In aproximativ 2 saptamani va fi anuntat castigatorul licitatiei publice de constructie a cladirii laserului de la Magurele. Declaratia a fost facuta de secretarul de stat in Ministerul Educatiei Tudor Prisecaru, in cadrul unei mese rotunde intitulate "Inovatia - reusim impreuna!" organizata marti, 2 aprilie, de General Electric si Camera de Comert Romano-Americana. Intrebat cate oferte au fost depuse, oficialul a afirmat ca "in final, din cate stiu eu, au ramas vreo patru, dar totul este sub procedura si confidential deocamdata". "Am fost in cateva tari din UE si nu peste tot proiectul [ELI-NP] este vazut foarte bine, pentru ca unii spun ca de ce sa vina la noi, cand au la ei in tara" dispozitive similare, chiar daca la dimensiuni mult reduse, a avertizat Prisecaru.

Fost sef al Cercetarii si in prezent secretar de stat in Ministerul Educatiei, Tudor Prisecaru a declarat in cadrul evenimentului: "Am fost in cateva tari din UE si nu peste tot proiectul [ELI-NP - n.red.] este vazut foarte bine, pentru ca unii spun ca de ce sa vina la noi, cand au la ei in curte, chiar daca nu e de calitatea acestuia. Va spun cinstit ca am vazut treaba asta. Asa ca va trebui sa putem sa-i atragem" in proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele.

Intrebat care sunt tarile care nu au primit bine ELI-NP, Prisecaru a replica ca "nu putem vorbi de reprezentare statala in conceptul asta, deci nu putem spune ca din partea anumitor tari s-a aratat vreo ostilitate. Este vorba de ostilitate sau reticenta din partea unor grupari de cercetatori".

Nu este vorba "nici macar de centre universitare", a continuat oficialul. Acesta a precizat ca in cadrul unui centru parerile sunt impartite, "pentru ca in momentul in care eu as face parte dintr-un colectiv de la Academia Romana, de exemplu, si sunt recunoscut ca fiind cel mai tare pe domeniul X si primesc anual bani pentru granturi dintr-un anumit loc de la mine din tara, cand m-as duce de exemplu in Ungaria sa iau fonduri de acolo s-ar putea sa dau vrabia din mana pe cioara de pe gard".

"In strainatate noi avem impresia ca lucrurile sunt foarte liberalizate, dar nu e chiar asa. Daca tu esti arondat ani de zile si primesti fonduri de la un sector de stat si dintr-o data vrei sa iei si din alta parte s-ar putea ca primul sa-ti taie fondurile", a sustinut Tudor Prisecaru.

Exista, insa, "niste acorduri deja facute cu Darmstadt", cu centrele universitare si de cercetare din Trieste, din zona franceza, exista acorduri cu centre de cercetare din Spania, din Olanda si "Israelul a depus mari eforturi pentru a intra in acest club", potrivit lui Prisecaru.

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei a anuntat ca "din Regatul Unit exista un candidat la constructia instalatiei".

In ce priveste stadiul licitatiei publice in cadrul careia va fi desemnat consortiul care va construi cladirea unde va fi laserul, Tudor Prisecaru a declarat ca "in momentul de fata se gaseste in situatia de a se declara castigatorul". "Noi speram ca in jur de doua saptamani" sa fie anuntat castigatorul, a precizat acesta. Oficialul a sustinut ca au fost depuse multe oferte, iar "in final, din cate stiu eu, au ramas vreo patru, dar totul este sub procedura si confidential deocamdata".

Intrebat daca este vorba despre consortii sau companii unice, Tudor Prisecaru a afirmat ca "nu poate fi vorba de o firma singulara aici. Este vorba despre 70.000 de metri cubi de beton si fiecare consortiu trebuie sa poata asigura 90 de betoniere una dupa alta, simultan. Pentru ca nu poti sa torni betonul in etape mici, ca altfel se produc alunecari, iar alinierea ulterioara este foarte grea".

"Proiectul ELI-NP este bine pus la punct, este stabilit si aprobat, dar cred ca daca ramane asa nu o sa se poata pune in functiune, fara lipsa unei inovari minimale. Incercati sa mergeti pana la Magurele si veti vedea ce lipseste, fara inovare nu se poate", a sustinut Prisecaru.

Secretarul de stat a declarat ca "in momentul de fata lucrurile se desfasoara intr-o marja de siguranta foarte mare. Dar noutatea acestui proiect este ca UE si-a permis sa paraseasca marja de siguranta si a riscat". "Cand se puneau ultimele decizii pe hotararea de finantare mi s-a spus ca UE considera acest proiect in categoria de risc maxim. La inceput nu am inteles foarte bine despre ce e vorba, l-am primit acest anunt chiar ca un fel de repros si eram pregatit sa reactionez mai violent. Dupa care m-am gandit ca nu e bine. Era vorba despre Risc financiar", a continuat Prisecaru.

"De fapt, aceasta este o invitatie la risc. UE ne invita in acest fel sa riscam si noi, pentru ca altfel nu putem sa iesim din situatia actuala. Adica sa dam liber cercetatorilor, oamenilor de stiinta sa mearga dupa instinctele lor care i-au adus in faza de cognoscibilitate in randul semenilor lor. Noi va trebui sa cream mecanismele prin care cercetatorii sa se simta atat de liberi incat sa poata propune idei si proiecte care sa fie fezabile in contextul viitor", a declarat secretarul de stat in Ministerul Educatiei.

Etapele parcurse pana acum in proiectul ELI-NP:

  • 13 decembrie 2012: A fost lansata licitatia publica pentru marile echipamente ale ELI-NP (Sistemul Fascicul Gama de Mare Intensitate - 8.12.2012 - si Sistemul Laser de Mare Putere - 13.12.2012. (Detalii aici)
  • 12 decembrie 2012: Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN HH) au semnat contractul de finantare a proiectului ELI-NP (Detalii aici)
  • 18 septembrie 2012: Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului ELI de la Magurele (Detalii aici)
  • August 2012: Se deschide licitatia pentru achizitia serviciilor de constructie pentru cladirile prevazute de proiect, a serviciilor de supraveghere a lucrarilor si a dirigentiei de santier. Pana la aceasta data s-au investit in acest proiect circa 5 milioane de euro, sumele corespunzatoare Proiectului Tehnic putand fi rambursati de la Comisia Europeana
  • licitatia pentru constructia civila a cladirii este in continuare in desfasurare, dupa ce au fost depuse 5 contestatii (toate respinse de CNSC) si multe solicitari de clarificari
  • Valoarea totala estimata a contractului este de 270.166.334 RON (peste 60 de milioane de euro) pentru "Lucrari de constructii a infrastructurii de cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) ce vizeaza executia unui ansamblu de cladiri cu suprafata totala construita desfasurata de cca. 31500 mp, care include cladiri cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la impulsuri electromagnetice, protectie la vibratii, camere curate etc.) destinate instalarii echipamentelor de cercetare". Durata contractului este de 22  luni incepand de la data atribuirii contractului.

Citeste si: