Premiul Nobel pentru Chimie 2012 a fost decernat americanilor Robert Lefkowitz si Brian Kobilka, pentru cercetarile legate de receptorii cuplati la proteinele G, celule care permit omului sa se adapteze la mediu, a anuntat miercuri comitetul Nobel, citat de AFP.

"Corpul nostru este un sistem foarte fin reglat de interactiuni intre miliarde de celule. Fiecare celula contine minusculi receptori care le permit sa simta mediul si astfel sa se adapteze la noi situatii", explica Academia regala de stiinte din Suedia, la anuntarea laureatilor.

Juriul a recompensat descoperirile lor asupra "functionarii interne ale unei importante familii": receptorii cuplati la proteinele G care permit celulelor sa se adapteze la noi situatii, a adaugat Academia suedeza.

Sven Lidin, membru al comitetului Nobel, a explicat ca "gratie lucrarilor lui Robert si Brian, stim cu ce seamana receptorii". RCPG joaca un rol "esential pentru comunicarea intre celulele noastre" si "un dezechilibru in aceasta comunicare conduce la tulburari de sanatate", a adaugat acesta.

"Unii spun ca pana la 50% din toate produsele farmaceutice se bazeaza pe o actiune care tinteste RCPG. A sti cu ce seamana si cum functioneza ne va oferi instrumente" pentru a concepe "cele mai bune medicamente cu cele mai reduse efecte secundare", potrivit lui Sven Lidin.