Constructia proiectului ELI-NP "a inceput", a declarat pentru HotNews.ro managerul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir. "S-a facut studiul de fezabilitate, anul trecut s-a facut proiectul tehnic din bugetul Ministerului Educatiei", a explicat directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". In cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, Nicolae Zamfir a anuntat ca "este in curs de desfasurare licitatia de constructii, cu termen de finalizare la sfarsitul lunii octombrie; speram ca inainte de sfarsitul anului sa incheiem contractul astfel incat sa inceapa constructia undeva in ianuarie, sa se termine in toamna anului 2014".

Nicolae ZamfirFoto: Hotnews

Nicolae Zamfir, manager al proiectului ELI-NP si director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei"

Rep: Cand incepe construirea efectiva a cladirii si a laserului?

Nicolae Zamfir: Am inceput constructia, datorita faptului ca in momentul cand am depus aplicatia la Bruxelles factorii de decizie din Romania au avut incredere in noi ca am depus o aplicatie buna si au avut incredere ca se va admite aplicatia, s-a inceput implementarea inca de acum cativa ani. S-a facut studiul de fezabilitate, anul trecut s-a facut proiectul tehnic din bugetul Ministerului Educatiei - numai proiectul tehnic este eligibil sa fie rambursata suma dupa ce s-a efectuat, si acum vom primi suma pentru proiectul tehnic inapoi, pentru ca s-a aprobat. In martie am terminat proiectul tehnic.

Este in curs de desfasurare licitatia de constructii, cu termen de finalizare la sfarsitul lunii octombrie, speram ca inainte de sfarsitul anului sa incheiem contractul astfel incat sa inceapa constructia undeva in ianuarie, sa se termine in toamna anului 2014, astfel incat sa se inceapa imediat montarea marilor echipamente, sa se inceapa montarea experimentelor si la inceputul anului 2017 sa mergem din plin.

Rep: Realizarea laserului, a tehnologiei din interiorul cladirii?

Nicolae Zamfir: A laserului si a sistemului de fascicul gamma urmeaza sa scoatem la licitatie. Nicio tara din lume practic nu are forta si expertiza, vorbesc de forta tehnico-stiintifica, sa faca singura aceste proiecte. Va fi un consortiu de cateva unitati de cercetare, companii care sa faca o asociere si sa faca aceste echipamente mari. Noi vom participa prin activitatea de cercetare, care este adiacenta acestor proiecte, astfel incat cei peste 200 de cercetatori care vor lucra la ELI-NP in 2017 sa o foloseasca in mod pertinent, sa stie despre ce este vorba.

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Rep: Cand estimati ca se lanseaza licitatiile?

Nicolae Zamfir: Noi avem aproape gata documentatia de atribuire, asteptam aprobarea Comisiei Europene, probabil in urmatoarele doua saptamani vom lansa aceste licitatii. Aici este o problema putin mai complicata din punct de vedere formal: proiectul este prevazut sa se desfasoare in doua etape a fondurilor structurale. Prima etapa pana in 2014-2015, cand se termina programarea actuala a fondurilor structurale, si apoi cea care incepe in 2014 si se intinde dupa aceea este etapa a doua. Marti Comisia Europeana a aprobat doua lucruri: proiectul ca un intreg si a aprobat prima faza de finantare - 180 de milioane. Urmand ca 113 milioane sa fie in faza a doua de finantare.

Noi ne-am propus deocamdata, asta e desfasurarea in timp a implementarii proiectului, sa se termine in 2016, inceputul lui 2017. Ramane de vazut daca finantarea de la Comisia Europeana pentru faza a doua va respecta aceasta regula. Insa, in aprobarea guvernului, aceasta este perioada. Din faza intai se finanteaza in intregime constructia. Deci nu avem probleme formale cu CE.

Pentru echipamentele mari, pentru laser si pentru sistemul gamma, este finantata numai prima parte. Astfel incat asteptam decizia CE daca ne aproba proiectul ca sa putem scoate la licitatie realizarea intregului sistem. De aceea am intarziat, dar acum le scoate la licitatie si finantarea va fi in doua etape.

Speram sa fie cati mai multi romani, insa cercetatorii existenti la Magurele, atat in Institutul de Fizica Nucleara, cat si cei in Institutul National de Fizica a Laserelor, Plasmei si Radiatiei - cele doua institute sunt cel mai implicate in pregatirea acestor experimente si a investitiei - nu vor trece automat la noul centru. Toate cele 200 de pozitii le vom scoate la concurs. Chiar in urmatoarele saptamani vom scoate la concurs primele pozitii si va fi gradual pana in 2017 cand vor fi peste 200. Toate vor fi sub forma unui concurs international. Speram sa fie cati mai multi romani, romani din tara, din strainatate. E chiar de dorit sa fie si straini. De ce sa fie numai romani in Germania si Franta si sa nu fie si nemti si francezi in Romania?

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Rep: Cand se vor lansa licitatiile pentru aplicatii, pentru experimente?

Nicolae Zamfir: Avem un workshop prin care sa dezvoltam partea stiintifica. Aplicatia se bazeaza pe ideile cercetatorilor din intreaga lume. Acum in urma doi ani si jumatate am organizat intalniri ale tuturor cercetatorilor in care am hotarat ce am vrea, ce s-ar putea si cum s-ar putea face. Tot acest caz stiintific a fost hotarat de comunitatea stiintifica internationala. Avand in vedere ca acum proiectul trebuie implementat, trebuie sa dezvoltam acele idei care au fost destul de incipiente. Avem intalniri si se vor forma grupurile de lucru care au la dispozitie doi ani de zile sa poata sa gandeasca experimentele, cum si in ce fel vor fi facute. Probabil ca numai spre sfarsitul acestei perioade de implementare, undeva in 2016, se vor cere propuneri de experimente.

Rep: Ce riscuri exista pentru populatie si pentru persoanele care vor lucra in ELI-NP?

Nicolae Zamfir: Noi avem experienta. Suntem Institutul de Fizica Nucleara, a existat un reactor nuclear de 50 de ani, exista instalatii nucleara si radiologice care, sigur, pot avea un potential pericol asupra populatiei, dar exista reglementari foarte stricte. Reglementarile din Romania sunt identice cu cele din lume. Aici nu ne jucam. Suntem sub supraveghere stricta. Daca facem greseli, in momentul acela suntem inchisi de catre CNCAN, de catre Agentia de la Viena. Exista organe de control si de reglementare foarte bine puse la punct. Suntem obisnuiti sa ne desfasuram activitatea in astfel de conditii de 50 de ani, sa nu facem greseli.

Toata instalatia va fi facuta astfel incat dincolo de gardul institutului sa nu existe absolut niciun pericol pentru populatie. Sigur, [vor exista] mijloace moderne de blocare a oricarui fascicul, in caz ca exista erori umane, sa existe si metode automate de oprire.

Pentru personalul care va lucra acolo va fi la fel ca si pentru personalul care lucreaza la o instalatie existenta. Nu ai voie sa faci greseli. Exista reguli. In momentul cand merge fasciculul nu ai voie sa intri in anumite zone. Vor fi si mijloace automate de blocare. Cand iti detecteaza prezenta, se opreste. Dar nu vor fi lucruri neobisnuite. Sigur ca protectia impotriva radiatiilor si a campurilor eloctromagnetice este deosebita. Am trecut peste aceste aprobari, am facut calcule. Nu va exista pericol.

Rep: Cat estimati ca sunt costurile de intretinere si cine le va suporta?

Nicolae Zamfir: Toate infrastructurile de cercetare cand se contruiesc, toata lumea este entuziasmata. Dupa ce se pune la punct se revine cu picioarele pe pamant si zicem: "Bun. Si acum cine o sa plateasca costurile de operare?" In general, costurile de operare sunt cam 10% din costurile de implementare, de constructie. Ne asteptam la undeva la 10%, probabil undeva la 20 de milioane de euro pe an.

