O serie de documente stravechi care descriu viata de zi cu zi a comunitatii evreiesti din Asoia Centrala in Evul Mediu au fost descoperite intr-o pestera din Afganistan, a anuntat joi directorul Bibliotecii Nationale din Israel, potrivit AFP.

"Este pentru prima data cand alcatuim o colectie importanta de documente care evoca civilizatia si cultura evreilor din acele tinuturi", la inceputul secolului al XI-lea, a declarat profesorul Haggai Ben-Shammai, directorul Bibliotecii Nationale din Israel.

Documentele au fost descoperite din intamplare intr-o pestera ocupata de vulpi, in urma cu doi ani, in nordul Afganistanului, informeaza Mediafax.

Ele erau intr-o ascunzatoare cunoscuta sub numele de "genizah", amenajata cu scopul de a adaposti in mod traditional documente cu un caracter religios, care nu pot fi aruncate ci trebuie ingropate.

Ascunzatoarea afgana, cea mai indepartata geografic de Israel descoperita pana in prezent, continea cateva sute de documente care au intrat, la ora actuala, in posesia mai multor colectionari si comercianti din lumea intreaga.

Biblioteca Nationala din Israel a cumparat de curand 29 dintre documente de la un comerciant din Ierusalim si le-a prezentat presei in cursul zilei de joi.

Profesorul Haggai Ben-Shammai a precizat ca seria include documente redactate in limba iudeo-persana, dialectul dominant al epocii, transcris cu caractere arabe sau ebraice si traduse in limbile araba si ebraica.

Documentele atesta in premiera stabilirea unei comunitati evreiesti intr-un loc central de pe ruta comerciala care lega China de Occident. Ele contin, printre altele, si un comentariu despre "Cartea lui Isaia", facut de un exeget al secolului al X-lea, Saadia Gaon.

"Pana acum, nu aveam niciun document care sa ateste prezenta evreilor" in aceasta parte a lumii persane, a declarat Haggai Ben-Shammai. Biblioteca Nationala din Israel se pregateste sa faca publice documentele publicandu-le pe internet.