Sa nu uitam, de exemplu, ca avem in Romania peste 1.000 de centre de documentare si informare, care au mijloace tehnice avansate in dotare.
 • Doresc sa subliniez ca programul Scoala Discovery este un program care va evolua in permanenta, in functie de feed-back-ul pe care il avem din sistem si inputurile cadrelor didactice, ale elevilor si parintilor.
 • Au acces la programul Scoala Discovery toate scolile din Romania, toti profesorii si toti elevii din Romania. Costurile pentru MECTS sunt zero; nu exista costuri, nimeni nu trebuie sa plateasca pentru a avea acces la aceste programe. Scoala Discovery este destinata sa incite elevii, profesorii sa mearga inspre stiinte. 
 • Tot ceea ce tine de modernizarea curriculara este o actiune fundamentala care trebuie facuta cu cea mai mare atentie si ne ocupam de acest lucru. Dar vreau sa va spun un lucru: Tabelul periodic al lui Mendeleev, rezolvarea ecuatiilor de gradul doi, biologia celulelor procariote sau eucariote - sunt aceleasi. Poate ca intr-un anumit tip de program le inveti in clasa a VI-a si intr-un alt tip de program le inveti in clasa a VIII-a, dar continutul si obiectul invatarii este acelasi.
 • Speranta noastra este ca prin acest program cadrele didactice din Romania sa capete reflexul de a se raporta la obiectivul invatarii, care este stabilit in programa, si nu doar sa se bazeze in ceea ce fac pe ceea ce este obiectul invatarii, care pana recent era exclusiv manualul.
 • Cuvintele cheie care trebuie retinute sunt diversificarea mijloacelor de invatare si predare si faptul ca acest program nu este destinat sa substituie ceea ce se face formal, la clasa.
La finalul interventiei sale, ministrul li s-a adresat lui Mark Hollinger, presedinte si CEO Discovery Networks International, si lui Danny Forster, prezentatorul emisiunii "Inginerie extrema", spunandu-le: "Cred ca ceea ce a reusit Discovery cel mai mult in tara noastra si in strainatate este sa arate lumii ca Stiinta este cool". La indemnul ministrului Daniel Funeriu, cei doi au spus apoi, in limba romana: "Stiinta este cool".  

Parteneriatul dintre Discovery Networks CEEMEA (Europa Centrala & de Est, Orientul Mijlociu si Africa) si Ministerul Educatiei din Romania a fost anuntat duminica, 8 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, secretarul general adjunct Monica Anisie, Mark Hollinger, presedinte si CEO Discovery Networks International, Ada Roseti, director de programe pe Europa de Sud-Est, si Danny Forster, prezentatorul emisiunii "Inginerie extrema", difuzata de Discovery Channel.

Danny Forster
Foto: Scoala.discovery.ro
Danny Forster, prezentatorul si producatorul emisiunii "Tehnologie extrema":
 • Sunt profesor de arhitectura si alaturi de echipa mea am ocazia sa calatoresc foarte mult in intreaga lume in cautare de tehnologii extreme. Atunci cand facem aceste emisiuni vizitam locuri in care se construiesc poate poduri imense, cladiri foarte inalte sau tuneluri foarte adanci. Insa intrebarile pe care le adresam sunt foarte importante: cum se construiesc aceste cladiri si de ce
 • Pentru mine este fascinant ca cei care privesc aceasta emisiune, mai ales tinerii, poate nu iubesc matematica, ingineria, stiinta, tehnologia - la inceput. Dar urmarind aceste emisiuni pot sa vada cum se realizeaza toate aceste constructii si pot sa afle multe informatii fara sa creada ca li se preda.


 • Noi nu suntem doar prezentatori ai unei emisiuni, suntem si experti care stim cum se realizeaza aceste cladiri, asa ca noi incercam sa aducem tot acest concept chiar si in sala de clasa
 • Prin "Tehnologie extrema" si alte proiecte la care am colaborat cu Discovery am vazut forta televiziunii de a implica si educa elevii, pe subiecte care adesea par destul de aride la clasa. Aceasta este o modalitate excelenta de a starni pasiunea copiilor pentru stiinta.
Mark Hollinger
Foto: Scoala.discovery.ro
Mark Hollinger, presedinte si CEO Discovery Networks International:
 • Astazi incepem o experienta noua, o experienta prin care vrem sa starnim tot mai mult interesul fata de stiinta in randul elevilor si sa ii sustinem pe profesorii care predau aceste materii la scoala
 • Investim anual peste 1 miliard de dolari in continutul pe care il producem pentru programele noastre pentru familia de retele Discovery si difuzam programele noastre in peste 210 de tari si teritorii din lume
 • Acum 20 de ani Discovery a lansat in SUA un program educational zilnic. In 2004 am lansat Discovery Education, o divizie separata a companiei, pentru a sustine profesorii si elevii, dar mai ales profesorii pentru a le putea oferi elevilor o multitudine de programe si materiale didactice care sa ii ajute in predarea la clasa
 • Misiunea Discovery a fost intotdeauna aceea de a satisface curiozitatea oamenilor fata de lumea inconjuratoare prin intermediul unor programe care fac privitorul sa isi doreasca sa stie mai mult.
 • Discovery Channel a venit in Romania acum mai bine de 10 ani, iar acum ne dorim sa facem un pas inainte si sa ducem aceasta relatie mai departe, sustinand educatia stiintifica din Romania prin ceea ce stim noi sa facem cel mai bine: televiziune de calitateProgramele educationale vor fi difuzate pe Discovery Channel, de luni pana vineri la ora 14.00, apoi in reluare - initial a doua zi, de la ora 08.00, apoi in cadrul unui bloc de programe dedicat, sambata si duminica. Programele prezinta subiecte stiintifice care au ca scop sa ii ajute pe elevii claselor V - XII sa inteleaga mai bine fenomenele stiintifice. In perioada 16 ianuarie - 30 martie vor fi difuzate peste 55 episoade (ore), urmand ca acestea sa fie reluate pana la finalul semestrului. Programele vor fi dublate in limba romana, fara a avea pauze publicitare.

Scoala.discovery.ro este un portal dedicat profesorilor, care pot descarca materiale-suport ce pot fi folosite la clasa, in interactiunea cu elevii. Site-ul include o grila de programe si un Ghid pentru Profesori, despre fiecare episod, prezentand obiectivele lectiei, seturi de intrebari care sa ii apropie pe elevi de continut, propuneri de activitati in clasa si definitii pentru termenii de vocabular. Scoala Discovery este un proiect dezvoltat in parteneriat cu Discovery Education, o platforma infiintata in Statele Unite in 2004.


Citeste mai multe despre   13470 vizualizari

 • +27 (27 voturi)    
  bravo (Duminică, 8 ianuarie 2012, 17:25)

  am [anonim]

  excelenta initiativa.
  • -19 (25 voturi)    
   halal initiativa (Duminică, 8 ianuarie 2012, 19:36)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui am

   Stapanul a zis ca elevii sa invete pe google, sclavul a zis ca pe discovery.
   • +7 (7 voturi)    
    Asa e! (Luni, 9 ianuarie 2012, 6:52)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Mai bine pe Manele TV!
    Sau pe otv!
    Si ca sa/si completeze "educatia" poate citesc din biblioteca, click, cancan si libertatea. Si ca sa se "relaxeze" poate folosesc stirile de la ora 5, 6, 7... cu crime, stiri politice de pe latrine si publika tv.
    • +1 (5 voturi)    
     Documentarele discovery sunt binevenite in scoli (Luni, 9 ianuarie 2012, 9:36)

     Observatorul [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Este adevarat ca Discovery este un canal surogat, al carui continut este in marea majoritate lipsit de substanta. Niciodata nu a fost cu adevarat interesant - documentarele lor nu fac decat sa repete una-doua idei timp de 45 de minute. Adevaratele documentare se gasesc doar pe TV5 si uneori pe BBC, practic singurele canale profesioniste pe domeniul documentarelor.

     Cu toate acestea, initiativa prin care Discovery vor sa isi promoveze brandul este utila in scolile romanesti. Copiii trebuie obisnuiti sa priveasca temele prezentate de Discovery (istorie, geografie, "curiozitati" naturale) ca pe ceva natural si cool. La nivelul copiilor Discovery are cel mai potrivit limbaj, iar in lipsa unor alternative viabile produse de scoli, profesori sau de minister - parteneriatul este o idee excelenta.
   • -3 (3 voturi)    
    de ce nu includ si religia intre materii? (Luni, 9 ianuarie 2012, 8:50)

    marius [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    ar fi interesant...
    • +3 (5 voturi)    
     Religie - destul (Luni, 9 ianuarie 2012, 9:39)

     Observatorul [anonim] i-a raspuns lui marius

     Religia este inclusa in materiile optionale de la scoala precum si in pseudo-educatia conservatoare primita automat de majoritatea copiilor acasa. Nu are ce cauta intr-un program de educatie stiintifica precum cel promovat de Discovery.

     Deja este prea mult oricum pentru aceasta mitologie penibila care le spune oamenilor ca Iisus a fost fiu al lui Dumnezeu - intrupare spirituala si act biologic de fecundare al unei virgine.
     • 0 (0 voturi)    
      lupta mondiala intre religii (Luni, 16 ianuarie 2012, 8:37)

      Eholhos [anonim] i-a raspuns lui Observatorul

      Nu ma refer la confesiuni.
      Adevarata batalie se da la nivel de credinta de baza. Evolutionism sau Creatie. Acestea sunt religiile reale.
      Daca studiati aprofundat si nu inghititi informatiile cu va sunt servite veti vedea ca si Evolutionismul are nevoie de credinta mare ca sa poti merge pe ideea milioanelor de ani.
      Dar e bine ca ne lasam copiii spalati pe creiere de mici cu acea simpla expresie: "Cu milioane de ani in urma." :))
      Stiti cine spunea: "daca repeti o minciuna de suficiente ori devine crezuta."
      Mie chiar mi se pare nostim deja.
      Nu intram in detalii aici dar pentru cei interesati va pot pune la dispozitie material stintific pe care masmedia de specialitate se straduie sa il elimine definitiv daca se poate, dovezi clare despre varsta pamantului dpdv geologic, organic, astronomic.
    • +5 (5 voturi)    
     religia pe Discovery (Luni, 9 ianuarie 2012, 10:39)

     roman_roz [anonim] i-a raspuns lui marius

     Pentru ca daca ai privi religia dintr-un punct de vedere al stiintei, ar sari in sus toti popii, rabinii, imamii si ceilalti paraziti, care se tem sa nu-si piarda oile.

     As fi propus mai degraba ceva interesant, si anume istoria religiilor, dar din cate vad pe site, sunt doar stiinte exacte, asa ca nu va fi posibil.
  • -8 (12 voturi)    
   Scoala Discovery nu va perge pt. Matematica (Duminică, 8 ianuarie 2012, 19:42)

   palade [anonim] i-a raspuns lui am

   Daca la fizica este posibil ca Scoala Discovery sa fie folositoare deoarece in fizica conteaza foarte mult imaginile: sa vezi animat cum accelereaza un corp pe planul inclinat, cum arata cimpul electric sau magnetic in spatiu, cum se misca moleculele unui gaz, cum isi mentine un pendul izocronicitatea etc., pentru matematica Scoala Discovery nu isi are sensul deoarece nu poate prezenta mai mult decit ceea ce scrie profesorul pe tabla. O sa afisati niste ecuatii interminabile pe ecran. Asta poate sa faca si profesorul.
   • +2 (4 voturi)    
    nici nu trebuie (Luni, 9 ianuarie 2012, 0:07)

    popadrian [utilizator] i-a raspuns lui palade

    sincer, as pune in cadrul emisiunii istoria matematicii in loc de matematica; in acest fel elevii vor putea sa vada cum sa ajuns la o anumita formula, ar avea ocazia sa vada vizual matematica (similar fizicii) si ar ajuta; si profesorul poate face asta dar trebuie "educat", lucru nitel mai greu ...
   • 0 (0 voturi)    
    stai jos ! (Luni, 9 ianuarie 2012, 18:51)

    ND [anonim] i-a raspuns lui palade

    Ba se poate si pentru Matematica !
    Esti probabil prea tanar sa stii, acum 35 de ani aveam o emisiune pe TVR numita TELESCOALA, unde se prezentau astfel de lectii la diverse materii, printre care si matematica. Imi amintesc de profesorul Stanasila, unul dintre profesorii importanti ai tarii din acel moment. Erau niste lectii f. frumoase. Le urmaream cu placere.
  • -13 (13 voturi)    
   Scoala Discovery = ora de pauza pentru televizor (Duminică, 8 ianuarie 2012, 19:46)

   palade [anonim] i-a raspuns lui am

   Pun pariu ca aceasta Scoala Discovery va fi ora de pauza a televizorului. Majoritatea spectatorilor, inclusiv elevii vor inchide aparatele sa se raceasca pe parcursul a 60 minute cit tine programul. Este foarte posibil ca in decurs de citeva luni sa se obtina o diminuare sesizabila a consumului de energie electrica in Romania.
   • +7 (7 voturi)    
    serios? o sa se opreasca difuzarea antenelor? (Luni, 9 ianuarie 2012, 0:09)

    popadrian [utilizator] i-a raspuns lui palade

    , zero-tv, realitateee...?


    Asta ar fi ceva !!!
  • 0 (0 voturi)    
   felicitari (Marţi, 10 ianuarie 2012, 7:31)

   silvia [anonim] i-a raspuns lui am

   DA..,felicitari pentru ideie...,in ultimii ani noi am contribuit si am actionata asupra generatiei tinere prin emisiunile fara calitate,continut si esenta...,prin prezentarea unei categorii ...gen depravatele ecranului Tonciu,Buruiana...si se stiu ele care rotunjesc lista !!! Muzica de toata jena , manele ,dezmat si degradare sociala! Este mult de lucru la acest capitol sa reparam ceea ce am stricat ! Succes si perseverenta !
 • -12 (20 voturi)    
  zap (Duminică, 8 ianuarie 2012, 18:05)

  Mazeta [utilizator]

  Asa, copii. Azi voi va uitati la Discovery, maine va supraveghem noi video. Ce atatia profesori si manuale? Cu televizorul educam poporul!
  • -4 (8 voturi)    
   corect! (Duminică, 8 ianuarie 2012, 19:20)

   kiki [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   viitorul apartine Panopticumului!
  • -2 (6 voturi)    
   TV (Duminică, 8 ianuarie 2012, 20:11)

   felix [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ...deja Antena 3 si Realitatea au reusit sa faca asta. Mai bine sa se uite la Discovery decat sa vada non-stop realizarile zilnice ale "vedetelor" locale.
  • +12 (12 voturi)    
   da (Duminică, 8 ianuarie 2012, 20:57)

   am [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Mai bine sa educam poporul cu televizorul decat sa-l indobitocim cu manele . Sa se uite cu folos !
   • +1 (5 voturi)    
    Iluzii pentru prostime (Duminică, 8 ianuarie 2012, 23:06)

    Mens Sana [anonim] i-a raspuns lui am

    "Educarea" cu televizorul e o iluzie.
    Pentru cine are ochi sa vada, rezultatele "educatiei" cu televizorul se vad, la noi ca si la tarile mai "dezvoltate". Se tot cauta pilula pentru educatie, care la fel ca pilula pentru slabit, te face slab si musculos fara sa faci nici un pic de efort si fara sa-ti impuna restrictii in alimentatie.
  • +9 (9 voturi)    
   hmmm (Luni, 9 ianuarie 2012, 0:53)

   ampersand [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Eu am făcut şcoala în anii 70-80. Mi-aduc aminte şi-acum, profesorii ne îndemnau să ne uităm la două seriale difuzate de TVR, "Cosmos", al americanului Carl Sagan, şi "Din tainele mărilor", al francezului Jacques-Yves Cousteau. Ambele seriale erau din acea categorie numită "popularizarea ştiinţei", care - fără a intra în detalii şi fără a fi riguros exactă - are rolul principal de a-ţi trezi curiozitatea, de a-ţi deschide mintea pentru studiu şi cercetare. Astfel de seriale şi emisiuni sunt complementare riguroaselor - dar şi rigidelor - "ora de matematică" sau "ora de fizică", de asemenea emisiuni TV de-atunci.

   http://www.youtube.com/watch?v=P4boyXQuUIw

   Uite link-ul ăsta. Nu prezinţi aşa ceva unui copil de clasa I, care încă nu ştie ce-ia aia o găină, nici unuia de clasa a XII-a, care e mai interesat de picioarele profesoarei; există o vârstă optimă, între, asupra căreia un astfel de film are efect. Explici de ce se "rupe" racheta în zbor, de ce "sfârâie" la intrarea în atmosferă, ce rol are paraşuta, etc. Nouă ne puneau diapozitive, în fericitul caz în care aveau pe o anumită temă, sau ne povesteau sau discutau cu noi despre ce-am înţeles din serialele menţionate.
  • +2 (2 voturi)    
   de acord! (Luni, 9 ianuarie 2012, 3:13)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   sa curga cu minusuri!
 • -1 (9 voturi)    
  care discovery? (Duminică, 8 ianuarie 2012, 18:50)

  andu [anonim]

  ideea e in principiu buna, dar:
  1. canalul discovery s-a stricat in ultima vreme, dind documentare de tot felul, majoritatea numai stiintifice nu sunt. Tot felul de reality-uri, cu unii care taie lemne, altii care incearca tot felul de senzatii tari, umbla prin desert, la pol etc. Unde sunt documentarele de altadata?
  2. ora 14 e cam tarzie. Pai daca al meu copil pleaca la 7.30 de acasa, sta 6 ore la scoala (5 ar fi suficiente), la 14 i se cam face foame si ar cam trebui sa revina acasa. Mai are el chef de documentare, cum sunt eu...
  3. Unde sunt istoria, artele? La alte stiinte?
  Nu va iesi mare lucru, daca ramine in aceasta forma.
 • +7 (9 voturi)    
  Felicitari (Duminică, 8 ianuarie 2012, 19:13)

  hot news [utilizator]

  Sper sa existe cat mai multe initiative de acest tip.
 • -4 (8 voturi)    
  mandas-vergu ce mai face? E libera? (Duminică, 8 ianuarie 2012, 19:21)

  ionut [anonim]

  pacat ca un ministru asa de atent si iubitor de supraveghere n-a observat camd propria consiliera i-a dat la semnata cte prin care ea primea vreo 2 mil de Euro!!

  Sau, si-a luat partea?
 • -3 (9 voturi)    
  Discoberry (Duminică, 8 ianuarie 2012, 19:58)

  Martens [anonim]

  Canalul Discovery are numai pretentii de "stiintific". Este inregimentat ideologic si numeroase programe ale lui nu sunt catusi de putin adevarate in sens stiintific.
 • -6 (8 voturi)    
  lectia de gramatica (Duminică, 8 ianuarie 2012, 20:16)

  monica L [anonim]

  La stiinta numita gramatica musai trebuie sa ia lectii si ministrul funeriu. Are nevoie, iar manual pentru nivelul lui nu exista.
 • -1 (5 voturi)    
  si cu televizorul educam poporul (Duminică, 8 ianuarie 2012, 20:30)

  roman diaspora [utilizator]

  Supravegherea video sa face oricum: la jocurile pe calculator sau prin paginile mai deocheate, Mazeta nu te teme ca esti oricum monitorizat, de ce ti-e frica nu scapi! Atat copiii cat si parintii au numai de castigat prin acest program, chiar si bunicii care n-au avut sansa sa invete la scoala. Poate asa invata si bunicuta mea sa manuiasca un calculator. In Australia de ex. copiii cu gripa primesc lectii prin calculator. Bravo Funeriu, tot inainte!
 • +2 (8 voturi)    
  Inutil din cauza orarului (Duminică, 8 ianuarie 2012, 20:33)

  testor [anonim]

  Am copil la scoala in clasa a VII-a, are orarul intre orele 8-14 trei zile pe saptamina, intre 8-15 o zi si intre 8-13 o zi (vinerea). Drumul de la scoala pina acasa dureaza 20-30 de minute, masa de prinz alte 20 de minute, in ce mod credeti ca i-ar folosi un astfel de program?

  Nu-mi spuneti ca in zilele de simbata si duminica deoarece imi incurajez copilul sa iasa in natura, sa faca sport, sa faca drumetii cu colegii, orice in afara statului in fata televizorului sau a calculatorului in zilele acestea.
  • -1 (1 vot)    
   corect. (Luni, 9 ianuarie 2012, 0:10)

   popadrian [utilizator] i-a raspuns lui testor

   .
  • 0 (0 voturi)    
   Citeste articolul (Luni, 9 ianuarie 2012, 15:29)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui testor

   Daca ajunge la 8 e numai bine. Atunci sunt reluarile. Dar grei mai sunteti de cap, pe bune de nu. Educati-va singuri copii in spiritiul stiintific daca tot gasiti motive de a va plange. Dupa ce ca e gratis, mai faceti si fite. In loc sa va rastiti la ministerul educatiei ca nu s-a gandit la asa ceva mai demult, stati si va miorlaiti pe aici.
 • +4 (8 voturi)    
  Ora foarte incomoda (Duminică, 8 ianuarie 2012, 21:28)

  Cris [anonim]

  Ora 14 este cea mai incomoda ora posibila pentru elevii de gimnaziu. Este ora cand ei ies de la scoala si merg spre casa. Fie ca au iesit la ora 13, daca au drumul spre casa lung, abia ajung. Daca ies la ora 14 de la scoala, foarte putin probabil sa prinda sfarsitul emisiunii.

  Imi doresc pentru copilul meu o astfel de prezentare a stiintelor. Si cred ca si lui i-ar face placere sa urmareasca relaxat aceste filme. Dar ora 14 este foarte putin accesibila. Speram sa recuperam in we, daca nu, asta este. O initiativa poate buna dar ... pentru ciulangii probabil.

  Bun, nu mai aduc in discutie cazul scolilor generale cu program de dupa-amiaza. Acei copii sunt exclusi din start ca si public tinta. Chiar, oare carui public tinta se adreseaza aceste emisiuni de la ora 14? Cine va sta in fata TV-ului atunci? Poate copii de primara, dar vor intelege ei ceva? Vor face concurenta telenovelelor pensionarelor ....

  Chiar si eu, ca adult, as fi incantat daca aceasta emisiune ar fi de la ora 20 (dupa ce ajung de la servici). As putea petrece o ora alaturi de copilul meu, invatand odata cu el, rememorand, discutand. Ne-am motiva reciproc. De la ora 20 la ora 21 ar fi un interval superb pentru stiinta.

  Pana la urma este o initiativa buna. Este mai mult decat nimic. Toate emisiunile de pe Discovery sunt educative si incurajeaza stiintele. Poate ca o emisiune targhetata pe un anumit segment de varsta va da mai multe rezultate. Daca 1 copil va intelege si va invata mai mult, va fi un pas inainte.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:12)

   andrei.a [anonim] i-a raspuns lui Cris

   undeva se precizeaza faptul ca pot fi folosite de prof la ora, asa ca o sa existe posibilitatea de stocare a informatiilor sau o alta varianta.
 • -2 (4 voturi)    
  nasol viitor (Duminică, 8 ianuarie 2012, 22:58)

  gigi [anonim]

  discovery este un post tv pseudo-stiintific, e mult spus si asta. Cu un bear grils care mananca fecale la propriu si la figurat in fiecare zi, cu niste vanatori de fantome prin case bantuite, cu niste desculti care se joaca cu crocodili, copiii nostri au ce invata.

  In general este postul preferat al retardului care vrea sa para inteligent, caruia ii e lene sa deschida o carte, si asteapta la botu' calului sa primeasca ce altii ii spun ca se numeste stiinta.
 • +7 (7 voturi)    
  Explicatii (Duminică, 8 ianuarie 2012, 23:01)

  Tibi [anonim]

  Propunerea este foarte buna. Explic si de ce:

  1. Diferenta imensa dintre generatii. Societatea in care traim bombardeaza lumea prin mesaje vizuale, devenim stimulati vizual iar acest lucru afecteaza durata de atentie. Se educa cu timpul, dar vorbim de tineri. Nu mai poti preda sub acelasi mod la 2 generatii care traiesc in lumi diferite. La fel, peste 50 de ani nu mai zic. As da si bibliografii sa sustin punctul de vedere dar oricum e prea mare comentariul.

  2. Aceste programe vor fi marketate si vandute sub mai multe forme si pachete: DVD-uri, au website, vor fi probabil si pe smartphone. Este un model interactiv care probabil va fi prezentat foarte bine. Ora ca ora, dar asta ma duce la punctul 3.

  3. Loazele vor fi loaze, tontii tonti si gagicile gagici. Daca cineva isi pune sperante ca vom avea o natie de genii cu documentarele astea se inseala. Ideea e sa oferi materiale personalizate pentru cei interesati. Momentan cei 2-3 interesati de stiinta dintr-o clasa stau pe youtube. Statul e dator sa ii incurajeze pe ei, pe restu...oricum se vor uita si tot degeaba.

  4. Discovery e companie privata, ar trebui sa scoata un alt canal poate pentru asa ceva. Nu ii poate forta nimeni sa puna programul la 20 cand se uita toata Romania. Nu e vina Ministerului, asta e piata.