Sursele pe care le intrevedem sunt trei. Prima este sursa nationala. Exista o hotarare a Guvernului prin care Statul asigura operarea marilor instalatii. Insa, dupa experienta trista a anilor '90 in care au fost lasate de izbeliste, operarea lor este asigurata de la bugetul statului. Institutul are sase astfel de instalatii si in ultimii 7-8 ani nu am avut niciun fel de problema chiar daca a fost criza. De domeniul cercetarii nu s-a atins nimeni pentru ca nimeni nu-si permite sa il lase sa se surpe. Va exista un efort din partea statului roman, dar nu de zece ori mai mult, ci probabil de doua ori mai mare decat fondurile existente. Asta daca toata operarea ar cadea pe umerii Romaniei.

Noi intrevedem inca doua alte surse. O sursa din proiecte de cercetare. Exista proiecte de cercetare nationale si europene in care exista finantare pentru a-ti asigura masinaria cu care lucrezi. ELI se va constitui intr-o infrastructura europeana, un laborator european si nu numai cu participarea celor trei tari, ci cu participarea a zece-douazeci de tari. Am primit deja scrisori de intentie de la ministrii cercetarii din Germania, Franta, Italia. Sunt interesati sa faca parte. In momentul cand acele tari sunt interesate sa faca parte, isi trimit cercetatori aici, este de datoria lor sa participe si la operarea.

Rep: Care este legatura dintre CETAL (cel mai puternic laser din Europa care va fi montat in luna martie la Institutul National de Fizica Laserilor de la Magurele) si ELI-NP?

Nicolae Zamfir: Este o legatura extrem de stransa. CETAL intra in functiune in 2013. Avem posibilitatea ca, in 4 ani de zile pana in 2017, cercetatorii romani sa faca experimente si incercari de experimente pentru masina mare. Isi fac mana, invata, scot rezultate, atrag noi studenti. Va avea si propriul program de cercetare.

Noi avem in Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara un accelerator de 9 milioane de volti in care participa zeci, daca nu sute de cercetatori straini care fac experimente pe an. Avem cercetatori chiar din America. Vin doua saptamani la Bucuresti pentru a-si face experimentele pentru ca masinile noastre sunt cele mai bune din lume. Asa va fi si CETAL-ul. Apoi va merge in paralel cu ELI-NP. Vor fi, probabil, experimente pe care ti le pregatesti la CETAL.

ELI-NP va avea un asa-zis Program Advisory Committee, un comitet care va aproba ce experimente se vor face. Totul va fi international, comunitatea internationala de cercetatori va stabili cine face parte. Vom fi pe deplin integrati in lume. Cercetarea din Romania probabil ca a fost integrata cu ani inainte ca Romania sa fie integrata in UE.

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Rep: Care este planul strategic pe termen lung: vor aparea si alte institute si centre de cercetare in jurul platformei ELI-NP la Magurele?

Nicolae Zamfir: Probabil ca vor aparea si alte institute pe platforma Magurele. Cel mai mult cred ca vor aparea foarte multe firme de inalta tehnologie. Istoria din lume arata ca in jurul marilor centre de cercetare stiintifica s-au dezvoltat aceste clustere sau parcuri stiintifice. Speram ca ELI-NP sa fie un fel de Silicon Valley al Romaniei, sa atraga firme care sa fie interesate sa vanda. Cine vinde componente optice, de ce sa le aduci daca la ELI-NP suntem mari consumatori si sa nu-ti faci atelier acolo? Apoi vor fi si firme interesate sa foloseasca fasciculul. Vor plati sa-si faca experimentele sau sa colaboreze cu noi.

Speram sa atragem cat mai multe firme de inalta tehnologie, astfel incat Magurele sa fie simbolul cercetarii stiintifice romanesti, asa cum a fost acum 30-40 de ani.

Rep: Care sunt vulnerabilitatile Romaniei in acest moment, ce pericole mai pot aparea?

Nicolae Zamfir: Sunt multe vulnerabilitati ale Romaniei. Unul ar fi sa nu reusim sa coagulam comunitatea stiintifica internationala in jurul acestui proiect. Pana acum am reusit. Speram sa nu dam chix. Apoi exista pericolul ca aceasta constructie sa nu iasa. Vedeti la autostrazi. Iau un constructor si nu iese autostrada. Autostrada daca nu iese in doi ani, poate sa iasa in zece. Cladirea daca nu iese in doi ani, nu mai avem proiect pentru ca nu avem unde pune laserul. Cel care va lua proiectul va trebui sa fie la timp. Trebuie sa lucram nemteste, nu romaneste.

Apoi [exista riscul ca] celor care isi iau angajamentul ca fac laserul, fasciculul si sistemul de fasciul gamma sa nu le iasa. Sigur, poate nu le ies la parametri. Nu le ies 10 petwatt, dar daca e 9,9 petawatt, sigur nu e chiar ce s-a cerut, dar asta nu as numi-o risc. Poate va mai trebui "fine-tunning".

Rep: In ce priveste infrastructura rutiera, ce se intampla cu drumul din Bucuresti pana la Magurele?

Nicolae Zamfir:Sper sincer intr-un sprijin al autoritatilor locale. Avem relatii foarte bune cu Primaria Magurele, ei au inteles necesitatile zonei, precum si cu Primaria Generala si cu cea a Sectorului 5. Speram sa avem sprijinul si sa inteleaga ca este vorba de fata Romaniei. In momentul cand vom avea in faza de operare 1.000 de cercetatori pe an care vin, daca isi opresc privirea asupra unor peisaje care nu tin de o tara civilizata, ne-am face o reclama extrem de proasta. Speram ca se modernizeaza centura. Speram sa se termine macar etapa asta, daca nu se poate face ca in partea de nord.

Rep: In ce stadiu sunt Cehia si Ungaria?

Nicolae Zamfir:Cehia a primit anul trecut in aprilie aprobarea de la Comisia Europeana. Noi ne-am pregatit in paralel cu aplicatiile. Ei se pregatesc sa lanseze licitatia pentru constructie. Probabil ca la inceputul anului viitor vor incepe constructia. Ungaria isi pregateste aplicatia pentru Comisia Europeana. Eu sper sa fim in frunte, sa incepem constructia inaintea cehilor.

Rep: Unde vor fi cazati cercetatorii?

Nicolae Zamfir:Avem proiecte, atat ale Institutului, cat si ale ELI-NP, de asa-numite case de oaspeti. Se practica in marile laboratoare internationale. Cercetatorii sa fie aproape de locul faptei - in Magurele, in locatia Institutului. Si in viitor, la ELI-NP exista o componenta "casa de oaspeti", cateva zeci de camere. Avem promisiunea Ministerului Dezvoltarii ca ne ajuta sa facem chiar si un bloc de locuinte, locuinte care sa fie si pentru familisti. Se practica la laboratoarele mari. Daca un cercetator vine sa lucreze 3-4 ani, sa nu-si caute de locuit. Sa poata primi o locuinta de serviciu.

Despre ELI-NP - Laserul de la Magurele

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Amintim ca in urma cu doua zile Comisia Europeana a anuntat ca a aprobat finantarea proiectului ELI-NP - cel mai puternic laser din lume care va fi construit la Magurele. Este vorba despre finantarea pentru prima parte a proiectului, de 180 de milioane de euro, urmand ca restul de bani pana la 356 de milioane de euro cat costa proiectul integral sa fie eliberati in urmatorul exercitiu financiar european multianual, care incepe din 2014.

Constructia va avea o suprafata de peste 68.000 de metri patrati, va avea subsol, parter si 5 etaje. Durata de realizare a investitiei este de 55 de luni.

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI - NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN - European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Descarca de aici Proiectul cladirii ELI-NP

Citeste si: