Consiliul European al Cercetarii a lansat duminica o campanie internationala pentru a convinge cercetatorii din alte zone al lumii sa vina sa isi desfasoare activitatea in Europa, oferind burse pe o perioada de 5 ani care pot ajunge si la 3,5 milioane de euro, informeaza AFP.

Obiectivul acestui program este de a creste cu mai mult de 500 numarul persoanelor care fac parte din corpul stiintific non-european. In prezent, doar 100 din cei 2.600 de beneficiari ai fondurilor nu sunt europeni, a precizat Donald Dingwell, secretarul general al consiliului creat in anul 2007. Presedintele Consiliului European al Cercetatorilor este profesorul Fotis Kafatos.

Dupa ce Donald Dingwell a participat, in Vancouver - Canada, la Conferinta Societatii Americane pentru Progresul Stiintei, acesta se va deplasa apoi in Africa de Sud, Rusia, Ucraina, Mexic, SUA si in mai multe state din Asia si America Latina.

Conditia principala pentru ca un cercetator sa poata accesa fondurile de cercetare europene este ca acesta sa isi desfasoare mai mult de jumatate din activitate in Europa si sa fie angajat al unei institutii europene de cercetare.

"Acest program este deschis oricarei persoane din lume. Noi dorim sa aratam ca Uniunea Europeana este atractiva pentru cercetatori", a subliniat Dingwell in cadrul conferintei de presa care a urmat intrunirii din Canada.

Dingwell, un vulcanolog de origine canadiana care s-a stabilit in Europa in anii '80, a adaugat ca in UE exista un sprijin politic pentru a favoriza cercetarea, in ciuda crizei economice care strabate continentul si a "integrarii europene care traverseaza o perioada delicata".

Nicole Boivin, un arheolog canadian, partial transferata la Universitatea Oxford in Marea Britanie, a fost selectata pentru a obtine finantare in valoare de 1,2 milioane de euro si a explicat ca a solicitat fondurile deoarece Consiliul este deschis catre proiectele de cercetare multidisciplinare.

Pentru bursele de cercetare Consiliul European al Cercetarii va avea la dispozitie in anul 2013 un buget de 1,8 miliarde de euro.