Uniunea Europeana "curteaza" cercetatorii de pe alte continente. Bursele pot ajunge si la 3,5 mil euro

de George Stefan     HotNews.ro
Luni, 20 februarie 2012, 11:55 Science - Stiinte fundamentale


Consiliul European al Cercetarii a lansat duminica o campanie internationala pentru a convinge cercetatorii din alte zone al lumii sa vina sa isi desfasoare activitatea in Europa, oferind burse pe o perioada de 5 ani care pot ajunge si la 3,5 milioane de euro, informeaza AFP.

Obiectivul acestui program este de a creste cu mai mult de 500 numarul persoanelor care fac parte din corpul stiintific non-european. In prezent, doar 100 din cei 2.600 de beneficiari ai fondurilor nu sunt europeni, a precizat Donald Dingwell, secretarul general al consiliului creat in anul 2007. Presedintele Consiliului European al Cercetatorilor este profesorul Fotis Kafatos.

Dupa ce Donald Dingwell a participat, in Vancouver - Canada, la Conferinta Societatii Americane pentru Progresul Stiintei, acesta se va deplasa apoi in Africa de Sud, Rusia, Ucraina, Mexic, SUA si in mai multe state din Asia si America Latina.
 
Conditia principala pentru ca un cercetator sa poata accesa fondurile de cercetare europene este ca acesta sa isi desfasoare mai mult de jumatate din activitate in Europa si sa fie angajat al unei institutii europene de cercetare.

"Acest program este deschis oricarei persoane din lume. Noi dorim sa aratam ca Uniunea Europeana este atractiva pentru cercetatori", a subliniat Dingwell in cadrul conferintei de presa care a urmat intrunirii din Canada.

Dingwell, un vulcanolog de origine canadiana care s-a stabilit in Europa in anii '80, a adaugat ca in UE exista un sprijin politic pentru a favoriza cercetarea, in ciuda crizei economice care strabate continentul si a "integrarii europene care traverseaza o perioada delicata".

Nicole Boivin, un arheolog canadian, partial transferata la Universitatea Oxford in Marea Britanie, a fost selectata pentru a obtine finantare in valoare de 1,2 milioane de euro si a explicat ca a solicitat fondurile deoarece Consiliul este deschis catre proiectele de cercetare multidisciplinare.

Pentru bursele de cercetare Consiliul European al Cercetarii va avea la dispozitie in anul 2013 un buget de 1,8 miliarde de euro.


Citeste mai multe despre   


2962 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  In loc sa faceti asta... (Luni, 20 februarie 2012, 12:21)

  Sting [utilizator]

  ...mai bine ati schimba procesul prin careva selectati valorile. In US daca ai o idee pun toti umarul sa te ajute, numai sa o duci mai departe, sa o pui in aplicare. In Europa trebuie sa demonstrezi ca meriti sa ai idei.

  Daca cineva indeplineste miile de criterii pe care voi le puneti mi-as pune intrebari serioase cu privire la moralitatea si pasiunea acestuia. O porcarie.
  • -3 (7 voturi)    
   Invidia nu dovedeste ca esti destept. (Luni, 20 februarie 2012, 13:59)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Sting

   Si tu asta ai aratat.Nu cred ca Europa este fraiera sa dea bani la toti ranchiunosii cu capatana goala de idei,invidiosi si mincinosi.Nici nu ai inteles ideia.Daca in cadrul UE ai atrasi o comunitate de oameni inteligenti din toata lumea,poti mai usor sa preintampini o situatie critica in care un refulat,ajuns intamplator si sef,pune mana pe pusca si trage.Tu inainte de a trage ai gandit?
   • +1 (5 voturi)    
    Comentariul tau este redundant... (Luni, 20 februarie 2012, 15:33)

    Sting [utilizator] i-a raspuns lui mircea

    ...dar o sa-ti raspund.

    Europa vrea sa atraga cercetatori straini pentru ca vor sa copie exemplul de succes al americanilor. Problema este ca au copiat exact ce-i mai prost din tot procesul.

    Apreziez efortul pe care l-ai facut sa pari un om care stie sa scrie dar cred ca trebuie sa mai exersezi.
    • +2 (2 voturi)    
     esti absolut convins (Luni, 20 februarie 2012, 20:11)

     sa fim realisti [anonim] i-a raspuns lui Sting

     ca ai dreptate?

     am lucrat in USA 3 ani intr-un institut de cercetare. peste 70% dintre postdoci erau imigranti care aveau MOTIVATIA de a reusi...lucrau in medie 12 ore pe zi inclusiv week-ends; erau platiti pentru 8 ore...ideea poti s-o duci mai departe singur;

     am comparat sefi de laborator nascuti in america cu sefi de lab imigranti: imigrantii erau clar mai dedicati jobului cu o motivatie mai mare de a obtine rezultate

     de multe ori administratia guvernamentala a SUA a spus ca progresul americii in cercetare si tehnologie se datoreaza "a lot" imigrantilor

     am lucrat si in Europa de vest si am vazut diferenta
     • -1 (1 vot)    
      Nu m-ai contrazis cu nimic... (Luni, 20 februarie 2012, 21:12)

      Sting [utilizator] i-a raspuns lui sa fim realisti

      Nu exista mari cercetatori americani ci doar cercetatori americani. Iar majoritatea emigrantilor provin din Europa.

      Mai mult decat atat. Ideea este cea promovata, nu calitatea de cercetator.
      • +1 (1 vot)    
       corectii importante (Marţi, 21 februarie 2012, 16:56)

       sa fim realisti [anonim] i-a raspuns lui Sting

       1) tocmai ca majoritatea imigrantilor in SUA nu provin din Europa ci din Asia;
       2) ideile de multe ori sunt "produse" de imigranti;
       3) progresul este dat de ideile bune dar si de timpul de munca pentru a le realiza - un imigrant lucreaza mai mult si mai ieftin
       • -1 (1 vot)    
        Nu stiu la ce domenii te-ai uitat... (Marţi, 21 februarie 2012, 18:02)

        Sting [utilizator] i-a raspuns lui sa fim realisti

        ...dar pot sa-ti spun ca in psihologie si management nu exista niciun cercetator cu origini in afara Europei, cel putin nu unul care sa faca diferenta.

        Inca o data, conteaza contributia nu faptul ca te numesti cercetator. Imi pare ca-ti scapa conceptul. Tu imi vorbesti despre piata fortei de munca, eu iti vorbesc despre valoare.
  • +1 (3 voturi)    
   Daca romanii nu s-ar mai manca intre ei (Luni, 20 februarie 2012, 14:59)

   John [anonim] i-a raspuns lui Sting

   tara nu s-ar mai numi Romania !!

   Cind romanii vor dori sa aibe mai mult decit o capra (cat are vecinul) si nu sa moara capra vecinului, Romania va intra in normalitate!!

   Pana atunci ne sapam unii pe altii si cu nemiluita gropi pina cind vom cadea cu totii in ele!!!
   • -1 (1 vot)    
    eu (Luni, 20 februarie 2012, 15:49)

    eu [anonim] i-a raspuns lui John

    eu chiar sunt pentru schimbarea numelui tarii. Dacia.
 • +2 (4 voturi)    
  Cate milioane pt cercetatorii romani? (Luni, 20 februarie 2012, 15:34)

  Europa noastra [anonim]

  UE ar trebui sa-si concentreze eforturile spre sutele de mii de cercetatori tineri din tarile membre, oameni care nu au fonduri suficiente si sufera de o selectie mult mai severa decat pentru non-europeni.

  E imbecil sa lasi abandonati la voia unor politicieni demagogi nenorociti zeci de mii de cercetatori din tarile estice, cu potential intelectual dovedit (ca de fiecare data cand ajung prin US sunt primiti cu bratele deschise) si in schimb sa dai burse de milioane de euro unora din afara UE.

  Inteleg disperarea unora de la Comisia UE de a imita maimutareste USA, inclusiv din "corectitudine politica multiculturala", dar cred ca e inca un exemplu despre felul in care resursele Europei sunt imprastiate, despre indiferenta unora fata de viitorul europenilor si al civilizatiei europene.
  • +2 (2 voturi)    
   si sa nu aruncam (Luni, 20 februarie 2012, 17:01)

   sa fim realisti [anonim] i-a raspuns lui Europa noastra

   cu vorbele doar pentru ca "suna" frumos!

   daca va documentati direct pe site-ul de la ERC (apropo, se traduce Consiliul European al Cercetarii) puteti afla ca: (1) procedura de selectie este la fel de riguroasa si pentru europenisi non-europeni; (2) nu se aloca fonduri separate pentru non-europeni, dar in competitiile ERC vor putea sa participe si cei din afara Europei (noutatea fiind ca nu vor trebui sa fie angajati full-time intr-o institutie europeana);

   imitarea SUA nu este o "maimutareala" ci pragmatism: sa implementam si noi mecanisme care s-au dovedit de succes la altii!

   nu interzice nimeni cercetatorilor din europa de est sa aplice la granturi; de fapt exista granturi ERC care se desfasoara in Polonia, Cehia, Ungaria si chiar Bulgaria. Ca sa raspund si la intrebarea "cite milioane pt cercet romani?" am sa va raspund: Zero! Nu exista nici un grant ERC care sa se desfasoare in Romania.