  5. E un proiect pilot, nu te obliga nimeni sa iti pui copilul sa se uite. Daca copilul tau e prost sau corigent e vina ta, nu a ministerului. Nu vad de ce te deranjeaza

  6. Cred ca am auzit cu totii ca in perioada interbelica aveam legi moderne, eram progresisti, aveam viziune. Nu fac paralele, dar probabil ca si atunci iobagii si Ion din Belcesti avea o puternica retinere fata de schimbari, daca nu, atunci sigur un scepticism consecvent. Pentru mine e un start.
 • -1 (3 voturi)    
  si uite asa (Duminică, 8 ianuarie 2012, 23:25)

  qwe [anonim]

  cu recomandari si para-recomandari bietii copii sunt "scoliti" ca sclavi de mici. manualele alternative sunt nenumarate, mult pe langa cel de scoala (unde nu prea se mai face nimic serios, metodic, ca odinioara), "recomandarile" din partea celor care-si primesc dreptul de la "autori" devin din ce in ce mai multe. copilul nu mai are timp de joaca, eventualele activitati extracuriculare sunt limitate din cauza asta iar oboseala e pe masura, ca si cea a parintilor care dupa 10-12 ore de munca trebuie sa faca lectiile cu odraslele. rezultatele se vad: fie epuizare maxima, fie dezinteres. cele mai sigure metode de prostire... scoala "comunista" romana a avut rezultate, ca orice alta scoala de oriunde, cu materii bine structurate, desi lipsea un pic partea practica. iar romani care au invatat aici au ajuns foarte respectati profesional oriunde. ceea ce se intampla acum nu e altceva decat manelizarea invatamantului. nu judec programul discovery in sine ci debandada din educatie, ma uimeste lipsa de reactie a profesorilor si a parintilor. in strainatate NU se intampla asa ceva.
 • -1 (1 vot)    
  ora de emisie (Luni, 9 ianuarie 2012, 7:38)

  bilsimplu [anonim]

  Cine oare a ales ora de difuzare?Majoritatea copiilor pentru care este difuzata emisiunea sunt la ore....doar daca nu fac pauza sa se documenteze la tv.
  Si cite clase sunt dotate cu televizoare?
 • -1 (1 vot)    
  Sper sa fie primul pas... (Luni, 9 ianuarie 2012, 8:19)

  Laurentiu Ghita [anonim]

  ...spre normalizarea felului de a trata educatia copiilor si de a mai reduce indobitocirea religioasa la care sunt supus pe tot parcursul scolii!
  Nu e normal sa faci 12 (!!!) ani indoctrinare religioasa in secolul 21, nu e normal ca elevii sa fie siliti sa stie Taina Cununiei si rubricile Certificatului de botez, in loc sa li se explice originile religiei, tipuri de religii, etc.
  Nu e normal ca un Minister al Educatiei si STIINTEI (!!!!) sa scoata din programa scolara Teoria darwinista a evolutiei si sa o inlocuiasca cu explicatia simpla ca Dumnezeu a rezolvat totul in 7 zile!!!!
  De 22 de ani am bagat religie cu ghiotura in scoli. Rezultatul? Il vedeti zilnic pe strada.
 • +1 (3 voturi)    
  filmul Discovery nu inlocuieste lucrul individual (Luni, 9 ianuarie 2012, 9:05)

  daniel [anonim]

  Sunt prof de fizica si am folosit materiale realizate de Discovery. Sunt atractive si bine facute. Le consider bune pt a introduce o tema sau la finalul capitolului pentru o recapitulare sumara. Dar:
  - din dorinta de a face prezentarile video cat mai accesibile si pt a mentine atentia privitorului se fac concesii nepermise la limbajul folosit (poate traducerea este de vina); din acest motiv informatia e uneori alterata
  - materialele video nu inlocuiesc lucrul individual; examenele si testele de tot felul nu presupun povestirea unui film; am constat ca mai ales elevii slabi raman la povestea din film (sau ceea ce au inteles ei de acolo), aceasta le creeaza impresia ca au inteles, rezultatele scolare ramanad in cel mai fericit caz la acelasi nivel
  - a prezenta aceasta initiativa a ministrului ca fiind cheia progresului scolar, e o mare gogorita; succesul scolar este legat strict de lucrul individual
 • -5 (5 voturi)    
  Scoala e "cool " ? (Luni, 9 ianuarie 2012, 9:16)

  milud [anonim]

  Probabil ca tot de la Discovery si-o fi luat si Funeriu diploma de BAC. A vazut-o cineva ?

  Acum citiva ani am porcait Discovery Channel pentru ca, intr-o emisiune de profil, prezenta maltratarea pestilor ca o activitate placuta si sanatoasa iar tehnicile de pacalire a lor, echipamentele demne de inchizitie recomandate si promovate de emisiune precum si reactiile pescarilor pe intregul "proces" nu denotau nici cea mai mica compasiune pentru bietele vietati. Le-am propus chiar sa fac si eu un film in care sa le infig niste cirlige in git si in nas unor "pescari notorii" si unor realizatori de la Discovery, sa li le smulg apoi cu clestele in timp ce ii string de clopotzei ca sa nu miste si, dupa un pupic dragastos, sa le dau drumul pe strada . Asta in timp ce prietenii mei se amuza de zbaterile si de durerea lor.
  Stiti ce mi-au raspuns aia de la Discovery ? Ca ei sint o firma comerciala pusa pe facut profit, ca grila emisiunilor lor e construita in principal pe gusturile publicului si ca nu au in obiectul de activitate educatia, nici a spectatorilor si nici a copiilor !

  Si iata ca vine semidoctul Funeriu si face un program comun cu o firma care nu are nici cea mai mica intentie de educare a cuiva, pentru a duce scoala romaneasca pe noi culmi de ineficienta si absurd. Nu mai spun ca multe dintre documnentarele stiintifice de pe Discovery sint depasite de cercetarea actuala, multe sint discutabile ca si continut si multe nu reprezinta decit parerea "neautorizata si nevalidata" a unor singuratici in stiinta.

  Dar atunci cind esti pus pe distrugerea celei mai importante resurse a tarii, copii, un ministru ca Funeriu e aur curat. Iar Discovery un Guru de neinlocuit !
  • -1 (1 vot)    
   foarte tare raspunsul Discovery (Luni, 9 ianuarie 2012, 10:25)

   qwe [anonim] i-a raspuns lui milud

   ar trebui sa il postezi. cat despre cat de "recomandare" e "recomandarea" asta se vede dupa faptul ca se aloca buget pentru program. cine arunca bani fara a introduce obligativitatea?!? in loc sa avem laboratoare bine echipate, ca in vest, excursii documentare pentru copii etc, cum e normal, noi vrem sa facem "savanti" cu televizorul!!! foarte obiectiva parerea profesorului de mai sus, asa e, fara studiu individual nu se poate! ori astazi tit procesul de educatie e alterat, supravegherea parintilor e din ce in ce mai slaba pentru ca timpul pe care-l ai il aloci producerii de bani, bani, bani... ca sa platesti pentru tot felul de programe tampite, asigurari publice sau private de care nu stii daca beficiezi, taxe si impozite tot mai mari la stat. si asta in timp ce adevaratul exemplu oferit copiilor de televiziune e prostitutia si hotomania. dupa cum spuneam: sclavi prostiti doar pentru a sustine o clica mafiota.
   • +4 (4 voturi)    
    Hai sa ne dam cu parearea (Luni, 9 ianuarie 2012, 11:57)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui qwe

    Pentru ca nu se iau masurile care ar trebui luate hai sa le criticam si pe alea cat de cat bune si sa distrugem orice speranta de mai bine.
    Hai sa criticam tot fara sa aducem nici o solutie.
    Asta e calea de a avansa. Toate tarile care o duc bine acum asa au ajuns acolo, s-au uitat la altii care incercau sa schimbe si au incercat sa le distruga orice speranta.

    Bravo! Atitudinea perfecta !
    • -1 (1 vot)    
     vrei solutie? (Luni, 9 ianuarie 2012, 12:43)

     qwe [anonim] i-a raspuns lui hot news

     uite aici: dezgropati manualele "vechi", actualizati-le unde e cazul, bagati laboratoare si cercuri tehnice si de creatie si avem din nou scoala. legatul de televizor si de computer creaza o adictie ale carei efecte inca nu esti pregatit sa le intelegi. daca la scoala nu esti indrumat cum trebuie iar parintii nu te supravegheaza, poti sa ai 1000 de emisiuni de gen, efectul dorit este discutabil iar contra-efectele destul de sigure. asta e exemplul tarilor care au un sistem de invatamant mult mai avansat, unde copii fac exact ceea ce am spus.
     • -1 (1 vot)    
      de acord (Luni, 9 ianuarie 2012, 13:31)

      daniel [anonim] i-a raspuns lui qwe

      De acord cu qwe. Ministeriabilii transpira povestind despre adaptarea scolii la nevoile comunitatii si la particularitatile de invatare ale elevilor dar lasa cercurile tehnice si de creatie in seama voluntariatului profesorilor. Acelasi lucru in ceea ce priveste Centrele de excelenta. In fisa de evaluare a profilor performanta practic nu conteaza desi atunci cand un tanar obtine un premiu international , evident, e meritul ministrului si nu al fraierilor care fac munca voluntara pentru pregatirea tinarului
      • 0 (0 voturi)    
       cand un tanar obtine un premiu international (Luni, 9 ianuarie 2012, 15:44)

