China isi extinde prezenta in Antarctica prin construirea celei de a patra baze de cercetare si identificarea unui loc pentru o a cincea baza, a anuntat joi China Daily, potrivit Reuters.

Oamenii de stiinta chinezi au inceput sa se concentreze, in cercetarile lor, pe spatiul din afara granitelor Chinei. Printre eforturile observabile se numara trimiterea unor submersibile pentru a explora fundul oceanului si aterizarea unei sonde spatiale pe Luna, actiune care a facut din China a treia natiune care realizeaza acest lucru, dupa Statele Unite si URSS.

Muncitorii vor construi, in decurs e 40 de zile o tabara de vara, numita Taishan, care ar urma sa fie folosita din decembrie pana in martie, si cauta un loc pentru un alt post de cercetare.

"Ca un intarziat in domeniul cercetarii stiintifica din Antarctica, China vine in forta din urma", scrie China Daily citandu-l pe Qu Tanzhou , directorul de Administratiei Arctice si Antarctice Chineze din cadrul Administratiei Oceanice de Stat.

China are deja trei statii de cercetare in Antarctica - Changcheng, Zhongshan si Kunlun.

"Construirea taberei Taishan si inspectarea perimetrelor pentru cealalta statie poate garanta in continuare ca oamenii de stiinta chinezi vor desfasura activitati de cercetare stiintifica pe o gama mai larga si intr- un mod mai sigur", a declarat Qu.

Tabara de Taishan va fi folosit in timpul verii la Polul Sud, din decembrie pana in martie, si va oferi suport logistic pentru studii geologice, studiul ghetarilor, al geomagnetismului si al stiintei atmosferice, mai scrie China Daily adaugand ca cercetatorii se vor concentra, de asemenea, pe studiul schimbarilor climatice.

Tabara Taishan va fi situata in apropierea Statiei McMurdo a Statelor Unite, a Statiei italiene Zucchelli si a unei statii construite recente de Coreea de Sud.

"In timp ce natiunea isi extinde prezenta in Antarctica, isi imbunatateste, totodata, capacitatea de cercetare stiintifica, un nou spargator de gheata urmand sa fie construit si o aeronava cu aripa fixa urmand sa fie achizitionata pentru viitoarele expeditii polare", scrie China Daily.

In 1908, Marea Britanie a devenit prima tara care a revendicat teritoriu in Antarctica. De atunci, Noua Zeelanda, Franta, Norvegia, Australia, Chile si Argentina au depus, de asemenea, cereri oficiale, desi cele mai multe tari nu le recunosc.

China nu are pretentii teritoriale insa si-a marit prezenta in Antarctica , iar in luna iunie presedintele Xi Jinping a declarat ca explorarea polara este un domeniu important de dezvoltare.