   Romanii care cistiga granturi europene si internationale nu le aduc aici. Probabil ca noi inca nu suntem pregatiti pentru nivel international.
  • +1 (1 vot)    
   Tu stii ce-i aia "cercetator" ??? (Luni, 20 februarie 2012, 17:16)

   S [anonim] i-a raspuns lui Europa noastra

   "Sutele de mii ce cercetatori din tarile de est" :)))) Pai daca tu ai terminat o Politehnica la Bacau, te crezi deja "cercetator" ???
   In tarile cu apa calda la robinet, cercetatori sunt cei care pot avea un Nobel potential. E cazul tau ?
   • +1 (1 vot)    
    nu stie (Marţi, 21 februarie 2012, 1:31)

    crap [anonim] i-a raspuns lui S

    ti-e clar ca probabil ptr el mai oricine care a absolvit o facultate si lucreaza in 'cercetare' e cercetator de varf.. :))
 • 0 (0 voturi)    
  http://erc.europa.eu/ (Luni, 20 februarie 2012, 17:31)

  James Bond [utilizator]

  ERC este o Agentie executiva in subordinea Comisiei Europene, si inseamna European Research Council, ceea ce se traduce prin Consiliul European de Cercetare, si NU prin Consiliul European al Cercetatorilor.

  In alta ordine de idei, este foarte bine ca s-a ales aceasta modalitate de atragere a cercetatorilor.
  Toti participantii la sesiunile de granturi pe diferite "call-uri" de cercetare beneficiaza de conditii egale, transparente si echitabile.
  Ceea ce nu se stie este faptul ca UE si SUA colaboreaza strans in domeniul cercetarii, ca sunt cercetatori americani care prefera sa lucreze in UE, intrucat in unele domenii, noi suntem mai avansati decat SUA.

  Este o sansa pentru acei cercetatori care s-au nascut din nesansa lor intr-o tara unde nu au conditii pentru a-si pune in valoare cunostintele.

  Nu este nicio imitare a SUA, vorbele astea sunt copilaresti.
  Comisia Europeana are directoratul DG RTD prin care se pot finanta proiecte de cercetare. Bugetul pentru urmatorul program cadru (denumit Horizon 2020) si care va acoperi perioada 2013-2020, este undeva la peste 80 miliarde euro, deci bani sunt o gramada, doar sa vina cercetatorii cu proiecte viabile.

  Banii nu se dau de pomana, asa cum ar sugera cineva mai sus, userul Europa noastra: "Cate milioane pt cercetatorii romani?"
  Cercetatorii romani vor primi cate milioane vor dori, daca vor avea proiecte viabile.
  • +1 (1 vot)    
   subscriu la majoritatea (Luni, 20 februarie 2012, 19:58)

   sa fim realisti [anonim] i-a raspuns lui James Bond

   punctelor

   zici :Cercetatorii romani vor primi cate milioane vor dori, daca vor avea proiecte viabile"

   trebuie sa subliniez acel DACA; deocamdata nu exista in Romania cercet cu granturi ERC sau altele de calibrul acelora;

   isi mai aduce cineva aminte de epoca postdecembrie 89 in cercetare cind se finanta "apa vie" a lui Manzatu? perioada 90-2000 cind se dadeau granturi (contracte) doar pe baza de pile si relatii? ei bine, noi acum platim pentru stagnarea si lipsa de progres din acele vremuri! daca in fizica si matematica (si conexe) lucrurile au mers mai bine, in alte domenii suntem de o nulitate sublima!
 • 0 (0 voturi)    
  pai sa va hotarati.. (Marţi, 21 februarie 2012, 1:37)

  crap [anonim]

  daca e dingwell sau digwell, ca inseamna actiuni diferite. probabil insa ati hotarat ca e mai important de subliniat ca o face bine, indiferent de activitate.. :)) tinand cont ca e arheolog, mai nimerit ar fi digwell, nume cu predestinare ptr un arheolog de exceptie..


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version