Expunerea la unde electromagnetice poate provoca modificari biologice asupra corpului, insa datele stiintifice disponibile nu arata vreun "efect dovedit" asupra sanatatii, arata un studiu realizat de Agentia Nationala Sanitara (ANSES), potrivit AFP.

Efectele undelor electromagneticeFoto: Agerpres/Xinhua

Raportul ANSES, publicat marti, se bazeaza pe mai mult de 300 de studii stiintifice desfasurate la nivel international dupa 2009.

Concluziile raportului "nu dezvaluie vreun efect dovedit asupra sanatatii", inssa arata ca au identificat probe limitate care indica faptul ca ele au "diferite efecte biologice".

Un efect biologic este o modificare a organismului, fara a fi legat neaparat de o boala. "Dilatarea sau contractia pupilei in functie de lumina sau schimbarea culorii pielii expuse la soare sunt exemple de efecte biologice", a explicat pentru AFP Dominique Gombert, director de evaluare a riscurilor de la ANSES.

Efectele biologice constate la om sau animal au fost legate de performantele cognitive (de exemplu orientarea), somnul (modificarea encefalogramei) si fertilitatea masculina (modificarea parametrilor celulari ai spermatozoizilor).

Agentia franceza indica faptul ca nu a putut "stabili o relatie de cauzalitate intre efectele biologice descrise la om sau animal si eventuale efecte asupra sanatatii".

Referitor la posibilitatea aparitiei unor tumori cerebrale, unele studii epidemiologice publicate dupa 2009 indica "un posibil risc pentru cei care utilizeaza intensiv telefonul". Insa relatia de cauzalitate nu a fost demonstrata, potrivit agentiei sanitare franceze.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a estimat in mai 2011 ca utilizarea telefoanelor mobile ar trebui considerata "posibil cancerigena pentru om".

Drept urmare, ANSES recomanda reducerea expunerii la unde, in speciale cele produse de telefoanele mobile, in special in cazul copiilor si al utilizatorilor intensivi.

Intrebarile privind efectele undelor electromagnetice asupra sanatatii se inmultesc odata cu utilizarea tot mai raspandita a tehnologiilor wireless, in special odata cu introducerea generatiei de tehnologie telefonica mobila 4G.

AFP precizeaza ca aceste tehnologii noi vor mari, probabil, expunerea populatiei generale la undele electromagnetice, prin noi antene, sau a utilizatorilor, prin noi echipamente (smartphone-uri de ultima generatie, tablete, etc).

Potrivit reprezentantului ANSES, un utilizator este considerat utilizator intensiv atunci cand vorbeste mai mult de 40 de minute pe zi.