       Nicolleta [utilizator] i-a raspuns lui daniel

       "cand un tanar obtine un premiu international" fii sigur ca este meritul parintilor care au investit sume consistente pentru meditatii.
       • 0 (0 voturi)    
        nu ai dreptate (Luni, 9 ianuarie 2012, 20:53)

        daniel [anonim] i-a raspuns lui Nicolleta

        Nicolleta, sunt in masura sa te contrazic: elevii mei au obtinut premii fara nici o contributie financiara din partea parintilor. Rezultatele exceptionale se datoreaza muncii lor si sutelor de ore de pregatire, ABSOLUT GRATUITE, pe care le-am facut si le fac cu ei (e usor de verificat ceea ce spun); cunosc si alti colegi care au rezultate remarcabile facand munca voluntara, nestiuta si neapreciata. Oricand putem discuta si pot dovedi cele spuse
        • 0 (0 voturi)    
         felicitari, daniel (Luni, 9 ianuarie 2012, 21:18)

         qwe [anonim] i-a raspuns lui daniel

         iti doresc mult succes si o recompensa sufleteasca pe masura. si sper ca recompensa materiala sa fie si ea odata si odata pe masura pentru a te onora ca formator de oameni. Romania, te respect :)
 • +1 (3 voturi)    
  Orar incomod si lipsa viziune transdisciplinara (Luni, 9 ianuarie 2012, 11:06)

  livius [anonim]

  Am vazut stirea la TV si m-am ebtuziasmat. Este ceea ce speram si asteptam din 1990. Ora de difuzare este imposibila! Poate o reluare la ora de seara nu ar strica. In ceea ce priveste insiruirea disciplinelor toate converg spre ideea ca disciplinaritatea este "baza temeliei si a fundamentului". LEN sugereaza examinarea transdisciplinara. De ce nu si predare transdisciplinara? La alte "stiinte" vor fi incluse si Economica, Etica, Politica, Psihologia, Sociologia, Logica, Dreptul etc. sau vom avea chiar teme transdiscipolinare? (de dorit!). Nu credeti ca denumirea de "stiinte" este vetusta si neacoperitoare? Propun sa se foloseasca termeneul de "disciplina" (cea care creeaza "discipoli") sau "Teme"/ "Probleme"/ "Domenii" etc. Ar fi ideal daca onor ministrul educatiei ar da un comunicat de presa (comunicare este problema mare la politicieni, indeosebi guvernanti) in care sa faca o sinteza a raspunsurilor la aceste "comentarii". Pe cand o ora a educatiei la TV in care sa apara minstrul si directorii sai in direct (desigur cu mentiunea ca temele electorale sa fie interzise din start)?
  • +1 (1 vot)    
   Bine ca esti tu smecher (Luni, 9 ianuarie 2012, 16:05)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui livius

   Cand vad oameni asa ca tine care cauta sa gaseasca tot ce e mai rau intr-o activitate, care pana la urma e voluntara, imi scad mult sperantele ca in tara asta se va schimba ceva.
   " Ca trebuia sa fie asa si pe dincolo, ca nu e bine, ca trebuia sa se numasca asa". Stii ceva. Pana la urma tu stai bine mersi acasa, si nu participi cu nimic la alfabetizarea stiintifica a tinerilor din scoli si licee. Exista loc de mai bine, dar pentru moment trebuie inceput de undeva. Nu se poate sa fie perfect din prima. Actiunea este laudabila doar pentru faptul ca exista. Ce greu mai sunteti de satisfacut. Nu stiam ca romanii au standarde atat de inalte.
   • +2 (2 voturi)    
    Bine ca esti tu satisfacut (Luni, 9 ianuarie 2012, 16:34)

    livius [anonim] i-a raspuns lui Razvan

    Cu siguranta te uitai in oglinda cand ai scris. Ai multe frustrari devreme ce tu vezi doar raul in cateva nevinovate propuneri ce pot fi sau nu luate in considerare. Sustin ideea cu entuziasm de multa vreme. Cand spuneam ca sunt dezamagit de trendul luat de televiziunile noastre care contribuie sustinut la distrugerea setei de cunoastere si a surselor reale de cunoastere, idiotzei foarte atenti la corectitudinea politica a spuselor altora ma acuzau ca imi era dor de o TV (sau de un viitor OTV) de doua ore care sa indoctrineze poporu' cu tembelizoru. Teama de nou este cea care te-a determinat sa scrii, orice schimbare iti pute si te sperie, dar tocmai de aceea ideea cu scoala.discovery.ro este excelenta. Poate inveti si tu ceva ca timp ai destul inainte...
 • 0 (0 voturi)    
  Putin ajutor... (Luni, 16 ianuarie 2012, 21:08)

  Dana Pop [anonim]

  Daca am pierdut un material din cele difuzate si nu putem sa le vedem in reluare cum sau unde le gasesc pe internet...?
 • 0 (0 voturi)    
  D-lui. Ministru al Educatiei (Duminică, 22 ianuarie 2012, 11:52)

  Roxana [anonim]

  Atunci cand ganditi si propuneti programe educative ( ca cel actual sau AeL ) aveti in vedere, va rog, ca educatia se face si la clasele I-IV , clase pe care le excludeti din start. Intrebarea este de ce? Nu v-au placut Dvs. primii ani de scoala sau desconsiderati invatatorii ? Este bine de stiut pentru ca noi, invatatorii, sa facem la fel cand iesiti pe post cu vreo stire si sa schimbam programul tv. COBORATI in scoala!!! Literalmente, va asteptam i scoala, la ciclul primar! Spuneti-le Dvs. copiilor ca la cls I-IV nu au dreptul la inovatia in educatie, ca nu e de nasul lor!!! Sau gasiti-va o echipa capabila si dornica sa alcatuiasca programe si pentru piticii nosti!


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version