Cele mai recente analize ale particulei descoperite la CERN vara trecuta, prezentate joi in Italia, "indica puternic" ca este vorba de un boson al lui Higgs, a anuntat joi institutul de la Geneva, intr-un comunicat citat de AFP.

Fizicianul Peter HiggsFoto: Reuters

De la spectaculosul anunt din iulie anul trecut, fizicienii au analizat de doua ori si jumatate mai multe date decat cele disponibile la acel moment. Ultimele rezultate au fost prezentate joi in La Thuile, in Alpii italieni, in cadrul Conferintei Moriond, prima conferinta majora de fizica a anului.

"Rezultatele preliminare asupra ansamblului datelor din 2012 sunt magnifice si pentru mine este clar ca avem de-a face cu un boson al lui Higgs, chiar daca suntem departe de a sti despre ce fel de boson al lui Higgs este vorba", a declarat Joe Incandela, purtator de cuvant al CMS, citat in comunicat.

CMS si ATLAS sunt cele detectoare ale marelui accelerator de particule LHC de la Geneva.

Identificarea formala a particulei descoperite anul trecut ca fiind un boson al lui Higgs presupune trecerea printr-o analiza detaliata a proprietatilor cuantice si a modului in care interactioneaza cu celelalte particule.

Astfel, in Modelul Standard care defineste structura fundamentala a materiei, bosonul lui Higgs ar trebui sa aiba un spin nul iar paritatea sa, respectiv modul in care se comporta imaginea sa oglinda, ar trebui sa fie pozitiva.

CMS si ATLAS au comparat mai multe ipoteze privind posibilele combinatii spin-paritate ale noii particule. "Toate elementele disponibile merg in sensul unui spin nul si o paritate pozitiva", a subliniat Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN).

"Daca adaugam la aceasta interactiunile masurate intre aceasta noua particula si alte particule, avem o indicatie puternica potrivit careia este vorba de un boson al lui Higgs", se arata in acest comunicat.

Potrivit CERN, "chestiunea ramane totusi deschisa" in ceea ce priveste intrebarea daca este vorba despre bosonul lui Higgs din Modelul Standard sau o particula mai exotica, respectiv alti bosoni ai lui Higgs prezisi de alte teorii. "Raspunsul la aceasta intrebare va lua timp", a avertizat CERN.

Bosonul lui Higgs, supranumit si "Particula lui Dumnezeu", nesesizat pana acum de experimente, fiind extrem de instabil, este considerat de oamenii de stiinta drept cheia de bolta a teoriei Modelului Standard, fiind particula elementara care da masa celorlalte particule.

Existenta sa a fost postulata pentru prima oara in 1964 de fizicianul britanic Peter Higgs, al carui nume il poarta, alaturi de colegii sau Robert Brout si Francois Englert.